Vakantieboekenlijst

Top 10 boeken waarin je deze zomer kunt verdwalen. Samengesteld door leden van de Salt Boekenclub.
1. Nooit meer slapen (1966)
Autobiografisch verhaal over een jonge geologiestudent, Alfred Issendorf, die in Noors Lapland op veldonderzoek gaat. De onherbergzame wildernis wordt weergaloos door Willem Frederik Hermans beschreven.


2. To Shake the Sleeping Self (2018)
De Amerikaanse Instagrammer Jedidiah Jenkins (221.500 volgers) trapte van Oregon naar Patagonia, een fietstocht van ruim 22.000 kilometer. Onderweg vertelt hij niet alleen openhartig over zijn belevenissen, maar ook over zijn persoonlijke problemen.


3. The Great Railway Bazaar (1975)
In het spoor van meesterverteller Paul Theroux reis je per trein vier maanden lang dwars door Azië heen. Het is een spectaculaire reis vol ontberingen, ontmoetingen en belevenissen. Klassieker onder de reisboeken. Verplichte kost voor iedere treinliefhebber.


4. Primitieve Dagen (2016)
Boeiend boek over de zoektocht naar perfecte golven. Het fraaie verhaal voert in ruim 400 pagina’s langs de ongerepte kusten van onder andere Hawaï, Australië, Indonesië, Fiji en Zuid-Afrika. William Finnegan won met ‘Primitieve Dagen’ de literaire Pulitzer Prize.


5. Voetsporen in de Andes (1983)
De Ierse Dervla Murphy beschrijft in dagboekvorm de avontuurlijke voettocht die zij in de jaren ’70 met haar negenjarige dochter en een muilezel door het ontzagwekkende Andesgebergte aflegde. Speels, spannend en meeslepend geschreven.


6. Over paden
Robert Moor is fanatiek hiker en journalist voor onder meer The New York Times. Tijdens het lopen van de 3500 kilometer Appalachian Trail dringt het plots tot hem door dat een wandelpad geen onbelemmerde vrijheid biedt: het begrenst juist, zelfs als het over bergtoppen loopt en langs rivieren slingert. Een wandelaar treedt immers in de voetsporen van talloze lopers die hem ooit voorgingen. Deze gedachte inspireerde hem om een interessant boek over de ontstaansgeschiedenis van paden te schrijven. Van oeroude voetpaden tot onzichtbare mierenpaden.


7. Alleen
Waarom verlaat een vader zijn gezin om zes maanden lang alleen 4286 kilometer dwars door Amerika te lopen? Tim Voors beschrijft zijn voettocht over de Pacific Crest Trail van Mexico naar Canada. Tijdens zijn tocht door de bergen ondergaat Tim intense angst, ervaart hij dat pijn ook voldoening kan geven, leert hij te genieten van alleen-zijn en wordt het eindelijk leeg in zijn hoofd. Hij ontwikkelt een hartstochtelijke romance met de wildernis, maakt nieuwe vrienden en moet zich constant aanpassen aan de onvoorspelbaarheid van het weer en de natuur. Tim Voors neemt je mee door de fysieke, mentale en spirituele fases van deze lange tocht door de wildernis. Klim in zijn rugzak en leer dat alleen-zijn je heel veel kan opleveren en een burn-out kan voorkomen.
Te koop in de Salt Shop


8. De Bijenhoudster
In ‘De Bijenhoudster’ (320 pag) beschrijft Meredith May hoe ze als klein meisje voor het eerst in aanraking kwam met honingbijen; haar opa was imker en maakte honing in een roestig busje. De Amerikaanse verhaalt vol vuur hoe bijen sindsdien altijd een belangrijke rol in haar leven zijn blijven spelen. Over hoe een klein, vaak verkeerd begrepen insect een leven kan veranderen.
Lees de bevindingen van de Salt Boekenclub hier


9. On the Road
In 1957 deed ‘On the Road’ Amerika op zijn grondvesten schudden: het was het eerste naoorlogse boek dat lak had aan gevestigde normen en waarden, en daardoor als bijbel gold voor de rebellerende rock -‘n-roll generatie. Anno 2018 is het vooral een fascinerende sfeerschets van een Amerika waar je als oplettende reiziger heel af en toe nog een glimp van opvangt.
Lees de bevindingen van de Salt Boekenclub hier


10. De Oversteek
Het waargebeurde verhaal gaat over zes Nederlandse zeilers die de Atlantische Oceaan in een klein zeiljacht willen oversteken. Op zo’n 1000 kilometer van de Amerikaanse kust gaat het faliekant mis: de tweedehands schuit dreigt door een verborgen mankement kopje onder te gaan. Het boeiende boek is met vaart geschreven en blinkt uit in mooie metaforen. Daarnaast laat het zien hoe mensen dealen met onvoorziene, levensbedreigende situaties.
Lees de bevindingen van de Salt Boekenclub hier

Wait for it...