Hier vier je een sterrenfeestje!

Zin om in het duister te tasten? Dit zijn zeven donkere plekken die volgens International Dark-Sky Association het daglicht niet kunnen verdragen. Ideaal om een sterrenfeestje te vieren.


1. Nationaal park Exmoor (GB). Zoals veel nationale parken in Engeland heeft de nacht in Exmoor het nog voor het zeggen. Het gebied werd in 2011 benoemd tot Dark Sky Reserve. Veel duistere plekken in het park zijn 's avonds makkelijk bereikbaar. De beste periode om een sterrenfeestje te vieren is van maart tot september.

2. De Boschplaat op Terschelling (NL). Deze zandvlakte op het oostelijke eilandpunt werd in 2015 tot Dark Sky Park uitgeroepen. Hiermee behoort het officieel tot een van de veertig donkerste plekken op de wereld. Loop op een heldere nacht (zonder felle maan) een stuk richting De Boschplaat en je wordt gegarandeerd verblind door de fonkelende Melkweg.

3. La Palma (Canarische Eilanden). Gelegen in de Atlantische Oceaan biedt het vulkanische La Palma het hele jaar door de mogelijkheid om van pracht en sterrenpraal te genieten. Beklim de top van een heuvel of berg en laat je overweldigen door de Galaxia.


4. Nationaal park Bükk (Hongarije). Het bergachtig Bükk is het grootste nationale park van Hongarije. Het ligt middenin de hoogste pieken van het land en is omringd door betoverende watervallen en grotten. Het kreeg in 2017 het predikaat Dark Sky Park.

5. Nationaal park Cévennes (Frankrijk). Cévennes is recent toegevoegd aan de lijst met Dark Sky Reserves. Het ongerepte natuurgebied kent geen lichtvervuiling waardoor zwartkijkers hier het hele jaar door aan hun duistere trekken komen.

6. Het Lauwersmeergebied (NL). In de kletsnatte kop van Groningen wordt overbodig licht sinds 2016 de kop ingedrukt. Zo ligt in de Kollumerwaard misschien wel het donkerste fietspad van Nederland. Het pad begint aan de Kwelderweg en komt uit op de Hooge Zuidwal.fotocredit: Albert Dros, Andrew Whyte (genomen met Sony’s 24mm F1.4 GM-lens)

Wait for it...