NATIONAAL PARK NLDELTA


In de nieuwe wereld, waarin we sinds half maart met zijn allen leven, hebben reizen naar de Grand Canyon, Machu Picchu of het Great Barrier Reef op de bucket list het veld moeten ruimen voor leegte, ruimte, frisse lucht én dichtbij. Maak kennis met een Rembrandt van de Nederlandse natuur: Nationale Park NLDelta.

NATIONAAL PARK NLDELTA


Over dit park NLDelta is een park in de maak waarbij de Biesbosch en het Haringvliet samenvloeien tot het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. In 2021 moet het klaar zijn. Ooit ontstaan door een stormvloed, nu een waanzinnig waterlabyrint waar je urenlang kunt ronddolen. Vooral op het water vergeet je even dat je in een van de dichtstbevolkte landen op aarde woont. Hier draait alles, al meer dan 600 jaar, om (over)leven met het water. Het is de plek waar rivierwater uit heel West-Europa de zee ontmoet. In 2021, 600 jaar na de Sint Elisabethsvloed, is Nationaal Park NLDelta een feit en is Nederland weer een outdoorparel rijker.

Heilige graal Sinds 2012 heeft de zeearend, de grootste roofvogel van West-Europa de Biesbosch als leefgebied ontdekt en sinds 2016 broedt ook de visarend in het gebied. Het is uniek om deze twee heel bijzondere roofdieren te zien vliegen of jagen.

Mekka voor Kano- en supzwervers, slikkenslenteraars, beverfans en vogelspotters.


Big 5
1. Struinen over Tiengemeten. Laat je afzetten door de pont en start met dwalen door deze eilandwildernis die bestaat uit moerassige rietlanden, duizenden watervogels en stokoude boomgaarden.
2. Expeditie naar het einde van de wereld. In de Korendijkse Slikken, een vogelreservaat, kun je al wandelend tot diep in de wildernis van de Deltanatuur komen.
3. Vogelobservatorium Tij. Dit is niet zomaar een vogelkijkhut maar een ecologisch kunstwerk in de vorm van een vogelei. Het biedt een panoramisch uitzicht over het Haringvliet en de dam.
4. De verlaten stranden van Kwade Hoek. Een verborgen natuurparel waar je eindeloos door slik en duin en over verlaten stranden kunt zwerven. Neem beschuit met muisjes mee want het is één grote kraamkamer van weidevogels waaronder de kluut.
5. Kanoën of suppen door de Biesbosch. Stippel een route uit en verken de groene jungle op eigen houtje over het water. Of ga mee op excursie met de boswachter en sluip bij schemer in een fluisterboot door de kreken.

Facts & figures
- Oppervlakte: 47.000 ha.
- Biesbosch MuseumEiland, Hilweg 2, Werkendam.
- Meer info: beleefdenationaleparken.nl

Wait for it...