Plastic walvis aangespoeld in Utrecht

Een gestrande walvis trekt altijd veel bekijks. Zo ook het 11 meter hoge exemplaar dat sinds vorige week zijn kop boven de Utrechtse Catharijnesingel uitsteekt. Het gevaarte, genaamd Skyscraper, is gemaakt van vijf ton zwerfafval dat uit de Grote Oceaan is gevist.


Het idee om de walvis in de singel te laten spartelen is afkomstig van Marleen van Rijswick, hoogleraar Europees en nationaal waterrecht aan de Universiteit van Utrecht. Ze zag het plastic kunstwerk voor het eerst in het Belgische Brugge en besloot om het naar Utrecht te halen. “Het past heel mooi binnen ons onderzoek naar een duurzaam beheer van rivieren en de zee”, zegt Van Rijswick. De Universiteit Utrecht doet veel onderzoek naar de oorzaken en schadelijke gevolgen van de plastic soep. De hoogleraar hoopt dat de walvis mensen na laat denken over het gebruik van plastic.

De 11 meter hoge, 9 meter brede en 5 ton zware Skyscraper is overigens ontworpen door het Amerikaanse architecten- en ontwerpbureau StudioKCA en bestaat onder meer uit flessen, jerrycans en gedumpte apparaten. De walvis blijft de komende 6 maanden voor muziekcentrum Tivoli rondzwemmen. Na Utrecht zal het opvallende kunstwerk in Parijs te zien zijn.

fotocredit: Universiteit Utrecht

Wait for it...