RIDE THE ALB


Miljoenen jaren geleden boetseerde Moeder natuur de Schwäbische Alb: een grillig gevormd middelgebergte waar je als avontuurlijke toerfietser, wielrenner of mountainbiker over paden kunt peddelen die nog niet zijn platgetreden.

Met een vijftigtal uitgestippelde traptochten weet je dat je als fietser in de Schwäbische Alb gebeiteld zit. De 200 kilometer lange en 50 kilometer brede bergrug in het zuidwesten van Duitsland is bezaaid met fietspaden die zelfs de meest verwende doortrapper steil achterover laten slaan. Denk aan strakke asfaltstroken over golvende heuvels, verlaten landwegen door boomgaarden en slingerende sluiproutes langs kloosters, kastelen en kronkelrivieren. De afstanden variëren van 16 tot 400 kilometer. Gulzig geworden? Deze twee fietsroutes stillen alvast je honger: de Albtäler Radtour (185 km) en de Donau Radweg (92 km).Albtäler Radtour
Op, neer, op, neer, op, neer. Met 185 kilometer en 1450 hoogtemeters is deze heuvelachtige rondrit een ware rollercoaster voor fietsers. Hoewel de route voor wielrenners met ballonkuiten in een dag te doen is, knippen toerfietsers het golvende pad op in 3 tot 5 behapbare dagetappes. En gelijk hebben ze. Langs de lus wacht namelijk een keur aan fraaie kastelen, archeologische vindplaatsen (grotten), boeiende musea, fietsvriendelijke overnachtingsplekken, historische molens, kuuroorden en steile steenkliffen. Geen zin of tijd om de hele afstand te doen? Pak dan gewoon de trein terug naar het beginpunt.

Donau Radweg
De mooie blauwe Donau ontspringt in het zuidwesten van Duitsland en mondt ruim 2800 kilometer later uit in de Zwarte Zee. In het kielzog van de beroemde rivier baant de Donau Radweg zich westwaarts een weg door spectaculaire dalen, bergweides, slaperige stadjes en knalgroene bossen. Het 92 kilometer lange fietstraject schiet in Donaueschingen uit de startblokken en slingert op zijn dooie akkertje naar het historische Sigmaringen. Het fietspad volgt nauwgezet de loop van de rivier en is daardoor voor iedereen een feestje om te doen.

Trap naar schwaebischealb.de/rad voor uitgebreide route-informatie. Of download hier een overzichtskaart (pdf) met alle 48 routeprofielen.

Wait for it...