Backyard Adventure #3: Fietsonderhoud voor dummies

Ketting/cassette schoonmaken en smeren

Iedere wielrenner, vakantiefietser, gravel grinder, bikepacker en mountainbiker weet: een goed geoliede ketting en een blinkende cassette verhogen de fietsvreugde. Een geruisloze aandrijving zet namelijk iedere trap om in maximale snelheid. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je spullen minder snel slijten. Dus stroop je mouwen op en ga als de gesmeerde bliksem met ons aan de slagWat heb je nodig?
- emmer water.
- afwasmiddel.
- kettingontvetter.
- borstels.
- oude doeken.
- kettingolie of -wax.
- optioneel: keukenhandschoenen.

Hoe lang ben je bezig?
- 15 tot 30 minuten.

Geschikt voor?
Iedereen die een borstel beet kan houden.

Check onze Instagram stories
Komend weekend (18-19 april) laten in onze Instagram stories (@saltmagazine) zien hoe je het beste te werk kunt gaan. #backyardadventures
Ketting schoonmaken

Beetje vies
Als je ketting net nieuw is of als je ‘em regelmatig onderhoudt, dan is even schoonmaken met een oude doek voldoende. Doe een klein beetje ontvetter op een doek, bijvoorbeeld een oud T-shirt. Pak je ketting vervolgens met de doek beet en draai de trappers (dus je ketting) in de rondte. Doe dit net zolang totdat hij schoon is. Pak een nieuwe (droge) doek en verwijder overtollige olie – door met de trappers rond te draaien.

Super smerig
Is je aandrijving supersmerig, dan is grover geschut nodig. Pak een emmer met water en doe hier een beetje ontvetter (ook wel reiniger genoemd) in. De juiste verhouding staat op de verpakking (meestal 1 deel ontvetter op 20 delen water). Breng het mengsel al borstelend op je ketting aan. Laat even intrekken en borstel je ketting schakeltje voor schakeltje schoon – een stevige borstel (oude afwaskwast) werkt hiervoor het beste. Gebruik een oude tandenborstel om echt tussen de schakels te komen. Laat je fiets een minuutje of 5 staan en herhaal de laatste stap. Dit keer gebruik je echter water met een beetje afwasmiddel erin. Reinig grondig. Spuit de boel schoon met water (tuinslang werkt het beste, maar spuitbus kan ook) en maak je ketting goed droog.Ketting invetten

Olie
Ketting brandschoon en kurkdroog? Draai dan de pedalen rustig rond en breng op ieder schakeltje een druppel olie aan. Klaar? Draai je ketting nog een flink aantal keer in de rondte, zodat de olie zich goed tussen alle schakels kan verspreiden. Laat de olie rustig (een paar uur) intrekken. Haal voordat je in het zadel springt nog even een droge doek langs je ketting; overtollig smeermiddel trekt alleen maar onnodig veel viezigheid aan.

Droge en natte olie
Je hebt overigens olie voor droge en natte weersomstandigheden. ‘Droge’ olie is wat dunner en minder plakkerig: vuil hecht minder snel, maar in de regen gaat je aandrijfriem sneller kraken. ‘Natte’ olie is wat dikker en wat plakkeriger. Hierdoor blijft de olie beter zitten als het plenst, maar trekt ook meer troep aan als het droog is. Gebruik sowieso geen spuitbus met siliconenolie (smeert niet) en liever ook geen teflonolie (smeert niet goed genoeg).

Wax
Bij wax ga je eigenlijk hetzelfde te werk als bij olie. Alleen wax werkt het best als je 2 of 3 afzonderlijke lagen aanbrengt. De lagen tussentijds wel eerst goed laten drogen (zo’n 2 uur). Overtollig wax kan trouwens gewoon blijven zitten. Het voordeel van wax is dat je niet na iedere regen- of modderrit je ketting grondig hoeft schoon te maken: even afnemen met een droge doek volstaat. Wax is namelijk vuil- en waterafstotend. Het nadeel van wax is dat het minder goed smeert dan olie, met name in de regen Daarnaast duurt het (goed) aanbrengen van de diverse waxlagen een stuk langer dan bij olie het geval is.

Overdaad schaad

Te vaak en teveel smeren is killing voor je ketting. In principe hoef je je ketting alleen maar een grondige poetsbeurt te geven als hij piept of kraakt. Bespeur je geen geluiden? Loopt alles nog gesmeerd? Dan hoef je niks te doen. Met een droge doek – na een fietsrit – de ergste vuiligheid weghalen kan overigens nooit kwaad.
Cassette schoonmaken
Vergeleken met je ketting is het schoonmaken van je cassette een fluitje van een cent. Waarom schoonmaken? Een vette cassette trekt vuil aan. Er zijn twee manieren om je cassette weer te laten shinen. Bij de eerste methode gebruik je een speciale cassetteborstel die voorzien is van platte nylon haren. Door deze flink tussen de verschillende kransjes te raggen, maak je korte metten met de ergste smerigheid. Gebruik een beetje met water aangelengde ontvetter (spuitbuis) als je versnellingsbak echt extreem vies is. Voor de tweede methode heb je een dunne reep stof (oud T-shirt) nodig; deze haal je als een soort flosdraad tussen de kransjes door.Derailleurwieltjes schoonmaken
Ketting en cassette vies? Dan is de kans vrij groot dat je derailleurwieltjes ook vol troep zitten. Schoonmaken is simpel: houd een doek strak langs het wieltje en draai de pedalen een paar keer rond. Doe dit bij beide zijden, zowel onder als boven.Voorbladen schoonmaken
Nu je toch goed bezig bent, kun je net zo goed even je voorbladen (of blad) een schoonmaakbeurtje geven. Ook hiervoor kun je een platte borstel of een dunne reep stof gebruiken. Even raggen of flossen en klaar is Kees. Zit je ketting in de weg? Schakel gewoon naar een kleiner of groter blad, zodat je er goed bij kunt.


Check onze Instagram stories
Komend weekend (18-19 april) laten in onze Instagram stories (@saltmagazine) zien hoe je het beste te werk kunt gaan. #backyardadventures

Wait for it...