NATIONAAL PARK NIEUW LAND (est. 2008)


Over dit park Nieuw Land is de jongste telg van de Nederlandse nationale parken familie. Maar met een oppervlakte van bijna 29.000 hectare doet deze door rietkragen omzoomde waterpartij meteen van zich spreken. Het natte natuurpareltje ligt grotendeels in Flevoland en omvat de Oostvaardersplassen, de Marker Wadden, de Lepelaarsplassen en een gedeelte van het Markermeer. Talloze wandel-, fiets- en vaarroutes voorkomen dat je verzuipt in deze zee van ruimte.

Heilige graal
In het grootste man-made natuurpark ter wereld hebben de zeearend, kuddes konikpaarden en edelherten met behulp van de mens een plek gevonden.

Mekka voor
vogelspotters, wandelaars, rustzoekers, uitwaaiers en eilandliefhebbers.


Big 5

1. Marker Wadden Expeditie. Stap in Lelystad of Hoorn aan boord van de driemaster Abel Tasman en vaar in twee uur naar de Marker Wadden waar je van boord gaat om op eigen gelegenheid rond te gaan dwalen. Volg het vlonderpad of beklim de twaalf meter hoge uitkijktoren de Steltloper en geniet van het weidse uitzicht.
2. Wandelroute zeearend. Een wandelroute van 5 km door de Driehoek, naar de grote observatiehut de Zeearend. Vanuit hier heb je 2,5 km vrij uitzicht over de Oostvaardersplassen.
3. Logeren in een eilandhuisje. Op het Haveneiland van de Marker Wadden, kun je in een van de vier energieneutrale huisjes verblijven, ver weg van de alledaagse hectiek.
4. Verken de Lepelaarsplassen. Drie plassen, die overgebleven zijn na zandwinning, en een mooi voorbeeld zijn van pioniernatuur. Een paradijs voor water- en moerasvogels.
5. Fietsrondje Oostvaardersplassen. Trap in 32 kilometer helemaal rondom dit indrukwekkende natuurgebied met vogelkijkhutten en het stijlvolle bezoekerscentrum als pitstops onderweg.


Fact & figures
- Oppervlakte: 29.000 ha.
- Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders, Oostvaardersbosplaats 1, Almere
- Bezoekerscentrum, Kitsweg 1, Lelystad (Oostvaardersplassen); Oostvaardersdiep 16, Almere (Lepelaarsplassen)
- Meer info: Nationaal Park Nieuw Land

Wait for it...