Filmtip: Leave No Trace

Leave No Trace vertelt het waargebeurde verhaal van een vader die zijn tienerdochter in de Amerikaanse wildernis wil opvoeden. Hun leven neemt een dramatische wending als ze door de autoriteiten worden ontdekt.


‘Leave No Trace’ begint idyllisch. Je ziet een ogenschijnlijk gelukkige vader (Wil) en dochter (Tom) die in een dichtbegroeid bos aan het wildkamperen zijn. Ze verzamelen paddenstoelen, stoken een vuurtje, vangen regenwater op, bakken een eitje en zitten voor hun geïmproviseerde boshut. Al vrij snel valt het je als kijker op dat hun tijdelijke onderkomen lekt en dat ’s nachts wilde honden rond hun kampement lopen. Ook zeggen de twee bosbewoners vrij weinig tegen elkaar, behalve dan dat Tom een paar keer uitroept dat ze barst van de honger. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat vader en dochterlief illegaal in een beschermd natuurgebied aan de rand van het Amerikaanse Portland (Oregon) bivakkeren. Als ze door een trailrunner worden ontdekt, moeten ze op last van de politie verkassen naar een troosteloze trailer in de buurt van een kerstbomenkwekerij. De 13-jarige Tom, prachtig gespeeld door Thomasin McKenzie, past zich zonder al te veel problemen aan hun nieuwe leven aan; ze gaat naar school, maakt nieuwe vrienden en smult van ovenschotels. Wil, ingetogen geacteerd door ben Foster, wordt daarentegen knettergek. Hij wil het liefst weer terug de wildernis in, om off the grid te leven. Zo weigert de rauwdouwer een mobieltje en stopt hij de televisie onderin een kast. Geleidelijk wordt onthuld waarom hij zijn draai niet kan vinden in de maatschappij: Wil is een getraumatiseerde oud-militair die niet meer in staat is om in de burgermaatschappij te overleven. De enige manier om de herrie in zijn hoofd tot bedaren te brengen, is door de natuur in te trekken. ‘Leave No Trace’ (uit 2018), gebaseerd op het boek ‘My Abandonment’ van Peter Rock, is een indrukwekkende film. De rolprent (109 min.) gaat niet alleen over de bijzondere band tussen vader en dochter, maar ook over hoe de maatschappij omgaat met mensen die niet kunnen aarden in onze overgereguleerde samenleving.

De film is via diverse online videokanalen, waaronder Pathe, te huren.

Wait for it...