8 redenen om vaker bonen te eten

Van een lang leven en een betere gewichtscontrole tot en met een enorme bron van eiwitten en een betere keuze voor de planeet; dit is waarom de nederige boon zo machtig is.


1. Een langer leven
Onderzoek van de Amerikaanse internist en universitair docent geneeskunde aan de NYU School off Medicine, Michell McMacken, wijst uit dat bonen en andere peulvruchten zoals linzen en kikkererwten belangrijke voorbodes zijn van een langer leven, ongeacht je etnische afkomst. Het onderzoek richtte zich op 800 ouderen in verschillende landen die hun dagelijkse consumptie verhoogden. Voor elke toename van 20 gram meer bonen en peulvruchten bleek het risico op sterfte met 7 tot 8 procent af te nemen. Geen enkele andere voedselgroep evenaart dit resultaat zo consequent, volgens McMacken.

2. Mindere diabetes
De American Diabetes Foundation noemt bonen vanwege hun enorme hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels een ‘diabetes superfood’. Peulvruchten bevatten bovendien veel eiwitten wat helpt bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het verlagen van de bloeddruk.
En als een goede bron van vezels kunnen bonen ook helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte.

3. Een gezonder hart
Onderzoek toont aan dat vier keer per week iets van bonen of peulvruchten op het menu de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk verlaagt. McMacken wijst erop dat een enkele portie bonen per dag bovendien LDL (slecht) cholesterol met 5 procent kan verminderen.

4. Minder kanker
Bonen hebben een unieke samenstelling van vezels en bevatten belangrijke micronutriënten en antioxidanten. Alleen deze eigenschappen maken bonen al tot een belangrijke voedselkeuze. Sommige organisaties, waaronder het Amerikaanse The Bean Institute, gaan nog een stapje verder in hun lofzang en schrijven zelfs anti-kanker eigenschappen aan de boon toe. Hun beweringen worden met vele onderzoeken op hun website onderbouwd. (beaninstitute.com)

5. Betere gewichtscontrole
Bonen en peulvruchten zijn meer verzadigend dan een vleesmaaltijd. Dit komt omdat bonen en peulvruchten significant meer vezels bevatten. Meer verzadiging betekent minder eten met gewichtsafname op langere termijn in het kielzog.

6. Bron van eiwitten
Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam. Super belangrijk voor de aanmaak van spierweefsel en voor het versterken en herstellen van onze cellen. Eiwitten zitten zowel in dierlijke (vlees, vis, zuivel) als in plantaardige producten zoals bonen en peulvruchten waarbij deze laatsten in verhouding per gram gewicht ook nog eens meer eiwitten bevatten. Wie minder vlees wil eten of zelfs helemaal wilt stoppen heeft met bonen en peulvruchten een heel goed alternatief.

7. Meer opties, minder afval
Van bonen kun je niet genoeg hebben in de voorraadkast. Ze zijn spotgoedkoop, gaan jaren mee en kunnen worden verwerkt in talloze verschillende gerechten. Bovendien staat het zo op tafel. Hun lange houdbaarheid zorgt bovendien voor minimale verspilling.

8. Beter voor de planeet
De vleeslobby zal er alles aan blijven doen om het tegendeel te beweren, maar er is inmiddels voldoende bewijs opgestapeld dat vleesproductie een enorme bijdrage leveren aan de productie van broeikasgassen. Overstappen op een plantaardig dieet zou deze uitstoot aanzienlijk (sommigen onderzoeken beweren met wel 50 – 75 procent) verlagen. Door de regie in eigen hand te nemen en minder vlees en meer plantaardig te eten, lever je ook een goede daad voor de planeet.


Dit zijn de 9 gezondste bonen en peulvruchten
1. Kikkererwten – bron van vezels, eiwitten en foliumzuur.
2. Linzen – bron van eiwitten en verlagen de bloedsuikerspiegel.
3. Erwten – bron van eiwitten en vezels, verlagen de bloedsuikerspiegel en bevorderen de gezondheid van de darmen.
4. Kidneybonen – hoge dosis vezels en in staat om de bloedsuikerpiek na de maaltijd te verlagen.
5. Zwarte bonen – bron van vezels, eiwitten en foliumzuur en verlagen de bloedsuikerspiegel.
6. Sojabonen – bron van antioxidanten.
7. Kievitsbonen – goede werkkracht om cholesterol en de bloedsuikerspiegel te verlagen en om de darmen gezond te houden.
8. Witte bonen – bron van vezels, B-vitaminen en mineralen.
9. Pinda’s – goede bron van enkelvoudig onverzadigde vetten, eiwitten en B-vitaminen.

Wat kan ik allemaal met bonen?
Op de website dehippevegetarier.nl vind je inspiratie. En ook het boekje Bonen van Joke Boon (!) helpt je met 12 verrassende recepten per maand op weg.

Wait for it...