10 tips voor een ijzersterk immuunsysteemJe immuunsysteem zorgt voor jou, een sterk gewapend leger dat indringers zoals virussen en ziektes tegen kan houden. Maar dan moet je er wel goed voor zorgen. Hoe doe je dat?1. Verminder stress
Het is goed om geïnformeerd te blijven maar neem ook af en toe pauze. Dit zijn waardevolle boekjes om dan even op te pakken:

Do Pause: You are not a To Do list

Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt2. Slaap
Het immuunsysteem heeft aan acht uur slaap genoeg om jou 24/7 te blijven beveiligen. Ga op tijd je bed in. Val jij lastig in slaap? Deze podcast helpt je zo naar de dromenland.

Sleep with me


3. Beweeg
Dit hoeven we Salters allang niet meer te vertellen. Maar als we niet naar buiten of naar sportschool kunnen gaan, haal de sportschool dan naar binnen. Doe elke dag iets.

Er zijn vele versies (gratis en betaald) van de 7 Minute Workout verkrijgbaar. Even zoeken naar de versie die bij jouw device past.


4. Be social
Een uitdaging in een tijd van (bijna) lockdown, maar gelukkig zijn er heel veel manieren om toch met elkaar in contact te blijven. Lachen is letterlijk een medicijn. David Hieatt (co-founder van The DO Lectures) deelde onderstaand verhaaltje afkomstig uit een studie die hij even niet meer zo snel kon vinden. Dus of we het met een korreltje Salt willen nemen. ☺

In een studie onder diabetici zaten twee groepen mensen die allemaal hetzelfde diner kregen voorgeschoteld. De ene groep keek na afloop naar een hele verdrietige film, de ander keek buikschuddend naar een comedy. Na de film werden beide groepen getest en bleek dat de groep die de tear-jerker had gezien alweer aan de insuline moest terwijl de lachers het niet nodig hadden.

Steeds meer mensen blijven in contact met elkaar via Zoom

5. Eet gezond
Een no brainer zou je denken, maar toch. Er staan nog altijd geen rijen bij de appels en de spruiten. Eet vers en koop zoveel mogelijk bij lokale ondernemers. Veel kleine wijksupermarkten, boerderij- en natuurwinkels hebben echt nog genoeg.


6. Vermijd alcohol
Deze is de minst leuke. Ga snel verder met punt 7.

Maar overweeg desondanks minder alcohol te drinken in de tijd dat je je immuunsysteem extra hard nodig hebt. Alcohol heeft namelijk een grote invloed op de kwaliteit van onze slaap. We donderen snel in slaap, maar worden ook snel weer wakker om vervolgens uren nodig te hebben om weer in slaap te komen.


7. Zorg voor een gezonde darmflora
80% van onze ziektes ontstaan in de darmen, veroorzaakt door ontstekingen. Dit boek werd onze bijbel. Heerlijk geschreven in begrijpelijke taal, Nederlandstalig, en vol informatie waar je direct wat mee kunt.

Food Pharmacy


8. Adem
De ademmethode van Wim Hof is super simpel en effectief. Het verbetert het zuur-base-evenwicht van je bloed, vermindert je zorgelijke gevoelens, verlaagt je hartslag en geeft je immuunsysteem een fikse boost.

Elke ochtend 10 minuten, voor het ontbijt.


Of duik in dit boek

Do Breathe


9. Neem een koude douche
Koude douches zijn niet voor iedereen, maar wel voor elk immuunsysteem. Gebruik de ademhalingsmethode van Wim Hof om je er doorheen te helpen.

De voordelen lees je hier


10. Mediteer
De voordelen van meditatie sijpelen steeds verder door in de westerse samenleving. Vooral ook de boost die ons zenuwstelsel ervan krijgt.

Mediteer elke dag.

Mooie hulp hierbij is het boek van Andy Puddicombe

Headspace. Voor een hoofd vol leegte

Of download de gelijknamige appWait for it...