Ontluikende lentetips van boswachter Hanne Tersmette

Hanne Tersmette is boswachter bij Natuurmonumenten. Als geen ander weet zij precies waar je de komende weken al van de ontluikende lente kunt genieten. Vijf leuke routetips.1. Bloeiend Beeckestijn
“Ontdek het vrolijke voorjaar op Beeckestijn bij Velsen-Zuid. Struinend over het landgoed waan je je in een walhalla van voorjaarsbloemen. Je komt er in het romantische parkbos echt ongelooflijk veel tegen, zoals het roomwitte Haarlems klokkenspel, met dank aan de 40.000 bollen die hier vorig jaar zijn geplant. Vanaf Parkeerplaats Beeckestijn kronkelt een 2,6 kilometer lange wandeling over de bloeiende buitenplaats heen.”2. Vogelrijk Texel
Knoop aan de hand van fietsknooppunten je eigen route aan elkaar. De afstand heb je helemaal zelf in de hand. Vooral op de oostzijde van het Waddeneiland struikel je over prachtige vogelgebieden. Nergens zie je zoveel soorten en aantallen kluten, grote sterns, lepelaars en visdiefjes van zo dichtbij. En onderweg barst het ook nog eens van de vrolijke lammetjes. Een handig overzichtskaartje is te koop bij het VVV-kantoor in Den Burg (Emmalaan). Verrekijker verplicht!”3. Betoverend Hackfort
Landgoed Hackfort in de Achterhoek staat bekend om zijn steeds wisselende tapijten van voorjaarsbloeiers. Al in de vroege lengte piepen rondom het kasteel de eerste sneeuwklokjes boven de grond, spoedig gevolgd door lenteklokjes, lelies-van-dalen etc. Elk moment heeft zijn eigen bloemenpracht. Laat je tijdens de ‘Holland op zijn mooist’ wandelroute van 4 kilometer – start: Parkeerplaats Baakseweg in Vorden – inspireren door het landschap, zoals de schilders van de Haagse School dat rond 1900 deden. De maak te pakken. Hier vind je nog meer voettochten, van 5 tot 17 kilometer.”


Foto: Wouter Roosenboom

4. Voorjaar in het Geuldal
“In het Zuid-Limburgse Geuldal baant de snelst stromende rivier van Nederland zich door een schitterend heuvelgebied. De lentegroene graslanden langs de oevers, de ontluikende bosflora in de hellingbossen, de kronkelende Geul; het maakt banjeren hier tot een belevenis. Laat je vanuit Epen meevoeren door de ‘Dwars door het Geuldal’ wandelroute van 6 kilometer. Meer meanderen? Laat je kano in Meers te water, in de Grensmaas, en geniet al peddelend van de bloeiende uiterwaarden.”5. Bloemrijke hooilanden in De Wieden
“Spring op je ros en ontdek tijdens deze fietsknooppuntenroute (30 kilometer) de mooiste en bloemrijkste plekjes van De Wieden, een kletsnat natuurgebied in de kop van Overijssel. Onderweg word je voorbijgescheerd door kievieten die in de strijd om een partner als volleerde acrobaten door de lucht buitelen. Dichter bij de grond zorgen bloeiende hooilanden met paarse moeraskartelbladen en gele grote ratelaars voor oogverblindende taferelen. Startpunt is Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster.”


Wait for it...