Winterrecept: Kaiserschmarrn

Hét huismerk van de Oostenrijkse berghut is Kaiserschmarrn. Meest geserveerd, vingeraflikkend lekker en een welkome kiloknaller voor wintersporters die calorieën moeten tanken. Vooral koks uit Tirol zijn akelig goed in het bereiden van Kaiserschmarrn. Salt jatte hun recept.


Over de oorsprong van Kaiserschmarrn doen, zoals zo vaak het geval is, vele verhalen de ronde. Wat wel zeker is, is dat de zoete brokken vroeger bekend stonden als ‘gerecht voor de armen’. Meer dan melk, meel, eieren en reuzel had je immers niet nodig. Ook onder de herders was het een favoriete dis omdat het voedzaam was en bovendien weinig ruimte innam. Maar waar komt het vandaan? Zo bestaat er een verhaal over Keizer Franz Joseph I die tijdens zijn jachttrips een verfijnde versie van het gerecht Holzfällerschmarrn kreeg. Als eerbetoon werden er aan zijn maaltijd rozijnen, melk en eieren toegevoegd. Zo ontstond Kaiserschmarrn.

Een andere verhaal vertelt dat de chef-kok van de keizer te veel beslag in de pan had gegoten waardoor de pannenkoek veel te dik was en in stukken scheurde. De keizer stuurde het gerecht terug naar de keuken met de woorden “Zo’n pannenkoek is de keizer niet waard.’ In een derde versie van de legende wordt beweerd dat het gerecht oorspronkelijk Kaiserinschmarrn heette dat door een Weense kok in 1854 voor keizerin Elisabeth (Sisi) werd bereid. Zij vond er kennelijk niet veel aan maar haar man daarentegen, keizer Franz Joseph I, likte zijn vingers erbij af. Zo veranderde de naam in Keizerschmarrn. In de laatste versie van de geschiedenis van Keizerschmarrn wordt uitgelegd uit dat het woord ‘Keizer’ is afgeleid van ‘Kaser’ wat weer terug te leiden is naar ‘Casa’ (huis).

Ingrediënten (voor 4 personen)
125 gram bloem | 3 eieren | 300 ml melk | 30 gram suiker | 1 zakje vanillesuiker | 30 gram rozijnen | 50 gram poedersuiker | twee klontjes (geklaarde) boter | snuf zout

Bereiding
Scheid de eieren. Meng de dooiers met de suiker, vanillesuiker en de snuf zout tot je een beetje stroperige massa hebt. Voeg de (gezeefde) bloem en de melk toe en roer door het beslag. Klop de eiwitten stijf en roer deze ook door het beslag. Verhit een pan op matig vuur met een klontje geklaarde boter en giet al het beslag in één keer in de pan. Strooi de rozijnen over het beslag. Sluit af met een deksel en bak de pannenkoek op laag vuur totdat hij aan een kant goudbruin is.

Keer dan om, deksel er weer op en bak ook de andere kant goudbruin. Trek de Kaiserschmarrn met een vork in ongelijkmatige stukken, voeg nog een beetje boter toe, schep nog een paar keer goed om en verdeel het over de borden. Bestrooi het rijkelijk met poedersuiker. Met veenbessenjam, appelmoes of pruimenmoes maak je je huisgemaakte bergkost helemaal af. Uitbuiken op de bank en de volgende dag een extra rond hardlopen of mountainbiken.

Met dank aan blog.tirol

Bestel nu Salt magazine
We plukten dit artikel uit Soulkitchen, een rubriek uit Salt magazine. Meer lezen? Word lid en ontvang ieder kwartaal een 148 pagina dikke inspiratiebom in je brievenbus. Bij iedere bestelling nu tijdelijk gratis de Salt 2020 zakagenda.

Wait for it...