De Salt 100 Must-Read Boekenlijst

Salt houdt van boeken! Ze inspireren, activeren of laten je helemaal wegdromen. Welke boeken hebben jou hier de afgelopen tijd het best bij geholpen en vind je dus een aanrader voor iedereen? Laat je stem horen en bouw mee aan de 100. Redacteur Ard Krikke verklapt hieronder een paar van zijn favorieten.


De Salt 100 Must-Read boekenlijst wordt samengesteld op basis van boektitels voorgedragen door onder meer de redactie, Salt lezers én leden van de Salt Boekenclub, jij dus. Dus is er een boek of zijn er boeken die jou dit jaar hebben geïnspireerd, en die je hierdoor graag anderen zou willen aanraden? Zet dit dan in een mailtje o.v.v. 100 Must-Read boeken naar ard@getsalt.com. Vermeld ook in welke categorie het boek volgens jou thuishoort (zie onderaan).

Top 5 boeken van Ard

1. Het blauwe uur
Ik ben geen hardloper. Toch werd ik enorm gegrepen door het hardloopboek van Hans Koeleman. Behalve oud-topatleet (deelname aan twee Olympische Spelen) is Koeleman ook een begenadigd verhalenverteller. In de (autobiografische) roman ‘Het blauwe uur’ vertelt hij met hoe een select groepje vrienden in het holst van de nacht door de verlaten duinen van Schoorl rent. Onderweg neemt laat de Olympiaganger zijn gedachten de vrije loop en blikt hij in beeldende beschrijvingen terug op zijn hardloopcarrière. Wat mij betreft pure poetry in motion. 200 pag. Uitgeverij Lucht.2. De meerkoet
Een boek dat ik vorig jaar met stijgende verbazing (en interesse) heb gelezen is ‘De meerkoet’ van Remko Daalder. Door middel van dagelijkse observaties duikelt Daalder, stadsbioloog bij de gemeente Amsterdam, het ene na het andere interessante feitje over deze alledaagse watervogel op. Zo leerde ik dat sommige koeten hun hele leven op drijvende nesten in de grachtengordel bivakkeren, terwijl andere exemplaren ’s winters richting de exotische Nijl afzakken. Maar ik kwam er ook achter dat de eigenzinnige vogels fel van zich afbijten op het moment dat iets of iemand hun territorium bedreigt. Met vaart en humor geschreven. 144 pag. Atlas Contact.


3. Ready Player One
Hoewel alweer een paar jaar oud is ‘Ready Player One’ een absolute must read voor iedereen die in de foute jaren ’80 is opgegroeid. Het science fiction boek staat namelijk barstensvol vrolijke verwijzingen naar populaire games, tv-series, liedjes, tijdschriften, reclames en films. Minder vrolijk is het Orwelliaanse verhaal dat zich afspeelt in het jaar 2044. De schrijver, Ernest Cline, schetst een dystopische wereld die ten onder gaat aan armoede en hongersnood. Om aan deze deprimerende werkelijkheid te ontsnappen zoeken miljoenen mensen hun heil in een spannende virtual reality game. Het zou mij niet verbazen als het boek dezelfde voorspellende gave bezit als ‘1984’. 384 pag. Penguin Books.


4. One Year On A Bike
Ik speel al een tijdje met de gedachte om een keer in mijn uppie een lange fietstocht te maken. Door allerlei praktische redenen – werk, relatie, gezondheid – had ik altijd wel een ‘smoes’ om het niet te doen. Totdat ik 'One Year On A Bike' las. In het vuistdikke (foto)boek beschrijft Martijn Doolaard hoe hij in één jaar van Amsterdam naar Singapore fietst. Een afstand van 17.000 kilometer. Behalve mooie plaatjes schieten vertelt Martijn ook wat alleen zijn met hem doet. Zo gaat hij onderweg door allerlei emoties heen, van blijdschap en verdriet tot boosheid en eenzaamheid. Inmiddels heb ik besloten om komende zomer ook een paar maanden alleen door Europa te trappen. 376 pag. Gestalten.


5. Travels with Charley
Een van mijn goede voornemens van vorig jaar was om een aantal literaire klassiekers te (her)lezen. ‘Travels with Charley’ van John Steinbeck is zo’n classic. Het boek (uit 1962) is een reisverslag van Steinbeck die samen met zijn poedel Charley in een camper kriskras door de Verenigde Staten reist. Een roadtrip van Long Island naar de westkust en terug naar New York. Onderweg doet de prijswinnende schrijver als een soort buitenstaander verslag van de obsessies en eigenaardigheden van zijn landgenoten. Dankzij Steinbecks meesterlijke vertelkunsten leest het boek als een sneltrein. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in het Amerikaanse cultuurlandschap.


10 categorieën
De 100 Must-Read boekenlijst zal uit 10 categorieën bestaan. Er is geen maximum aan het aantal boeken dat je mag voordragen. Noem alles waarvan je vindt dat het thuishoort in deze lijst.

De categorieën zijn:
1. Reisboeken
2. Literatuur
3. Kunst & design
4. Natuur
5. Sport & avontuur
6. Duurzaamheid
7. Voeding & gezondheid
8. Zelfontwikkeling & welzijn
9. Koffietafel
10. ChangemakersSalt Boekenclub
Verslind jij net als Salt redacteur (en boekenwurm) Ard Krikke boeken aan de lopende band? Meld je dan aan voor de Salt Boekenclub en lees en praat het hele jaar mee.

Wait for it...