Boekenbuit van de Salt redactie

De Salt redactie wordt regelmatig bedolven onder stapels boeken. Van meeslepende romans die zich afspelen in de bergen (‘Tussen twee werelden’) tot dikke koffietafelboeken waarin makers trots hun ambachtelijke producten laten zien (‘The Alps’). Een greep uit onze wekelijkse boekenbuit.


The Alps. 101 brands from valley & rocks
In deze ambachtelijke bijbel worden makers uit de Alpen in het zonnetje gezet. Van kunstzinnige stokschildjes (Berghammer) en handgemaakte racefietsen (Pegoretti) tot fijne bergbiertjes (Antonius) en onverwoestbare wandelschoenen (Hanwag). Het boek is overduidelijk met veel liefde samengesteld en staat stampvol mooie foto’s van trotse makers en hun fraaie producten. 416 pag. Melville Brand Design.

Fietsgek
De ondertitel van Fietsgek luidt: reportages, foto, lifestyle en design. Dit dekt precies de lading van het boek. Framebouwers, ligfietsers, rijwielhandelaren, e-bikers, architecten, fietsbruggenbouwers, wielrenners, fietsende begrafenisondernemers, mountainbikers en nog veel meer fietsgekken passeren de revue. De verhalen zijn leuk om te lezen, de opmaak en fotografie laten helaas te wensen over. 392 pag. Scriptum Publishers.

Tussen twee werelden
“We besloten om naar de berghut van Vaccarone te klimmen, op meer dan zevenentwintighonderd meter hoogte. Een klein, opzichzelfstaand gebouwtje op een ongecultiveerde plek tussen de wolken. De berghut was op een kleine, rotsachtige uitloper genesteld, bijna balancerend tussen twee daaronder gelegen valleien.” Zomaar een zin uit ‘Tussen twee werelden’, een roman over een vader en zijn autistische zoon die op zoek naar eenzaamheid zich terugtrekken in de Piemontse Alpen. 208 pag. Signatuur.

365 films die je gezien moet hebben
‘365 Films die je gezien moet hebben’ is een leuk naslagwerk waarin de Belgische scenarioschrijver Geert Verbanck in willekeurige volgorde zijn favoriete meesterwerken op een rijtje zet. In een pagina per rolprent licht Geert er grappige trivia en recensies uit, zoals het feit dat regisseur Peter Jackson (‘Lord of the Rings’) zijn carrière ooit begon met het maken van hilarische zombiefilms. 376 pag. Uitgeverij Lannoo

Van A naar B (en weer terug)
In dit mooie kaartenboek neemt illustrator Jean Klare je mee naar fictieve plaatsen, bergen, rivieren en zeeën als Puinhoop, Weg Ermee, Woordenstroom en Diepe Treurnis. Het tot de verbeelding sprekende boekwerkje is de opvolger van de succesvolle ‘De Atlas van de Belevingswereld’. Zelf noemt Jean zijn levensecht uitziende kaarten met verzonnen namen ‘visuele poëzie’. 112 pag. Uitgever: Uitgeverij De harmonie.

Wait for it...