Hier kun je ongestoord zagen

Wakker worden met een stilte die bijna angstaanjagend is. Op het geluid van een openstaand raam, een krijsende vogel en een koeienbel, die vanuit de diepte van het dal onder je omhoog klingelt, na. Je eerste stap buiten de deur voelt als een stap op de maan, zo ver van de bewoonde wereld lijk je te zijn verwijderd. Toch hoef je voor deze ruimtereis niet zo ver te gaan. Deze planeten liggen in het sterrenstelsel van Zwitserland.


Planeet 1 – Ticino
Ticino is het meest zuidelijke kanton van Zwitserland waarvan de grens als een vinger in de Italiaanse pap hangt. Hier flirten wulps bewegende palmen met scherpe alpentoppen en liggen Italiaanse risotto en noeste alpenpasta lepeltje lepeltje op je bord. Door dit fantastische decor loopt een groene draad die tal van duurzame vakantiemogelijkheden aaneenrijgt. Maak een emissieloze 5-daagse trekking langs alpenmeren of overnacht in een authentieke berghut die zelf zijn stroom opwekt.
Meer info over Ticino


Planeet 2 – Graubünden
Het Zwitserse kanton Graubünden, in het oosten, is de ‘dramaqueen’ van Zwitserland, maar dan in de goede zin van het woord. Het kanton staat bekend om zijn dramatische Alpenlandschap dat voor zo’n overweldigend natuurdecor zorgt, dat het ontroert. In één klap besef je weer de kracht van Moeder Natuur. Tussen de indrukwekkende pieken, met de Piz Bernina (4048,6m) als letterlijk het hoogste goed, nestelen authentiek bergdorpen, schuiven gletsjers, slingert de Zwitserse Grand Canyon - de Rheinschlucht -, maar ook een van de mooiste treinen ter wereld, de Bernina Express die op pure waterkracht door het landschap spoort.
Meer info over Graubünden

De Maiensässen
Op beide ‘planeten’ kun je ongestoord verblijven op een van de zogenaamde Maiensässen; alpenweiden met kleine nederzettingen van rustieke berghutten en eenvoudige stalschuren. De plekken bevinden zich vaak net onder de boomgrens, op een hoogte tussen de ca. 1200 en 1600 meter. Oorsprong van het woord 'Maiensäss' is afgeleid van de maand mei, de periode dat de kalfjes worden geboren en grootgebracht.

De Maiensässen vertegenwoordigen een bijzonder cultuurlandschap, hun ontstaan gaat terug naar de eeuwenoude geschiedenis van de drietrapseconomie in de landbouw waarbij alles en iedereen naar de Maiensässen verhuisde. Dus niet alleen de melkveehouders, maar ook de boter- en kaasmakers die de melk ter plaatse verwerkten. Daarom zijn er op veel Maiensässen goede kelders aangelegd. De reputatie van de Zwitserse bergkaas, een extreem duurzame harde kaas, is gebaseerd op dit type opslagbeheer. Tegenwoordig worden veel bergweiden niet meer beheerd, maar als vakantieplek gebruikt en zijn de berghutten en stallen te huur. Behalve dat je hier het ultieme gevoel ervaart van een verblijf in een rustieke houten berghut, veelal gemaakt van vurenhout, biedt een Maiensäss-hut je ook rust en afzondering, een subliem uitzicht op de indrukwekkende bergwereld, én stap je bovendien zo op een van de vele wandelroutes in de omgeving.

Meer informatie myswitzerland.com

Wait for it...