ZUID-TIROL | Het andere Italië

Foto: IDM Südtirol / Harald Wisthaler
Foto: IDM Südtirol / Harald Wisthaler

Zuid-Tirol is zo’n wonderlijke mix van alpine en mediterrane schoonheid dat het zelfs de meest verwende reiziger verwart. Hier flirten ruisende palmen met de ruige pieken van de Dolomieten alsof het de gewoonste zaak is. Loopt klassiek hand in hand met modern en smelt de Italiaanse emotie moeiteloos samen met de nuchterheid van het noeste bergvolk. In Zuid-Tirol zijn zowel de zon als de verrassing nooit ver weg.

Met zo’n 350 ‘drieduizenders’, acht natuurparken, een nationaal park, het adembenemend mooie plateau Seiser Alm, 13000 km aan wandelpaden, een klimparadijs, talloze mountainbike trails én Reinhold Messner als een van de beroemdste locals, weet je dat je als liefhebber van avontuur en de outdoor lifestyle lang niet genoeg hebt aan één vakantie in Zuid-Tirol. Tel er zo’n 300 dagen met zon, een mix van de Alpen- en Italiaanse keuken én een diepgewortelde authentieke Ladinische cultuur bij op en je hebt ‘The Greatest Hits’ van Zuid-Tirol in ‘the pocket’. Het knapste meisje uit deze klas heet Dolomieten, die vroeger vanwege haar lichte kleur ook wel de ‘bleke bergen’ werd genoemd. Miljoenen jaren geleden lagen deze pieken nog in een warme oerzee, nu reiken de toppen tot meer dan 3000 m hoogte zoals die van de Tre Cime di Lavaredo/Drei Zinnen die op menig poster en ansichtkaart prijkt. Volgens sommigen zijn de Dolomieten, die hun naam danken aan geoloog Déodat de Dolomieu, het mooiste bouwwerk ter wereld, gebouwd uit versteende algen- en koraalriffen. Ze zijn lichtgrijs, bizar van vorm en rijk aan fossielen. Wandelaars en onderzoekers vinden hier regelmatig versteende schelpen, dinosaurussporen, botten van holenberen en resten van slangen en hagedissen

Vakantieregio Seiser Alm
Wie in staat is om zich zo’n 8000 aaneen geregen voetbalvelden voor te stellen, heeft een goed beeld van hoe groots de grootste bergweide van Europa, de Seiser Alm in Zuid-Tirol, Italië is. In deze enorme bak ruimte, waar gemiddeld 300 dagen per jaar de zon schijnt, ligt 450 km aan wandelroutes die zich in alle richtingen over het plateau uitrekken. Het hoogste punt piekt op 2.350 meter en wandelroutes zijn er in alle smaken. Zo zwerft de relaxte wandelaar op zijn dooie akkertje van hut naar hut of van boerderij naar boerderij, terwijl de meer ambitieuze hiker zich in het zweet werkt op weg naar de pieken van de Dolomieten of, al dan niet onder begeleiding van een berggids, zich waagt aan een meerdaagse trekking door dit imposante berggebied. Groeiend in populariteit zijn de zogenaamde themaroutes die verbonden zijn met de Seiser Alm, zoals de Geologist Trail, de boerderijroute of het ‘Path of Legends’ dat allerlei sages verklapt. Koters beleven het avontuur van hun leven op Middeleeuwse Ridderroute of lopen op hun blote voeten over het heksenpad. Kies je liever voor de pedalen dan ligt er een netwerk van fietsroutes en mountainbike trails voor je klaar. Van ‘rondjes rond de kerk’ tot routes voor slurpers van asfalt, en van lieflijke terreinpadden op de bodem van het Seiser Alm plateau tot aan kuitenbijtende en adrenaline spuitende trails op hoogte. En van dagritjes tot meerdaagse fietstochten. Mountainbikers kunnen bovendien inchecken bij een keten van Bike Hotels die specifiek op hun wensen zijn ingesteld. Eigen fiets meenemen kan maar de plaatselijke fietsverhuurder is op alles en iedereen ingesteld, inclusief kinderen en mensen die graag een e-zetje in de rug hebben.


Foto: Seiser Alm Marketing / F-Tech

Running Park Seiser Alm
Het Running Park Seiser Alm is anders dan andere hardloopparken. Niet alleen vanwege de omvang maar vooral ook door de hoogte. Met acht routes tussen 1800 m en 2200 m en twaalf routes tussen 900 m en 1100 m boven zeeniveau, worden spieren en longen flink aan de tijd gevoeld. Het leeuwendeel van de paden is niet-geasfalteerd en verkeersarm. Voor beginners zijn er vrij vlakke parcoursen maar ook licht geaccidenteerde routes. Voor gevorderde en prestatiegerichte lopers zijn er voldoende pittige paden met behoorlijke hoogteverschillen. Het uitzicht is op elke route even mooi. In totaal telt het Running Park Seiser Alm 180 km aan hardlooproutes en ze zijn allemaal gemarkeerd.

HOOG Cuisine
Van heerlijke Italiaanse antipasta’s tot traditioneel bereide noedels, wie op de Seiser Alm een pitstop maakt in een van de vele berghutten, stuit direct op het grootste geheim: de keuken! Hier serveren de families, die vaak al generaties lang aan de toog staan, een watertandende mix van subtiel mediterraans raffinement en stevige Zuid-Tiroolse bergkost. Je snapt vanzelf waarom het begrip ‘hoog cuisine’ hier een geheel eigen betekenis heeft.

Duik in een hooibad
Volgens een oude boerenwijsheid is tegen elk pijntje wel een kruid gewassen. Ook in Zuid-Tirol geloofde men hier vroeger heilig in. Allerlei kwalen en pijnlijke plekken werden behandeld met…hooi. Zo sliepen veel mensen op een hooimatras of doken ze na gedane arbeid in een met hooi gevuld bad. Hooiers waren er namelijk ooit achter gekomen dat als ze een nachtje in de hooiberg sliepen, ze de volgende morgen fris en fruitig wakker werden. Nu weten we dat onder invloed van lichaamswarmte geurstoffen, vitaminen, looistoffen en etherische oliën vrijkomen. Deze stimuleren de stofwisseling en de doorbloeding waardoor spierpijn en reumatische klachten worden verlicht.

Beroemde inwoners
Reinhold Messner de beroemdste en meest besproken bergbeklimmer ter wereld is een Zuid-Tiroler. Hij opende de afgelopen jaren, onder de naam MMM (Messner Mountain Museum), vijf musea in de regio die in het teken staan van (zijn) bergbelevenissen.
Ötzi de IJsman De 5300 jaar oude gletsjermummie, in 1991 gevonden in het Val Senales/Schnalstal, ontvangt nu in het Archeologisch Museum van Bolzano jaarlijks duizenden bezoekers.


Foto: Seiser Alm Marketing / Clemens Zahn

Facts & Figures
Ligging Zuid-Tirol is de noordelijkste provincie van Italië. Hier liggen de indrukwekkende Dolomieten die in 2009 door UNESCO verkozen zijn tot Werelderfgoed. De hoofdstad is Bolzano/Bozen, Merano/ Meran is de tweede stad en vooral bekend als kuuroord.
Landschap Afwisselend en varieert van bergen met alpenweiden, ruige pieken tot wijngaarden, Mediterrane palmbomen en cipressen.
Klimaat Zuid-Tirol heeft meer dan 300 zonnige dagen per jaar. Bovendien fungeren de hoge toppen van de Alpen als windscherm tegen de koude noordenwinden, waardoor de regio gemiddeld en warmer klimaat kent dan andere Midden-Europese landen.
Taal Er worden drie officiële talen gesproken: Duits (68%), Italiaans (28%) en Ladinisch (4%) een Reto-Romaanse taal. Er wonen zo’n 500.000 mensen.

Info seiseralm.it/nl

Wait for it...