NATIONAAL PARK SALLANDSE HEUVELRUG (est. 2004)NATIONAAL PARK SALLANDSE HEUVELRUG

Over dit park Hier vind je sporen die de ijstijd van meer dan 100.000 jaar geleden heeft achtergelaten. Met maar liefst zesentwintig ‘bergen’ is Nationaal Park Sallandse Heuvelrug het grootste aaneengesloten droge heidegebied van Noordwest-Europa. De verrassende hoogteverschillen zorgen voor een haast on-Nederlands landschap met onvoorstelbaar mooie vergezichten. Voor wandelaars, mountainbikers en trailrunners lopen tal van lijntjes door de uitgestrekte bossen en langs glooiende (paarse) heidevelden.

Heilige graal De Sallandse Heuvelrug is de enige plek in Nederland waar de blauwzwarte korhoen zich nog in het wild staande weet te houden. Helaas wordt de vogel met uitsterven bedreigd en zul je ze, mede door hun schuwe karakter, niet snel tegenkomen.

Mekka voor wandelaars, mountainbikers, actieve natuurliefhebbers, fans van geschiedenis en vogelspotters.Big 5
1. Mountainbikeroute Hellendoorn (18 km) wordt tot een van de allermooiste trails van Nederland gerekend.
2. Eindeloze Heuvelentocht. Een driedaagse wandeltocht (+/- 20 km per dag) in augustus waarbij een natuurgids je meeneemt over de bergen naar de mooiste plekjes waar je normaal gesproken niet zo snel komt. Overnachten doe je in een tentje, middenin de natuur.
3. Peddelen over de Regge Ten oosten van de Sallandse Heuvelrug meandert de Regge door het Twentse coulissenlandschap. Het is de enige rivier die in Nederland zelf ontspringt. Een sluiproute voor kanovaarders, suppers en fluisterbootjes.
4. Kamperen in het bos. Op Natuurkampeerterrein Twilhaar, aan de rand van het Nationaal Park, kun je je laven aan het groen én aan 500 schapen die hier in de schaapskooi leven.
5. Liberation route. Volg de 22 km lange wandeltocht en duik in het verleden van de Tweede Wereldoorlog waarvan de Canadese Begraafplaats Holten, het Memory Vrijheidsmuseum in Nijverdal, het Stevensmonument en de onderduikershut de stille getuigen zijn.

Facts & figures
- Oppervlakte: 250.000 ha aan bos, heidevelden, graslanden, akkers, landgoederen, vennen en dorpen, plus 1000 ha aaneengesloten heide-oppervlak.
- Buitencentrum Sallandse Heuvelrug: Grotestraat 281, Nijverdal
- Meer Info: beleefdenationaleparken.nl
Wait for it...