Portugese visstoofpot


Eenpansgerechten zijn de heilige graal als je aan het rondreizen bent. Deze Portugese visstoofpot staat na inmiddels tientallen keren bereid te hebben, nog steeds in onze hitlijst. We maken de stoofpot nu vooral in de achtertuin.

Keukenwapens
• Een gietijzeren pan
Light My Fire GrandPa’s Fire Grill
• Spatel

Ingrediënten (voor 2 personen)
• 2 rode of gele paprika’s
• 2 uien
• 6 rode aardappels
• 300 gram stevige witvis (check de viswijzer.nl om te weten welke vis wel of niet)
• 2 tenen knoflook
• 1 chilipeper
• 1 blik tomaten (blokjes)
• 100 ml witte wijn
• 100 ml water
• 4 eetlepels olijfolie
• Kruidensnuf kurkuma, paprika, cayenne peper, zout en peper
• Handvol verse koriander

Bereiding

Snijd de paprika, uien (ringen), chilipeper en knoflook. Schil de aardappel en snijd ze in plakken van 1 cm dikte. Snijd de vis in stukken.
Stapel de ingrediënten in de volgende volgorde in de pan: uien, paprika, chili en knoflook, aardappelen, tomaten en vis en eindig met een laag paprika en de helft van de koriander.
Tussen elke laag strooi je een beetje van de kruiden. Wanneer alle ingrediënten op elkaar gestapeld in de pan liggen, voeg je de wijn, het water en de olijfolie toe. Deksel op de pan en breng aan de kook. Let op: als je de pan in het vuur zet, kan het hard gaan. Zet de pan dan iets hoger of aan de zijkant van je vuurpit. Laat het gerecht zo’n 15 minuten koken, haal het van het vuur en laat de pan met het deksel erop 10 minuten rusten.

Doe de visstoof in een bowl, strooi er nog wat koriander over en serveer met een goede Franse baguette (of zelfgebakken broodjes) en een glas frisse, droge witte wijn. De visstoof is het best op de dag dat je het gerecht hebt gemaakt maar als je een koelkast hebt, kun je het nog wel een dag bewaren.Naanbrood met yoghurt (4 stuks)

Ingrediënten
• 200 gram zelfrijzend bakmeel (of bloem met 7 gram bakpoeder)
• 150 gram yoghurt
• snuf zout

Bereiding
Meng de ingrediënten en kneed ze tot een elastisch, iets plakkerig deeg. Verdeel in 4 gelijke stukken. Rol uit of vorm met je vingers een gelijkmatige plak. Voor wie de naan nog een smaakje wilt geven, kwast er aan beide zijden een kruidenolietje (mix olie, knoflook, za’atar, peper en zout) op en bakt het broodje in een goed verhitte pan in 2-3 minuten per kant aan beide zijde goudbruin. Nog leuker is om het broodje in een GrandPa’s Fire Grill te klemmen en deze boven het vuur (vermijd de vlammen maar houd het rooster boven de gloeiende houtskolen) rond te draaien totdat ze gaar zijn. Brood gelijk opeten. De volgende dag zijn ze niet lekker meer.


Win een kookboek
De Portugese visstoofpot is een van de 120 (gemakkelijke) outdoor gerechten uit het (Engelstalig) kookboek The Great Outdoors van Markus Sämmer dat naar onze mening in geen enkele tent, busje of huishouden van de moderne nomade mag ontbreken. Heb je je gerecht gemaakt? Maak er een foto van, zet em op Instagram, tag @saltmagazine, #wearesalt #weareone #backyardadventure en maak kans op een van de 3 kookboeken van Markus Sämmer die we verloten.

Wait for it...