Bikes & Beers

Speciaalbieren zijn populairder dan ooit, evenals fietsvakanties. In de Duitse Schwäbische Alb hebben ze dit gecombineerd in een 2-daagse Berg Bier Tour. Gelukkig is deze tour vernoemd naar de brouwerij en niet naar de hoogste beklimming in de buurt.In de Schwäbische Alb struikel je over sporen uit het verre verleden. Redacteur Ard Krikke doorkruiste het bergachtige gebied in het zuidwesten van Duitsland dit voorjaar op de fiets. Lees zijn artikel hier (pdf, 1.3 Mb). Behalve een oeroud landschap wordt de regio ook gekenmerkt door een aantal tradities, waaronder het drinken van bier dat gebrouwen wordt in Ehingen. Met maar liefst vier brouwerijen en 46 verschillende soorten bier wordt dit met recht de biercultuurstad genoemd.De 2-daagse Berg Bier Tour is in totaal 112 km lang en telt 877 hoogtemeters. Start- en eindpunt is, hoe kan het ook anders, de Berg Brauerei in Ehingen. Dag 1 gaat van Berg naar Münsingen (50,5 km) en dag 2 van Münsingen naar Berg (62,1 km).
De route slingert van Ehingen door de Ur-Donau-vallei. Onderweg passeer je Venus van Hohle Fels en Blautopf in Blaubeuren, een bron met een opmerkelijk blauwe gloed. Vervolgens kom je via de Tiefenthal en de Sontheimer-grot op het Alb-plateau. Hierna steek je het voormalige militaire oefenterrein over en ga je door het biosfeercentrum in Auingen naar Münsingen. Van daaruit loodst de tour je (de volgende dag) door het Große Lautertal terug naar de berg. Het zal duidelijk zijn dat de tocht ruimschoots rekening heeft gehouden met Bergzeit, plekken langs de route waar de vele Berg biersoorten worden geserveerd. Ook is er volop gedacht aan mensen die dit 2-daagse feest liever op een e-bike afleggen. Langs de route vind je ruim 50 ‘pompstations’ waar je je elektrische buddy kunt volgooien.

Meer informatie over fietsen in de Schwäbische Alb vind je hier. Hier kun je kiezen uit maar liefst 48 uitgestippelde Radtouren.

Wait for it...