Salt Test Lab: Deuter Trail Pro 34 SL


Deuter Trail Pro 34 SL

- Gelanceerd in 2019
- In Duitsland
- Prijs: € 169,95
- Deuter.com, @deuter


Het verhaal: in 1898 startte Hans Deuter in Augsburg – Oberhausen de ‘Mechanical Canvas and Linen Mill’. Grootste klant was de Royal Bavarian Post waarvoor het bedrijf destijds de alle posttassen- en zakken maakte. Later (1910) volgden de eerste knapzakken, zadeltassen en rugzakken. In 1971 lanceerde Deuter als eerste een rugzak gemaakt van Nylon, wat al snel overgenomen werd door andere aanbieders. Langzaam veranderde de koers van de onderneming naar het produceren van rugzakken en tassen voor vrijetijdsgebruik. In 2006 kwam Deuter met de SL-series (Slim Line) op de markt waarmee het bedrijf inzag dat vrouwen door hun kortere ruglengte en andere anatomie een geheel andere rugzak nodig hebben dan mannen. Vandaag de dag is Deuter een van de toonaangevende merken op het gebied van rugzakken.


Fabrieksomschrijving: de Trail Pro is de ‘professional’ onder de hiking backpacks waarin je alles kwijt kunt dat je nodig hebt voor een (meerdaagse) wandeltocht.

Typeaanduiding: 34 staat voor de inhoud (34 liter) die erin past, en SL (Slim Line) betekent dat het hier om de specifieke damesversie van de rugzak gaat, uitgevoerd met een korter rugpand en een draagsysteem (schouder- en heupband) dat is aangepast aan de vrouwelijke lichaamsvorm.

Onder de motorkap: een frame aan de binnenkant van verend staal dat voor een groot draagvermogen zorgt. 1 hoofdvak, 1 vak voor een drinkwaterzak (3 l), 1 binnenzak voor waardevolle spullen, 3 buitenvakken (voor- en aan beide zijkanten) en een vak bovenop de klep. Aircontact-systeem op het rugpand voor maximale luchtventilatie. Verstelbare schouder-, heup- en borstband. Gepolsterde schouder- en heupbanden. Houders voor wandelstokken en voor een pikhouweel. Regenhoes.Leuke details: een SOS-label aan de binnenkant van de klep met hierop een spoedcursus ‘wat te doen in geval van nood’ en een leuke decoratiebloem die aan de rugzak bungelt.

Nice to know: de rugzak is PFC-vrij wat betekent dat er voor de water-, vuil- en vetafstotende laag geen geperfluoreerde en gepolyfluoreerde chemicaliën, kortweg PFC’s, zijn gebruikt. Deze PFC’s zijn extreem slecht voor zowel het milieu als voor de gezondheid van mens en dier. In plaats hiervan gebruikt Deuter een Durable Water Repellency (DWR) coating.

LabRat: @natasha_bloemhard
“Ik heb deze rugzak voor twee verschillende wandeltochten gebruikt: een stadswandeling in Berlijn en een meerdaagse huttentocht in Drenthe waarvoor ik slaapzak, eten, hoofdlamp, leesboek en extra kleding mee moest nemen.
Wat me als eerste opviel aan dit ‘vrachtschip’ is de enorme Duitse degelijkheid die van deze rugzak afspat en tot in de details is doorgevoerd. Gemaakt van heavy duty 600 denier polyester, en alles is zo netjes afgewerkt dat je bij het uitpakken al weet dat je kwaliteit in handen hebt. Aan vakken geen gebrek en met de 34 liter heb je een ‘maaginhoud’ waarin je spullen voor een meerdaagse tocht (2 -3 dagen) kwijt kunt, inclusief een compacte slaapzak, slaapmatje en wat eten en drinken. Ga je langer op pad en moet je ook nog kookgerei meenemen, dan moet je eigenlijk een van de andere Deuter – modellen kiezen.
Via de twee toegangspoorten (bovenlangs of via de enorme ‘laadklep’ aan de voorkant) naar het hoofdvak kun je overal snel bij. Aan de voorzijde zit een ruim voorvak dat heel slim met de compressiebanden aan de zijkanten van de rugzak is verbonden waardoor je de inhoud (helm, regenkleding oid) stevig vast kunt zetten. Iedereen weet echter dat een goede rugzak staat of valt bij het draagcomfort dat zich met name op de lange afstand, als je moe begint te worden, moet bewijzen. Helemaal als je serieus gewicht met je meedraagt, wat op de meerdaagse wandeltocht zo’n 12 kilo was. Het omhangen van de Trail Pro voelde echter als het aantrekken van een hele fijne ‘jas’. Dankzij de anatomische vormen van zowel de heupband als het rugpaneel en de schouderbanden, die tevens flink gepolsterd zijn en afgewerkt zijn met een geperforeerde meshlaag die transpiratievocht gemakkelijk afvoert. De ruimte tussen de rugpanelen zorgt tevens voor een optimale luchtstroom. Daarnaast heeft het Aircontact-schuim holle kamers die tijdens het bewegen een soort pompeffect geven dat de luchtstroom nog eens extra versterkt. Klein maar fijn zijn de lussen op de schouderbanden waaraan je je spullen (zaklamp, camera, telefoon) kunt haken die je graag bij de hand hebt.
Ondanks dat de trend in dagrugzakken vooral gericht is op een zo’n laag mogelijk gewicht heeft Deuter er juist voor gekozen om ook in dit segment kenmerken toe te voegen waar je op de trail dankbaar voor bent.

De Deuter Trail Pro is verkrijgbaar in dames- (SL) en herenmodellen, in verschillende kleuren en in 20, 24, 26, 28, 30, 32, 34 en 36 liter inhoud. Vanaf € 109,95.

+
Duitse degelijkheid
Comfortabel draagsysteem
Perfecte ventilatie van het rugpaneel
Veel slimme (en fijne) details
PFC-vrij

-
Vak voor je drinkfles zit voor kleine(re) dames nét iets te hoog waardoor je je fles er moeizaam met één hand uit krijgt.

Wait for it...