Backyard Adventures #4: zo geef je je schoenen een lang leven

In de lente-editie van Salt kun je lezen dat er nog virus rondwaart; het wandelvirus. Wereldwijd raken mensen op drift. Alleen in Nederland al ligt er een infrastructuur van ruim 45.000 kilometer. Als je een kilometervreter bent, loont het om te investeren in een paar goede wandelschoenen. Door ze goed te onderhouden geef je ze een lang(er) leven. Dit ‘Woningsweekend’ neemt Salts hoofdredacteur Natasha Bloemhard haar eigen stappers onderhanden. En geeft tegelijkertijd vetertips.


Wandelen is een van de activiteiten die ik heel erg graag doe. Van een uurtje tot en met uren en zelfs meerdaags. Mede dankzij onze harige floormanager Tof. Toch zweer ik niet bij een bepaald soort wandelschoen. In de loop der jaren heb ik allerlei soorten wandelschoenen om me heen verzameld die ik ook allemaal draag, afhankelijk van het terrein waarin ik loop. Zo neem ik soms niet eens de moeite om mijn stadse sneakers te verwisselen voor echte wandelstappers omdat de afstand daar niet echt om vraagt. Andere keren kies ik weer voor ultralichte trailrunners, dan weer voor halfhoge, waterdichte terreinvreters en ik heb zelfs een paar echte stoere, leren bergschoenen: de Bergler van Hanwag.

Hier heb ik vijf jaar geleden een godsvermogen (€ 329,95) voor uitgegeven, maar wel met de gedachte dat ik schoenen voor het leven kocht. Dat zelfs als ik een oud wijfie ben, met piepende scharnieren, ik nog steeds op mijn Berglers kan vertrouwen. Handgemaakt, dubbelgestikt, manchet uit soepel leer, klemveterhaken; kortom, zo’n retro bergschoen die je vroeger al op oude bergplaatjes zag. De knickenbocker die er destijds bij hoorde, houd ik voor gezien. Het zijn de schoenen die ik draag als ik de bergen in ga en/of veel over oneffen en rotsig terrein loop. Ik heb een zwakke enkel en op dit soort onvoorspelbaar terrein, heb ik graag extra stevigheid en steun.

Tot voor kort vergeleek ik deze leren stappers met mijn leren Brooks zadel. Hoe langer de tand des tijds vat op mijn schoenen zou hebben, hoe mooier ze zouden worden en hoe lekkerder ze zouden gaan zitten. Ik was dus van plan om er niet heel veel aan te doen. Totdat Hanwag me uitlegde dat je met onderhoud wel degelijk een verschil maakt.

Dit weekend laat ik je in mijn achtertuin zien hoe ik mijn schoenen een onderhoudsbeurt geef. Het is geen raketwetenschap, maar vooral handig om te weten en gemakkelijk om te doen. Daarnaast toon ik een aantal vetertechnieken die het verschil maken als je te kampen hebt met bijvoorbeeld achillesproblemen, zere wreef, blauwe nagels of blaren.

Je kunt mijn Backyard Adventures volgen op Instagram stories @saltmagazine. De filmpjes en foto’s die ik dit weekend maak, komen later komen online te staan en worden tevens opgenomen als download uit de Salt Werkplaats.

Wil je echter gelijk aan de slag, check dan hier alvast de onderhoudstips van Hanwag of download deze pdf.

Wait for it...