Snowboardpionier Jake Burton overleden

Jake Burton Carpenter is op 65-jarige leeftijd is overleden. Burton, oprichter van het gelijknamige snowboardmerk, was een snowboardpionier van het eerste uur.


Snurfer
Als tiener kwam de skigekke Amerikaan voor het eerst in aanraking met de voorloper van het snowboard, de Snurfer. Jake raakte zo verslingerd aan de simpele plank van gebogen plastic – in 1965 uitgevonden door Sherman Poppen – dat hij na zijn studie economie naar Vermont verhuisde om daar te werken aan een verbeterde versie van de Snurfer.

Eerste Burton Board: de Backhill
Na eindeloos vallen en opstaan kwam de 23-jarige knutselaar in 1977 met het eerste Burton board naar buiten. Het flexibele board, de Backhill, was uit meerdere lagen hout opgebouwd, had twee waterskibindingen en een touw aan de neus bevestigd. Hoewel de snurfscene juichte van opwinding, vond het grote publiek het nieuwbakken board veel te duur ($ 88, inclusief bindingen).


Losbandige boarders
Bovendien moest je als snowboarder in die tijd stiekem de pistes opklauteren omdat wintersportoorden niets moesten hebben van de ‘losbandige’ sneeuwsurfers. Hierdoor verkocht Jake de eerste paar jaar slechts een paar honderd boards. Hij liet zich echter niet uit het veld slaan en perfectioneerde het originele ontwerp met een eindeloze reeks verbeteringen – stalen zijkanten, kunststof base, afgeronde achterkant. Daarnaast wist hij in 1983 de grote baas van het Stratton Mountain Resort (Vermont) ervan te overtuigen om snowboarders in het skigebied toe te laten.

De daaropvolgende jaren waren boarders wereldwijd op steeds meer skipistes welkom en kon snowboarden zich als sport en lifestyle razendsnel ontwikkelen.




fotocredit: burton.com

Wait for it...