Kamperen in Nederland


Kamperen in Nederland
Nu de overheid ons weer wat meer vrije uitloop gunt, is er een stormloop op campings. Maar waar kun je (nog) naartoe? Op zoek naar fijne kampeerplekjes, zijn dit de sites die we het eerst checken

Of je nu een plekje bij een boer vindt, een paalkampeerplek in het bos of je tent opzet in de achtertuin bij iemand; ook de kleinere campings moeten zich in tijden van Corona aan de regels houden. Afstand en eigen sanitair zijn hierbij het belangrijkst. Het was voor ons niet mogelijk om elke plek te checken op hoe ver ze hiermee zijn. Gelukkig beginnen de meeste sites met het noemen van de Corona-aanpassingen en beperkingen. Voor de rest heeft iedereen gezond verstand. Happy Camping.Kamperen bij de boer

Stichting Vrije Recreatie (svr)
Kiezen uit ruim 1200 locaties in Nederland. Om hier gebruik van te kunnen maken, moet je donateur zijn van de Stichting. De kosten hiervoor bedragen slechts € 10 per jaar. En dan kun je onbeperkt kamperen. Een overnachting kost tussen de € 12 en € 16.

Vekabo
Vekabo staat voor Vereniging Kampeerboeren die onder meer mini-campings, bed & breakfasts, glamping-accommodaties, tipi’s, stacaravans en hooiberghutten. Je hoeft geen lid van de vereniging te zijn om er gebruik van te kunnen maken. Kiezen uit 1200 plattelandsaccommodaties in Nederland en daarbuiten.

Boerderijcampings
Kiezen uit campings op het terrein van een boerderij, minicampings (max. 40 plekken) en natuurcampings midden in de natuur en dicht bij wandel- en fietsroutes.


Kamperen in de natuur

Kamperen bij Staatsbosbeheer
Kiezen uit 22 Natuurkampeerterreinen en 17 Paalkampeerterreinen. Deze laatsten zijn nu nog gesloten.

Natuurkampeerterreinen

Voor € 15,95 per jaar sluit je aan, ben je een zogenaamde Natuurkampeerder, ontvang je het Groene Boekje en kun je gebruik maken van 145 natuurkampeerterreinen in de Benelux en Frankrijk.

Nederlandse Toeristen Kampeer Club (ntkc)
Een echte kampeerclub waar je als lid gebruik kunt maken van de 20 bijzondere kampeerpareltjes die verspreid over heel Nederland liggen. Een lidmaatschap kost € 45 per jaar. Voor een nachtje kamperen betaal je slechts € 4. Als lid help je mee met klusjes die aan de terreinen gedaan moeten worden.

Nivon

Nivon is een idealistische natuurvriendenclub met 13 Natuurvriendenhuizen, 7 kampeerterreinen en 7 vakantiehuisje middenin de natuur. Als lid kun je betaalbaar overnachten, krijg je korting op wandelgidsen en steun je tevens goede doelen.

Natuurmonumenten
Natuurmonumenten beheert zelf geen kampeerterreinen maar heeft op hun site wel een aantal natuurcampings bij elkaar gezet die vlakbij hun natuurterreinen liggen. Tip: In natuurgebied De Wieden vind je drie unieke kanokampeerplekken (vlonders waarop je je tent kunt zetten) waar je legaal kunt wildkamperen. Meer info over deze kampeerplekjes vind je bij het bezoekerscentrum van het Nationaal Park Weerribben-Wieden.


Kamperen met je hond
Mensen met honden moeten altijd iets beter hun best doen om een plekje te vinden waar ook hun trouwe viervoeter welkom is. Deze twee sites hebben zich hierin gespecialiseerd en geven je een overzicht van heel Europa. Behalve dat je hond mee mag, kijken zij ook naar hondvriendelijke faciliteiten en naar campings waar je hond zelfs los mag lopen.

Leuke hondencampings
HondencampingsKamperen met je camper

Campercontact
Een initiatief van de Nederlandse Camper Club (NKC) en een platform waarop inmiddels meer dan 30.000 camperlocaties in Nederland en de rest van de wereld staan. De gebruikers zelf houden de website up to date.

Kamperen op een landgoed
Naast kamperen in je eigen tentje kun je op deze Nederlandse landgoederen ook overnachten in een boshuisje, poortwachterstoren, kasteelsuite of op de hooizolder.


Kamperen op iemands privéterrein

Campspace

Een bonte verzameling overnachtingsplekken bij locals die hun buitengebied, achtertuin, weiland moestuin. Dit is het platform waar reizigers en hosts elkaar vinden. In Nederland en de rest van de wereld.

Slapen in een Trekkershut
Dat een trekkershut inmiddels veel meer is dan een spartaanse schuur met houten stapelbedden, blijkt wel uit dit aanbod (750 hutten in de Benelux en de Duitse Eifel). Ideaal is dat je hier ook altijd voor slechts een nacht kunt boeken. Handig dus voor roadtrippers te voet, op de fiets of met de auto die op doorreis zijn.
Wait for it...