Strawpocalypse: golf van 168.000 gebruikte rietjes

Om duidelijk te maken hoe groot het probleem is, bouwde een Canadese kunstenaar deze golf van plastic bestaande uit maar liefst 168.000 rietjes die gewoon voor het oprapen lagen.

Wereldwijd worden zo'n 1.000.000.000 plastic rietjes per dag (!) gebruikt. Een groot deel hiervan belandt na gebruik in de oceaan. Om ons met de neus op deze keiharde feiten te drukken bouwde de Canadese kunstenaar Benjamin von Wong Strawpocalypse: een splijtende zee die bestaat uit 168.000 gebruikte rietjes. Niet nieuw gekocht, maar gewoon gebruikte rietjes die op het strand en op straat voor het oprapen lagen.Benjamin Von Wong had voor Strawpocalypse gewoon een paar 100.000 rietjes op internet kunnen kopen. In plaats hiervan maakte hij tijdens de bouw uitsluitend gebruik van weggegooide rietjes, verzameld door vrijwilligers van het Vietnamese Zero Waste Saigon. Met de twee omkrullende golven, een verwijzing naar Mozes die volgens het Bijbelse verhaal de Rode Zee spleet, wil Von Vong het plastic probleem vooral zichtbaar en bespreekbaar maken. Het kunstwerk is te bezichtigen in winkelcentrum Estella Place in Ho Chi Minhstad.

Bekijk hieronder (na de foto's) ook het making of filmpje van Strawpocalypse.

Wait for it...