Maximaal bereik

Foto © Andreas Meyer – WOM Medien

We leven in een tijdperk van informatieobstipatie waarin de prikkels uit alle hoeken en gaten op ons af razen. Eraan ontkomen lijkt onmogelijk. Toch zijn er plekken op de wereld waar het anders is, zoals in het Montafon, de zuidelijkste vallei van de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg. Volop bereik hebben betekent hier verbonden zijn met de natuur in plaats van met de WiFi. Ga je mee de berg op?

Het digitale ontgiften begint in Vorarlberg al zodra je de Oostenrijkse grens bij de Duitse Bodensee passeert. Direct word je gegrepen door het kenmerkende Montafon-dialect dat sterk beïnvloedt is door de immigrant Walser en veel oude vormen en uitdrukkingen kent. Niet te doen voor niet-Voralbergers maar gelukkig spreken ze ook vlekkeloos hoog-Duits. Ook dringt zich bij veel Nederlanders een sterk gevoel van nostalgie op. Voor velen was Oostenrijk immers een van de eerste kennismakingen met het buitenland. En zoals het vaak gaat met oude liefdes, die roesten niet.

Vorarlberg is een kleine deelstaat en tevens een van de minst bevolkte van Oostenrijk. Daar tegenover staan echter enkele grote wapenfeiten. Zo grenst de deelstaat aan maar liefst drie landen (Duitsland, Zwitserland en Liechtenstein), ligt het aan de rivier de Rijn en aan de Bodensee en maken een paar fikse Alpenreuzen hier letterlijk enorme indruk. Hoogste bergtop van Vorarlberg is de 3.312 meter hoge Piz Buin. In het zuiden van de deelstaat rekt de regio Montafon zich uit over een lengte van een kleine 40 kilometer, van Sankt Anton naar Partenen.
Omgeven door hoge bergenpieken, gletsjers, de gelijknamige rivier en een netwerk van stuwmeren, heeft het Montafon vele goede troefkaarten in handen voor liefhebbers van avontuur en natuur, en die bovendien onderweg ook nog wat hopen op te pikken van de boeiende verhalen verteld door locals. Drie tips:

Foto © Stefan Kothner – Montafon Tourismus GmbH, Schruns

Wandelen door Europees beschermd natuurgebied
Vanuit het schilderachtige Gaschurn zwerf je met wandelgids en ‘natuurdiplomaat’ Gerlinde Manz-Christ door het Natura 2000-gebied Wiegensee, vernoemd naar het oudste natuurlijke stuwmeer in het Montafon dat onder de beschermende vleugels van Europa valt. Een wandeltocht die zich met het grootste gemak over een dag laat uitsmeren. Als natuurdiplomaat neemt Gerlinde namelijk de tijd om stadse rakkers zoals wij in de natuur tot rust te laten komen en laat ze je ervaren hoe je je persoonlijke batterij weer op volle kracht krijgt.
De Wiegensee is een ongerept veenlandschap op 1900 meter, ontstaan door planten en niet door mensen. Het is het oudste stuwmeer in het Montafon. Om er te komen kun je hardcore het hele eind omhoog lopen, maar je kunt er ook voor kiezen, vooral als je met kinderen bent, om het eerste deel af te leggen met de Tafamuntbahn. Vanaf het bergstation kronkelt het pad gestaag omhoog naar de Wiegensee en Alpe Verbella. Onderweg vink je waanzinnige vergezichten, ongerepte bergwouden én voor de liefhebber, Sura Kees, een lokale zure kaas, af. Gerlinde organiseert deze tocht in de zomermaanden juli, augustus tot en met de eerste week in september, wekelijks op woensdag.

Foto © Andreas Meyer – WOM Medien

(E-)Mountainbiken rondt de Itonskopf
Sinds de komst van de e-mountainbike is terreinrijden in de bergen toegankelijk geworden voor een groot publiek, inclusief avontuurlijke gezinnen met kinderen. Daarnaast biedt de e-MTB nu ook de mogelijkheid om sterke en minder sterke bikers met elkaar te laten fietsen. In de Montafoner Alpen kun je aanhaken bij gids Christoph die je onder begeleiding van klingelende koebellen en fluitende marmotten meeneemt naar het ‘balkon van het Montafon’ vanwaar de krachtpatser Rätikon met de Drei Türmen en Zimba zich magistraal toont. De route wisselt brede grindpaden af met bochtige singletracks die afwisselend omhoog en naar beneden buigen. Onderweg krijg je techniektips van Christoph en last hij bij zijn naamgenoot een pitstop in. In de berghut van Christoph (2) word je getrakteerd op zelfgemaakte Sura Kees en een glas karnemelk of vlierbessensap. Aan het eind van de vier durende tocht (waarvan ongeveer 3 uur fietstijd) heb je ongeveer 24 terreinkilometers en 1450 hoogtemeters verteerd. Maar met hulp van je e-motor is het ook met heel veel plezier. Je kunt de tocht op elke vrijdag boeken tot en met de 1e week van november.

Foto © Philipp Steurer – Montafon Tourismus GmbH, Schruns

Klettersteig Madrisella
Als je als regio gezegend bent met indrukwekkende bergtoppen die met hun grijze ‘kalkborst’ recht vooruit in het landschap staan, dan kan het niet anders dan dat de bergroep van John Muir ‘The Mountains are calling and I must go’ ook in het Montafon hoorbaar zijn. Wie het gevoel van een klimmer op hoogte wel eens in ervaren ‘haakt’ aan bij een zogenaamde Klettersteig, een klimpad waarop je gezekerd aan een stalen kabel naar boven gaat. In het Montafon zijn tal van dit soort klimpaden aangelegd, waaronder de Madrisella. In drie uur tijd klauter je, onder begeleiding van een ervaren gids, omhoog langs de rotsige Noordwand van de Madrisella. Reken op adrenaline, hoogtevrees, trots, overwinning en fantastische uitzichten. Het laatste stuk naar de top leg je wandelend over de bergkam af vanwaar je glimlach van oor tot oor zal opkrullen.

Voor meer zomeravontuur en informatie klim je naar montafon.at/nl of vorarlberg.travel

Wait for it...