Exclusieve filmavond voor Salt-leden


"The road to extinction is paved with good intentions"


DEZE MEETUP IS VOL!

Wereldwijd eten we meer gekweekte vis dan wilde exemplaren. Een groot deel van deze vissen wordt grootgebracht op speciale visboerderijen. Maar met de gigantische groei van visfabrieken komen steeds meer bio-industrieachtige milieuproblemen bovendrijven. De boeiende documentaire Artifishal laat zien wat de desastreuze gevolgen zijn voor zowel het milieu als dierenwelzijn. Op 23 mei organiseert Salt i.s.m. Patagonia een exclusieve én gratis filmavond voor Salt leden in Amsterdam. Wil jij hier bij zijn? Meld je dan snel aan. We hebben nog maar een paar plekjes vrij!! WE ZIJN VOL!


Met name kweekvissen die in grote netkooien, zogenaamde net-pens, in kustwateren worden gehouden, zijn kiling voor het milieu. Zo kan een visboerderij met tweehonderdduizend zalmen net zoveel poep produceren als een stad van zestigduizend inwoners. In plaats van in het riool belanden deze uitwerpselen namelijk gewoon op de bodem van de zee, waar het de natuurlijke balans behoorlijk in de war schopt; te voedselrijk water (door de vissenmest) zorgt voor excessieve algengroei. Hierdoor kunnen andere vissen het loodje leggen. Een ander probleem is dat massale kwekerijen ziektes en parasieten aantrekken. Het gevolg: vissen worden ernstig ziek. Om dit te voorkomen maken kwekers overvloedig gebruik van antibiotica, pesticiden en andere chemicaliën. Vergelijkbaar met de intensieve veehouderij. Tot slot komt het vaak voor dat kweekvissen door de mazen van het net glippen. Dit leidt tot vermenging en verspreiding van ziektes, dus tot verzwakking van de wilde soort.
Om deze wantoestanden aan het licht te brengen, heeft het Amerikaanse outdoormerk Patagonia de documentaire Artifishal (75 min) gemaakt. De film duikt in de schimmige wereld van viskwekerijen- en boerderijen en laat zien wat de werkelijke kosten van kweekvis zijn. "Mensen hebben zichzelf altijd als superieur aan de natuur beschouwd maar die arrogantie brengt ons in de problemen. We denken dat we de natuur kunnen beheersen, maar dat kunnen we niet”, zegt Patagonia oprichter Yvon Chouinard. "Als we wilde zalm waarderen, moeten we nu iets doen. Een leven zonder wilde natuur is een verarmd leven. Als we alle wilde soorten verliezen, verliezen we onszelf.” De 80-jarige CEO roept dan ook iedereen op om de wereldwijde campagne te steunen die de komende maanden wordt uitgerold, ook in Europa. Zo wil Patagonia samen met NGO’s een halt toeroepen aan de uitbreiding van open-water visboerderijen in Schotland, Noorwegen, Ierland en IJsland. Teken nu de petitie als je de wilde vissen van Europa wilt beschermen.
SALT MEETUP
- Exclusieve filmavond voor Salt Leden
- 23 mei, 19.00 uur
- Patagonia HQ Amsterdam

Op donderdagavond 23 mei organiseert Patagonia exclusief én gratis voor Salt-leden een filmavond met ‘Artifishal’ in de hoofdrol. . De boeiende documentaire, met de ondertitel ‘The road to extinction is paved with good intentions’, laat zien wat voor desastreuze gevolgen veel viskwekerijen op het milieu hebben. We bekijken deze 75 minuten durende eye-opener in het inspirerende hoofdkantoor van Patagonia in Amsterdam (op loopafstand van CS). Behalve de film krijg je ook een hapje en drankje voorgeschoteld, en kun je uitgebreid kennismaken met de mensen achter Patagonia én Salt.

WE ZIJN VOL!
Salt-leden hebben gratis toegang en mogen bovendien 1 introducee gratis meenemen. Het enige dat we vragen is een kleine bijdrage van € 5 voor de Salt Give Back Box (staat ter plekke) waarvan de opbrengst naar (grassroots) organisaties gaat die zich inzetten voor mens, dier en milieu. Deze bijdrage is niet verplicht maar vinden we vooral heel erg tof en sympathiek.

Bekijk hier alvast de Trailer:

Wait for it...