Ontdek Engeland's Great Walking Trails

Engeland is een weergaloos wandelparadijs. Heuvels, valleien, rivieren, groene velden en kliffen van kalksteen domineren het landschap. Kriskras door dit walhalla lopen 16 National Trails, langeafstandspaden die de honger van iedere kilometervreter moeiteloos stillen. Het neusje van deze zalm zijn England’s Great Walking Trails: zeven meerdaagse wandelroutes – Pennine Way, South West Coast Path, North Down’s Way, Hadrian’s Wall Path, Norfolk Coast Path, Cleveland Way en Cotswold Way – die je het water in de mond laten lopen. Redacteur Ard Krikke nam alvast een flinke hap uit de Pennine Way, een 429 kilometer lange voettocht door het ruige noorden van Engeland. Aan tafel!


The Pennine Way: wandelen over de ruggengraat van Engeland
Een goed begin is het halve werk. Bestel in Tan Hill, de hoogst gelegen pub van Engeland (528 meter) een English breakfast en je krijgt een maal voorgeschoteld waar zelfs een bouwvakker moeite mee heeft. Een machtige mix van eieren, spek, twee sneetjes geroosterd brood, witte bonen, gegrilde tomaten, gebakken champignons en black pudding (bloedworst) zorgen voor een stevig gemetselde bodem. Volgens Andrew Hields, de gastvrije mede-eigenaar van de 17e eeuwse pub annex herberg, kun je nu eenmaal niet op een lege maag lopen. Zeker niet als deze zompige trail over Bowes Moor loopt, een ruig hoogveengebied dat zich tot aan de horizon uitstrekt. “Als wandelaar moet je een beetje geluk met het weer hebben”, zegt Andrew met een brede lach. “Regen en wind kunnen het hikers vaak knap lastig maken. Er is echter al wekenlang geen druppel gevallen, waardoor je nu niet tot aan je enkels in de zwarte prut wegzakt.”

Drassig of niet, eenmaal buiten lijkt het einddoel van vandaag, het 26 kilometer noordelijker gelegen gehucht Middleton-in-Teesdale, nog ver weg. De Pennine Way, een smal geitenpad, lijkt in het niets tussen de heuvels te verdwijnen. Witgrijze wolken jagen op ooghoogte voorbij. De wind smoort ieder geluid in de kiem. Dit is waarschijnlijk zoals het land er duizenden jaren geleden ook uitzag: weerbarstig en niet voor iedereen weggelegd. Net als het stevige ontbijt. Gelukkig wijzen houten palen, waarop een omgekeerde acorn (eikel) prijkt, ons om de zoveel meter de weg.

Meer lezen over zompige stappen, krankzinnige kloven, geheimzinnige heidevelden en woeste watervallen? Download HIER de rest van het artikel. Check www.greatenglishtrails.com als je meer wilt weten over England’s Great Walking Trails.Wait for it...