Nieuwe veerdienst naar Marker Wadden

Vanaf 20 april kun je met een veerdienst vanaf Lelystad naar de Marker Wadden varen. Heb je eenmaal voet aan wal gezet, dan loodsen verschillende wandel- en vlonderpaden, met een totale lengte van 12 kilometer, je over het Haveneiland heen.


De nieuwe veerdienst steekt van 20 april tot half oktober 2019 regelmatig in de Bataviahaven (Lelystad) van wal. Kijk hier naar de data en boek snel je ticket. Behalve met de veerdienst kun je ook met eigen boot, sup, kano, sup of charter de oversteek naar het nieuwste stukje van Nederland wagen. Vanuit het haventje slingeren 2 wandelroutes (2,5 en 6 km) via vogelkijkhutten en een 12 meter hoge uitkijktoren over het kersverse waddeneiland heen. Let wel: de haven beschikt over 26 ligboxen, 2 meerboeien (moorings) voor twee boten en ongeveer 12 ligplaatsen aan de passantensteiger. Wil je er dus zeker van zijn dat je kunt aanmeren, dan is het handig om van tevoren een plekje voor je (zeil)boot te reserveren. Dit kan via de Blue Water app.

De Marker Wadden is een initiatief van Natuurmonumenten. In 2016 is gestart met de de aanleg van vijf eilanden met als doel de natuur in het Markermeer te herstellen. Deze was na de aanleg van de Afsluitdijk (1932) en de Houtribdijk (1976) namelijk zo goed als dood. Inmiddels lijkt het weer de goede kant op te gaan: er zijn al 127 planten geteld en ook talloze vogels weten de eilanden te vinden. Vooralsnog is alleen het hoofdeiland toegankelijk. De andere vier zijn nog in ontwikkeling en zullen naar verwachting eind 2020 klaar zijn.Wait for it...