De Waddenzee, een UNESCO Werelderfgoed.


De Waddeneilanden kennen we allemaal en de meesten van ons hebben de eilanden ooit wel eens bezocht. Maar weinig mensen staan stil bij het feit dat het Nederlandse Waddengebied nog veel groter is. Ook de kust van Friesland en Groningen behoren bij de Waddenzee dat zich uitstrekt langs kusten van Nederland, Duitsland en Denemarken, en sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt.

Over dit gebied Het Nederlandse Waddengebied is volledig verbonden aan het eeuwenoude ritme van eb en vloed. Hier vind je een natuurlijk UNESCO Werelderfgoed dat zijn weerga niet kent: de Waddenzee, waar weer, wind en water steeds weer een nieuw landschap creëren. Twee keer per dag komt de bodem van het wad boven de zeespiegel uit. Als je hier de tijd neemt, beloont de natuur je met haar eigenzinnige en kwetsbare karakter. In dit bijzondere gebied leven en groeien duizenden soorten planten en dieren, waaronder de grijze en de gewone zeehond, die in groten getale op de zandbanken rusten.

Heilige graal Je kunt hier lopen over de bodem van de zee en de grens tussen land en water zien verschuiven waar je bij staat.

Mekka voor Wadlopers, zeilers, surfers, kiters, vogel- en zeehondenspotters en liefhebbers van zilte smaken.


Big 5
1. Droogvallen op de Waddenzee. Een droogtocht op het Wad is een fenomeen om mee te maken. Stap op een boot en ervaar hoe je bij afgaand water vanzelf op de bodem van de zee valt. Schoenen aan en het Wad op.
2. Dark Sky Lauwersmeer. Maak een nachtwandeling op een van de donkerste plekken van Nederland, hoor de nachtdieren ontwaken en tel de sterren totdat je de tel kwijtraakt. Als je geluk hebt vang je ook nog een glimp op van het Noorderlicht.
3. Wadlopen. De klassieker die nooit verveelt. Onder begeleiding van een ervaren gids zwerf je over de bodem van de zee, door slik en over zandplaten, en verdwijn je in een zee van ruimte.
4. Tocht op een vissersboot. Vanaf de oude vissershaven in Den Oever dwaal je met ervaren vissers over de Waddenzee. Leer van deze zeebonken wat er boven en onder het water leeft.
5. Luister naar de soundtrack van de Paezemerlannen. Tijdens een extreem zware storm beukte het zeewater een gat in de dijk en ontstond er op de grens van land en zee een uniek natuurgebied met kwelders. Wandel je vrij en luister ondertussen zónder koptelefoon naar de soundtrack van honderden vogels.

Facts & Figures
• De Waddenzee loopt van Texel tot Fanø in Denemarken, een gebied van 400 kilometer lang en een oppervlakte van bijna 11.500 km².
• Afsluitdijk Waddencenter, Afsluitdijk 1 in Kornwerderzand
• Meer info: beleefdenationaleparken.nlWait for it...