Nationaal Park Oosterschelde (est. 2002)


NATIONAAL PARK OOSTERSCHELDE

Over dit park Een wereld van slikken, schorren en zandplaten waarbij het getij twee keer per dag het landschap volledig transformeert. Oorspronkelijk een riviermonding, maar de aanleg van de Deltawerken heeft de dynamiek compleet veranderd. Nu is het een zeearm waar per getij 800 miljard liter water op volle kracht naar binnen en buiten stroomt. Bovendien is het een belangrijk knooppunt voor duizenden vogels op de Oost-Atlantische vogeltrekroute die de Oosterschelde als broedgebied, tussenstop of overwinteringsplek gebruiken.

Heilige graal Het grootste en natste Nationale Park van Nederland, is een van de beste plekken – van heel Europa – voor het spotten van de bruinvis.

Mekka voor duikers, kajakkers, vogelfans en liefhebbers van zilte smaken.


Big 5
1. Wandelen door slikken en schoren op het Zeeuwse eiland Tholen. Een avontuurlijke zwerftocht door een unieke buitendijkse kustnatuur die twee keer per dag door zout water wordt overspoeld.
2. Duiken in de Oosterschelde. Het hart van de Oosterschelde klopt onderwater waar een enorme rijkdom aan dieren en waterplanten leeft. Voor duikers is het spotten van de zeekat een heilige graal. Beginners boeken een snorkelsafari.
3. Bruinvissen speuren. Van de kleinste en meest voorkomende walvisachtige in de Noordzee leeft er een stabiele populatie van zo’n 60 bruinvissen in de Oosterschelde. Stap op een boot en laat je inpakken door de verhalen van de natuurgids aan boord.
4. Zeewiersmaaksafari. Een proeftocht voor iedereen die wil weten hoe zeewier op je bord komt.
5. Steek de Oosterschelde over in een kajak. Net als vroeger, toen er nog geen bruggen en dammen waren, zul je moeten varen. In vijf uur peddel je het grootste Nationaal Park van Nederland over. Met een pitstop op de schelpenbult

Facts & figures
- Oppervlakte: 37.000 ha.
- Bezoekerscentrum: Dijkgraaf A.M. Gelukweg 1, op het eiland Neeltje Jans
- Meer info: beleefdenationaleparken.nl, ontdekdeoosterschelde.nlWait for it...