Het Houten Paard


De fiets is voor Nederlanders het meest vanzelfsprekende voorwerp ooit. We zijn ermee opgegroeid en velen van ons hebben zelf meerdere ‘rossen’ in bezit. Voor de uitvinding ervan moeten we ruim 200 jaar terug in de tijd en een slordige 450 km ver reizen, naar Mannheim.

Meer dan tweehonderd jaar geleden barstte de Indonesische Tambora vulkaan met een daverende knal (tot 2500 kilometer ver te horen) uit zijn kokendhete jasje. Een 43 kilometer hoge roetpluim zorgde voor een wereldwijde daling van de temperatuur – 1816 zou later de geschiedenisboeken ingaan als ‘Het Jaar Zonder Zomer’. In heel Europa mislukten de oogsten. Een van de verstrekkende gevolgen was dat paarden, hét vervoersmiddel uit die tijd, verhongerden en massaal werden geslacht. Door een tekort aan edele viervoeters stokte de handel en brak er massaal hongersnood uit. Deze wanstoestand vormde voor baron Karl von Drais uit Mannheim in 1817 de aanleiding om met een alternatief te komen: het ‘houten paard’, oftewel een loopfiets. Door twee wielen achter elkaar in een simpel frame (met stuur) te plaatsen, ontwikkelde de Duitse slimmerik de voorloper van de moderne fiets. Zijn Laufmachine werd een daverend succes. Fietsvrees, gecombineerd met een opkrabbelend klimaat, betekende uiteindelijk de doodsteek voor de houten draisines, maar de uitvinding leidde 50 jaar later wel naar de eerste fiets met pedalen en mechanische aandrijving. Nieuwsgierig geworden? Je vindt een replica van de draisine in het museum van Mannheim. Maar ook in het 20 km verderop gelegen Heidelberg, eveneens in het museum, staat de voorloper ‘op stal’. Zo markeert het houten paard de vriendschap tussen de twee Duitse steden en iedereen die van fietsen houdt.

Fietshonger
De historie van de fiets is dus zeker een trigger om eens naar Mannheim en Heidelberg af te reizen. Maar daarnaast lonken er ook talloze fietsroutes in, rondom en tussen de beide steden. Van pure stadsroutes waarbij je de plaatselijke hoogtepunten en Duitse Kneipen (bier!) en Konditoreien (Kaffee mit Kuchen) aaneenrijgt, tot en met de Duitse Neckartal-Radweg die de fietsveelvraat in 380 km van Mannheim naar Heidelberg (of andersom) slingert. Een geweldige bucketlist-route die overigens ook goed in etappes te verteren is.
Meer info over fietsen in deze regio's: Bike Tours Mannheim en Radfahren in Heidelberg


Heidelberg - Mannheim
Heidelberg is voor iedereen die gelooft in sprookjes. Zodra je de mooie toegangsbrug over de Neckar bent gepasseerd, word je bedwelmd door barokke straatjes, pastelkleurige huizen en een wereldberoemde kasteelruïne. Wandelaars en mijmeraars volgen de Philosophenweg. Het uitzicht vanaf de wandelroute over de prachtige twaalfde-eeuwse binnenstad (waar Heidelberg grotendeels haar bekendheid aan dankt) wordt tot een van de beste panorama’s ten noorden van de Alpen gerekend. Daarnaast is Heidelberg ook bekend om zijn stokoude universiteit. Wie wil weten wat men vroeger (1778 – 1914) met lastige studenten deed, bezoekt de ‘Studentenkarzer’, een gevangenis waar lastige studenten tijdelijk werden opgeborgen. Als tijdverdrijf kladderden ze de celmuren vol met woord en beeld.


Een uurtje verder trappen (afhankelijk van de hoeveelheid Duitse biertjes) ligt Mannheim waar de Neckar hulpeloos wegspoelt in de Rijn. Behalve de fiets zag ook de eerste auto hier het levenslicht. Nóg leukere feitjes zijn de mogelijkheden hier op het gebied van urban outdoor. Zo is het Rheinauer meer, direct onder de rook van de stad, een walhalla voor waterratten. Alle faciliteiten voor waterskiërs, wakeboarders, stand-up paddle boarders en duikers zijn hier aanwezig. Boulderaars kunnen zich kapotbijten op de 400 routes die er in het 1500 m2 bouldercentrum zijn aangelegd. En inline skaters rijden in de zomermaanden om de twee weken op woensdagavond mee met de Skatenight Mannheim. Daarnaast heeft Mannheim zich de laatste jaren ook behoorlijk verhipt en vind je er tal van leuke restaurantjes, winkeltjes, koffietentjes én de Stad.Wand.Kunst, een kunstinitiatief dat in 17 gigantische muurschilderingen over de stad is uitgesmeerd.

visit-mannheim.de | heidelberg-marketing.comWin een fietsweekend
Salt mag een lang weekend voor twee personen weggeven. Kans maken? Geef antwoord op onderstaande vragen en maak de slogan af. Meedoen is exclusief voorbehouden aan leden van Salt. Stuur je mail uiterlijk 1 november naar laura@getsalt.com o.v.v. Terug naar de bakermat.

Wat kun je winnen?

3-daags verblijf in Heidelberg voor 2 personen, inclusief:
• 2 overnachtingen met ontbijt in Hotel Bayerischer Hof,
• 2 x HeidelbergCARD: gratis gebruik van openbaar vervoer, vele kortingen bij tours, winkels en restaurant,
• 2 x entree tot het beroemde Schloß Heidelberg, inkl. tandradbaan naar het kasteel
• Stadtour per Cabriobus (met Nederlandse gids),
• Fiets- en wandelkaart van de omgeving,
• 2 x entree tot het Kurpfälzische Museum, waar een model van de eerste fiets te bezichtigen is,
• gratis fietshuur voor het gehele verblijf.

Geef antwoord op de volgende vragen:
1. Naar wie is de houten fiets, de draisine, vernoemd?
2. Hoe heet de fietsroute die Heidelberg met Mannheim verbindt?
3. Hoe heet het kunstinitiatief in Mannheim dat 17 gigantische muurschilderingen telt.

En maak de volgende slogan af:
Op een houten paard……

Wait for it...