Lees mee met de Salt Boekenclub

Salt houdt van boeken. Van het gevoel, de geur en de mogelijkheid om er letterlijk in weg te duiken. Bovendien is bewezen dat mensen die lezen een stuk slimmer zijn. Op de Salt redactie puilt het inmiddels uit van de boeken, veel meer dan ik (Ard Krikke) als boekenwurm in mijn uppie kan verteren. Wil jij met me meelezen, meld je dan aan voor de Salt Boekenclub. Behalve dat je mee mag doen aan winacties (gratis boeken) ontvang je ook maandelijks een nieuwsbrief en krijg je exclusieve toegang tot toekomstige meet & greets met auteurs. Let wel: Om mee te doen met de Salt Boekenclub zorg je ervoor dat je Salt Lid bent! Na On the road en 'De Oversteek' is het tijd voor een nieuw boek. De keus is gevallen op Het blauwe uur van Hans Koeleman, een lofzang op 'slow running'.


Naast mijn werkzaamheden als redacteur van Salt ben ik een enorme boekenwurm waarbij ik het liefst een echt boek in mijn handen heb. Ik heb in mijn dagelijks leven immers al genoeg schermtijd. Bovendien kan er niets tegen het gevoel en de geur van een echt boek op. Mijn liefde voor boeken lezen is de drijfveer voor de Salt Boekenclub die ik sinds 2018 ben gestart. Doel: samen lezen, boeken bespreken, ervaringen uitwisselen, tips geven, auteurs aan de tand voelen en boekenlijsten samenstellen. Inmiddels lezen ruim 50 mensen met mij mee. Wil jij ook meelezen en meepraten? Meld je dan aan en stuur mij een mailtje op ard@getsalt.com o.v.v. Salt Boekenclub.

Hoe lang bespreken we één boek?
We trekken ongeveer 1,5 maand uit voor een boek. Discussiëren doen we in de reacties onderaan deze pagina (de reacties blijven gewoon staan). Je bent uiteraard vrij om mee te praten wanneer het je uitkomt. Ik zal hier regelmatig een paar voorzetjes geven, maar ben ook altijd benieuwd naar compleet nieuwe invalshoeken leeservaringen en aanvullingen van andere boekenwurmen. Als we na een week of 6 geen gespreksstof meer hebben, dan kiezen we een nieuwe, leuke, interessante, belangrijke of inspirerende titel uit. Suggesties zijn uiteraard welkom! Dat is echter voor later zorg, nu ligt Het Blauwe Uur van Hans Koeleman op de leestafel.


Nieuw leesvoer: Het Blauwe Uur
Als hardloper deed Hans Koeleman (1957) op het onderdeel steeplechase mee aan de Olympische Spelen van 1984 (LA) en 1988 (Seoul). Nu loopt hij het liefst lange én langzame duurlopen. In ‘Het Blauwe Uur’ beschrijft Hans Koeleman hoe hij in het holst van de nacht met een groepje vrienden door de uitgestorven duinen in de omgeving van Schoorl rent. Ze starten in het donker en maken nog net het verstilde uurtje vlak voor zonsopgang mee, het zogenaamde blauwe uur. Tijdens het lopen laat de oud-atleet zijn gedachten de vrije loop. Zo denkt hij onder meer terug aan zijn imposante hardloopcarrièr. Maar hij verhaalt ook hoe hardlopen voor hem een middel is om de schoonheid van de wereld te ontdekken. Een prachtig geschreven ode aan ‘slow running’.

Meelezen en -discussiëren
We mogen 6 exemplaren van het Blauwe Uur van Uitgeverij Lucht weggeven! Ben je lid van de Salt Boekenclub, mail dan naar ard@getsalt.com ovv Blauwe Uur als je kans op het boek wilt maken(wie het eerst komt, wie het eerst maalt). Grijp je mis? Het boek is uiteraard te koop via boekenwinkels of webshops. Of gewoon te leen in de bibliotheek.

Boeken besproken tot nu toe
Begin vorig jaar zijn we begonnen met 'On the road' van de Amerikaanse schrijver Jack Kerouac. Bekijk hier mijn review van het boek. Daarna hebben we 'De Oversteek' van Jeroen Siebelink besproken. Lees hier de reacties van Salt Boekenclub leden terug.

Wait for it...