Salt is op zoek naar de '10 beste reisboeken ooit'

Van reisboeken kun je nooit genoeg hebben. Om inspiratie op te doen of om lekker bij weg te dromen. Wat zijn jouw favorieten? Laat je stem horen en bouw mee aan de 'Top 10 Beste Reisboeken Ooit'. Redacteur Ard Krikke verklapt alvast een paar van zijn favorieten.


1. Primitieve Dagen
William Finnegan (1952) zoekt al zijn hele leven naar perfecte golven. Over zijn wereldwijde surfavonturen schreef de Amerikaan het autobiografische 'Primitieve Dagen', waarmee hij de literaire Pulitzer Price won. Hoewel hij soms van de hak op de tak springt, weet hij op onnavolgbare wijze zijn passie voor rollers, brekers en vloeibare tunnels te beschrijven. Ruim 400 pagina’s lang voert de Amerikaanse 'dude' je langs de ongerepte kusten van Hawaï, Australië, Indonesië, Fiji en Zuid-Afrika, lang voordat deze waterige rafelranden werden overspoeld door de huidige toeristenstroom.2. Notes form a small island
Een met veel vaart en humor geschreven 'reisboek' van Bill Bryson. De in Amerika geboren schrijver trok dwars door Groot-Brittannië, zijn tweede vaderland zoals hij het zelf noemt, en doet mopperend verslag van zijn belevenissen, van wandelingen in mooie natuurgebieden tot smerige koffie in aftandse hotels. Bryson weet als geen ander onder woorden te brengen wat de Britse eilandbewoners van de rest van de wereld onderscheidt. De Amerikaan spaart zichzelf niet. In onderkoelde bewoordingen zet hij zichzelf neer als een grumpy old man die regelmatig te veel eet en vooral drinkt.3. Travels with Charley
Een van mijn goede voornemens dit jaar is om een aantal literaire klassiekers te (her)lezen. ‘Travels with Charley’ van John Steinbeck is zo’n classic. Het boek (uit 1962) is een reisverslag van Steinbeck die samen met zijn poedel Charley in een camper kriskras door de Verenigde Staten reist. Een roadtrip van Long Island naar de westkust en terug naar New York. Onderweg doet de prijswinnende schrijver als een soort buitenstaander verslag van de obsessies en eigenaardigheden van zijn landgenoten. Dankzij Steinbecks meesterlijke vertelkunsten leest het boek als een sneltrein. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in het Amerikaanse cultuurlandschap.

Laat je stem horen!
Stuur een mailtje naar ard@getsalt.com en geef hem jouw favoriete reisboek door. Wie weet publiceren we het boek in de komende zomereditie van Salt!

Wait for it...