Doelloos is niet Zinloos


De vakanties staan weer voor de deur en die kostbare tijd moet maximaal benut worden. Dus stampen we onze vrije dagen vol met activiteiten en vinken we onze ‘bucketlist’ ijverig af. Zo leiden we allemaal aan resultatitis. Maar er zit kracht in doelloos dwalen en je stierlijk vervelen. .

Kalme wind
De Amerikaanse psycholoog Sandi Mann toonde via een experiment aan dat verveelde proefpersonen veel meer vindingrijke manieren verzinnen om twee plastic bekertjes te gebruiken dan een niet-verveelde controlegroep. “Blijkbaar gaat een verveeld brein zo hard op zoek naar prikkels dat er vanzelf creatieve gedachten opkomen”, concludeerde ze.
Neurowetenschappers onderschrijven deze veronderstelling dat een verveeld brein eerder met creatieve ideeën op de proppen komt. Dit is te danken aan het zogeheten default brain network, het standaardnetwerk van je brein dat juist tijdens momenten van cognitieve rust de kans krijgt om verbanden te leggen die anders niet in je hoofd waren opgekomen. De Duitse dwarsdenker Friedrich Nietzsche bejubelde anderhalve eeuw geleden al het nut om juist op saaie momenten de gedachten de vrije loop te laten. “Voor alle denkers en gevoelige geesten is het rusteloze van verveling de kalme wind die aan een welvarende reis voorafgaat.”
Dan moet je die frisse bries der verveling alleen wel de kans geven om af en toe even flink door je kop te waaien. Volgens de Amerikaanse journalist Manoush Zomorodi – die in het boek Bored and Brilliant de voordelen van verveling onder de loep neemt – klikken we gemiddeld 566 keer per dag naar een andere taak op de computer, waaronder 74 kijkjes in de e-mailbox. Gemiddeld weten we onze aandacht slechts 45 seconden bij één onderwerp te houden; vier keer zo kort als amper een decennium geleden. Wie zelfs op het toilet – of elk ander verloren moment – als een zombie naar zijn smartphone grijpt voor een potje Angry Birds, loopt echter het risico om zich nooit meer oprecht te vervelen. En daarmee dus zeer waardevolle brain farts mis te lopen. “Het gaat te ver om te zeggen dat je verveling moet nastreven”, adviseert Van Tilburg. “Maar je moet het ook zeker niet uit de weg gaan. Je kunt maar beter leren om die saaiheid te tolereren. Verveel, maar doe het met mate.”

Bovenstaande alinea is afkomstig uit het artikel Doelloos is niet zinloos in de huidige zomereditie van Salt magazine. Bestel.

Wait for it...