Op wereldreis

Friesland, de provincie van de beroemde Elfsteden, de eindeloze meren, de Friese Dumkes en zijn eigenzinnige bevolking. Maar deze provincie belooft zoveel meer. Beleef een heerlijke Indian Summer. Doe op één dag Moskou, Canada, Frankrijk en Egypte. Waan je - vlakbij huis - in de Provence. Bekijk geen moderne kunst in New York maar in Oranjewoud. Dit zijn 11 beloftes waarin Friesland je de wereld belooft.


1. Indian Summer
Bij Indian Summer denken we al snel aan de overweldigende bossen in Canada die hele gebieden in vuur en vlam zetten, maar ook in Zuidoost Friesland verkleuren de bomen op magistrale wijze. Speciaal voor fietsers ligt er een routenetwerk van honderden kilometers die samengebundeld zijn in de fietskaart ‘Wouden’, uitgegeven door het Friese Recreatieschap Marrekrite. De routes zijn ook als GPX-bestand te downloaden. Mountainbikers kunnen hun ros de sporen geven op een van mountainbikes routes die door het Friese landschap slingeren.
2. Outback
Als je het over het waddengebied van Friesland hebt, denk je al snel alleen aan de Waddeneilanden. Maar ook de Friese kust zelf behoort tot dit unieke UNESCO-pareltje. Langs deze verborgen kustlijn met zijn uitgestrekte vlaktes en eindeloze horizon waan je je in de Australische Outback.3. Venetië
Dwaal in een echte Italiaanse gondel door de grachten van Leeuwarden; van de smalle grachtjes met uitzicht op de historische binnenstad tot en met de museumhaven, de iconische Achmeatoren en door de mooiste passantenhaven van Nederland: de Prinsentuin. Kiezen uit drie verschillende routes. Afsluiten doe je geheel op Venetiaanse wijze, bij een Italiaans restaurant in de stad.4. Atlantis
Waar een wil is, is een waterweg. Of een waterwerk. De ene keer kiezen we als mens om samen te werken met het water, de andere keer gaan we de strijd ermee aan. Deze interactie met het water heeft het landschap van Friesland getekend. Stroom, fiets of wandel mee in een verhalenroute langs de boegbeelden van het Friese waterland.5. Stonehenge
In de voorlaatste ijstijd namen gletsjers gesteente mee uit Scandinavische streken. Tijdens de ruilverkaveling werden deze zwerfkeien gevonden en samengebracht in het geologische monument Bouwepet verwerkt. Het monument heeft ook de vorm van Scandinavië. Het monument vormt ook het start- en eindpunt van een natuurwandelpad van 16 km waarlangs ook 18 grote zwerfstenen liggen.6. Louvre
Tot en met 25 oktober kun je kunstsnuiven in het gemeentemuseum Het Hannemahuis in Harlingen waarvoor het Rijksmuseum Amsterdam een collectie van maar 40 oogstrelende schilderijen beschikbaar stelde. De expositie Koele Wateren vertegenwoordigt vier eeuwen kunst met water in de hoofdrol als vriend én vijand.7. Amazone
Nationaal de Park de Alde Faenen is een veelzijdig drilpuddinglandschap tussen Drachten en Leeuwarden dat overdag al een avontuur is om in je kano of op je sup doorheen te dwalen, laat staan ’s nachts. Maar ’s nachts ervaar je het park op een totaal andere manier. Samen met een gids kan je dit nachtelijk avontuur meemaken die je in een bootje door krochten van het landschap loodst.8. Hawaii
Op de zwoele temperaturen na dan, giert de Aloha spirit tijdens SUPtember door het Friese waterlandschap. Want dat is de maand dat de inmiddels befaamde 11 City Sup Tour plaatsvindt en deelnemers afkomstig uit de hele wereld zich letterlijk een slag in de rondte peddelen. Op 5 en 6 september gaan de die-hards van start voor de non-stop versie van deze monstertocht, de suppers die de Elfsteden in één keer aan elkaar rijgen. Voor de gewone stervelingen die gewoon willen genieten, klinkt op 9 september het startschot voor de vijfdaagse variant.9. Galapagos
Je waant je op haast op de Galapagos eilanden, maar je bent op de Dodemansbol op Vlieland. Het is een van de unieke hotspots waar je moet je zijn om in de voetsporen van documentairemaker Ruben Smit te treden.10. Chinese Muur
De Chinese Muur is een van meest iconische bouwwerken ter wereld. Je kunt hem zelfs vanuit de ruimte zien. Maar wist je dat ze in Friesland ook wat bliksems indrukwekkende bouwwerken op hun naam hebben? De Afsluitdijk, statige staten en stinzen, kilometerslange dijken langs de kust, het Woudagemaal of de terp van Hegebeintum.11. Pisa
De Oldenhove in Leeuwarden staat nog schever dan de toren van Pisa en is om die reden een populaire hotspot van de stad. Beklim de 183 treden of zoef in zes seconden met de lift naar de 26e verdieping; het uitzicht vanaf de toren op de stad is fenomenaal. Maar het is niet de enige reden om af te reizen naar de Friese hoofdstad

.
Tot zover de wereldbeloftes van Friesland. Wat beloof jij Friesland? Laat je belofte achter en maak kans op een weekendje weg.

Meer wereldreizen?
Download hier de Wereldreis Inspiratiekrant

Wait for it...