Enso the circle of life


Het tekenen van zogenaamde enso-cirkels is een zentechniek die door Japanners wordt toegepast om de geest naar het heden te trekken. De oefening is simpel en moeilijk tegelijk.

Om je eigen passie te vinden en te ontwikkelen, moeten we eerste de aard van ons bestaan ontdekken, zoals de zen aanbeveelt. Daartoe gebruiken de Japanners technieken die worden toegepast om de geest naar het heden te trekken, zoals shodo (kalligrafie).


Als oefening tekenen Japanse kalligrafiekunstenaars zogenaamde enso-cirkels. Simpel en moeilijk tegelijk: je moet met de hand en in één streek een cirkel tekenen. Volmaakte enso-cirkels bestaan niet. Ze zijn allemaal anders en uniek. Het belang van deze ervaring schuilt niet in het maken van goede of minder goede cirkels. De sleutel vormt de herhaling van het proces. Net als de bewegingen in de oosterse vechtkunst. Het traint ons in de kunst van geduld. Iets dat we in de tijd waarin we momenteel met zijn allen leven goed kunnen gebruiken.

Leuk weetje

Het schijnt dat het Apple hoofdkantoor in Californië, dat de vorm van een cirkel heeft, een van de laatste ideeën van Steve Jobs was en dat hij zich heeft laten inspireren door de enso en zijn jarenlange zenmeditatie.

Hoe maak je een enso-cirkel?
• Koop een penseel en zwarte inkt. Een dikke stift mag ook.
• Schaf wit papier van goede kwaliteit aan.
• Adem diep in, zoveel lucht als je kunt en adem helemaal uit voordat je aan de cirkel begint.
• Trek de cirkel in één keer. Je hand mag het papier niet raken, want de beweging moet met de hele arm worden uitgevoerd. Professionele Japanse kalligrafen gebruiken zelfs hun hele lichaam om een enso-cirkel te maken. Daarom doen ze dit vaak op hun knieën of staand.
• Oordeel niet over het resultaat, het maakt niet uit hoe de cirkel er uit ziet.
• Maak de volgende cirkel.Wil je meer weten over het Japanse geheim voor geluk in de praktijk?
Bestel het boek Vind je Ikigai van Francesc Miralles en Héctor Garcia.

Wait for it...