Born in the canyon


Een van Amerika’s grootste natuurwonderen, de Grand Canyon, viert dit jaar haar honderdjarig bestaan als Nationaal Park. Voor het schoenenmerk Teva, dat haar oorsprong in deze machtige kloof vond, reden voor een eerbetoon.

De Grand Canyon is een enorm brede en diepe kloof in het noorden van de Amerikaanse staat Arizona. Onderzoekers schatten dat de kloof ongeveer vijf tot zes miljoen jaar geleden gevormd is door het water van de Colorado rivier die van het zuidwesten van de VS naar het noordwesten van Mexico loopt en ongeveer 2270 kilometer lang is. De rivier ontspringt op 2750 meter hoog in de Rocky Mountains (La Poudre Pass Lake) en stroomt 2270 kilometer later de Stille Oceaan in. In de loop van miljoenen jaren heeft het water van de Colorado Rivier de Grand Canyon in het landschap gevormd. Door extreme erosie is de kloof 1600 meter diep ingesleten. Met een lengte van 435 kilometer en een breedte die varieert tussen de 15 en 29 kilometer is de Grand Canyon een van de grootste kloven ter wereld. Lang voordat de eerste Amerikanen dit natuurlijke spektakel zagen, woonden er al indianen langs de oevers van de rivier. Zij beschouwden de Colorado River als een levende ziel.


Van hindernis naar natuurwonder
De eerste ontdekking van de kloof stamt uit 1541 toen Spaanse ontdekkingsreizigers de zuidelijke rand van de kloof bereikten. De wanden waren echter zo hoog dat de expeditieleden omkeerden zonder de rivier ooit te hebben gezien. In hun kielzog volgden nog enkele avonturiers, maar de meeste reizigers vermeden de kloof omdat het geen doorgang bood. Pas nadat de geoloog Clarence Edward Dutton in 1882 een uitgebreid verslag over het gebied publiceerde nam de interesse langzaam toe en begon men de kloof meer als een natuurwonder te zien in plaats van een hindernis. En zo veranderde de status van de ‘Big Cañon’, zoals de kloof door zijn eerste ontdekkers werd genoemd, achtereenvolgens naar ‘bescherming van de staat’ (1893), ‘Grand Canyon Game Preserve’ (1903), ‘Nationaal monument’ (1908) en uiteindelijk in 1919, dankzij president Theodore Roosevelt, naar ‘Nationaal Park’ dat vandaag de dag jaarlijks door zo’n slordige vijf miljoen bezoekers wordt bezocht. De machtige Colorado River ontwikkelde zich tot een paradijs voor rafters en wildwaterkajakkers. En het was hier dat de voorloper van de populaire watersportsandaal werd bedacht.

Horlogebandjes
Het is begin jaren ’80 als riviergidsen hun rafts door de kolkende watermassa’s van de Colorado River sturen. Meestal op blote voeten omdat ze hun flipflops veelal kwijtraken in de stroom van het water dat tijdens de riviertocht van alle kanten komt. Ook bij het in- en uitstappen aan de rivieroevers waarbij de gidsen over spekgladde rotsen moeten lopen, verdwijnen de teenslippers meer dan eens. Om dit te voorkomen snoert een vindingrijke riviergids zijn teenslippers met behulp van twee klittenbandjes afkomstig van zijn horloge, provisorisch aan zijn voeten vast. Eentje gaat om de enkel, de ander om de voorvoet. Zijn oplossing vindt bij veel andere riviergidsen navolging. Niemand kon op dat moment vermoeden dat de uitvinding een revolutie in de outdoor industrie zou ontketenen. De watersportsandaal werd een wereldwijde hit, de Teva (Teva betekent: natuur) Original was geboren, en bracht in de loop der jaren honderdduizenden mensen letterlijk op de been en in contact met het buitenleven.


GC100
Als eerbetoon aan het 100-jarig bestaan van het Grand Canyon National Park brengt Teva dit jaar de GC100 op de markt, een collectie met een mix van functionele kenmerken en erfgoeddetails. Zo is elke stijl uitgevoerd met een unieke webbing die is afgeleid van de rode rotsen van de kloof, de blauwe rivieren en de gele gloed van de zonsondergang. Daarnaast doneert Teva 100.000 dollar aan de Grand Canyon Conservancy voor herstel van de paden en het financieren van milieueducatieprogramma’s voor jongeren.
De horlogebandjes van weleer zijn vervangen door hoogwaardige materialen die gekenmerkt worden door functionaliteit en diversiteit maar de avontuurlijke geest is nog altijd de drijvende kracht achter het merk Teva.

Winnen
Salt mag 2 paar sandalen uit de GC100 collectie weggeven, een heren- en een damespaar. En dat doen we exclusief aan leden. Kans maken doe je door antwoord te geven op de vraag: wat betekent Teva?

Stuur je antwoord uiterlijk 20 juli naar natasha@getsalt.com o.v.v. Born in the Canyon. Inclusief je naam en je schoenmaat. Winnaars krijgen uiterlijk 26 juli bericht.

Teva-eu.com

Wait for it...