Hoe houd je de balans?

Chris Burkard is fotograaf, filmer, kunstenaar, vader en echtgenoot. Voor zijn werk reist hij de hele wereld over. In deze video praten Chris en zijn vrouw Brea openlijk over hoe ze hun relatie gezond en in balans houden. Bomvol lessen.


foto Ben Moon

Chris Burkard | Verhalenverteller


Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Dat geldt zeker voor de overweldigende foto’s van Chris Burkard (33). De Californiër reist het complete noordelijke halfrond over, op zoek naar verlaten en steenkoude wildernissen. Van het Amerikaanse Alaska tot de Russische Aleoeten. Hier weet hij als geen ander surfers, klimmers, kajakkers en landschappen op de gevoelige plaat te bevriezen. Met zijn beeldverhalen bereikt hij inmiddels een wereldwijd publiek.

Wat betekent rijkdom voor jou?
Zelf kunnen beslissen hoe je je tijd en energie wilt besteden. Dat is echte rijkdom. Geld kan hierbij helpen, maar tot op een bepaalde hoogte. Je kunt een dik salaris hebben, maar wat heb je eraan als je tachtig uur in de week moet werken om het binnen te harken? Helemaal niks. Betekenisvol werk hebben is voor mij een stuk belangrijker dan bulken van de centen.

Wat is jouw relatie met geld?

Geld speelt een belangrijke rol in mijn leven. Toen ik 25 was werkte ik dag en nacht om geld te verdienen. Met een kersverse vrouw en een pasgeboren kindje had ik geen keuze. Inmiddels heb ik mijn sporen als fotograaf verdiend en hoef ik me gelukkig een stuk minder zorgen te maken of ik aan het einde van de dag wel brood op de plank heb. Een fijn gevoel.

Als jij een billboard langs de kant van de weg zou mogen zetten, wat zou daar dan op staan?
“Denk na voordat je iets koopt.” Hiermee zou ik mensen willen laten nadenken over hoe en aan wie ze hun zuurverdiende centen uitgeven. Zelf steun ik zoveel mogelijk merken die duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid hoog in het vaandel hebben staan. Mensen beseffen zich vaak niet hoeveel invloed ze met hun aankoopkeuze op bedrijven kunnen uitoefenen.

Wat is je grootste deugd?
Goede vraag. Een van mijn beste deugden is dat ik andere mensen behandel zoals ik zelf behandeld zou willen worden. Simpel, maar het werkt altijd.

Als je terug in de tijd zou kunnen gaan, welk advies zou je dan aan je jongere zelf geven?
Keep your head down and keep grinding. Vroeg of laat betaalt keihard werken zich namelijk altijd uit.

Wat is de beste ‘fout’ die je ooit hebt gemaakt?
Al mijn fouten zijn ergens goed voor geweest. Als je geen fouten maakt, dan doe je niet goed genoeg je best. Fouten zijn er om van te leren, en dat heb ik eigenlijk altijd gedaan.

Wat is de beste investering die je ooit in jezelf hebt gedaan?
Er was een moment in mijn carrière dat ik voor anderen had kunnen werken en voor het grote geld had kunnen kiezen. In plaats van de makkelijk weg in te slaan, koos ik ervoor om in mezelf te investeren en heel veel tijd en energie in het opzetten van mijn eigen bedrijf te steken. Geen eenvoudige keuze als je thuis een gezin hebt om voor te zorgen. Toch voelde ik heel sterk de drang om mijn eigen pad uit te stippelen. Het was, achteraf gezien, de beste beslissing ooit.

Welke overtuiging, gedrag of gewoonte heeft je leven het meest verbeterd?
Vroeg opstaan en een plantaardig eetpatroon volgen. Als fotograaf reis ik veel rond, slaap ik weinig en vraag ik veel van mijn lijf. Door plant based te eten – fruit, groenten, noten, zaden, volkoren granen, peulvruchten – ben ik minder energie kwijt aan het verteren van voedsel, waardoor ik uiteindelijk meer energie overhoud voor andere dingen.

Welke persoon, film, muziek of boek heeft grote invloed op je leven gehad?
De biografie van Ansel Adams, een Amerikaanse landschapsfotograaf, heeft een enorme invloed op mijn werk gehad. Hij heeft me duidelijk gemaakt dat ik vooral mijn ‘stem’ moet gebruiken om een boodschap over te brengen. Als fotograaf ben je namelijk een verhalenverteller. Het overbrengen en delen van zo’n beeldverhaal is veel belangrijker dan je technische fotografievaardigheden, althans in mijn geval.

Welke quote zet je aan het denken?
Een van mijn eigen uitspraken: “In a world that is getting louder and louder, it’s never been more important to find the last quite places.” Ik vind dat we tegenwoordig te makkelijk quotes van andere mensen gebruiken. Verzin gewoon je eigen quotes. Ze dwingen je namelijk om even stil te staan bij dingen die jíj belangrijk vindt in het leven. Ik heb gemerkt dat ze me helpen om mijn leven nog duidelijker in een bepaalde richting te sturen. Probeer het maar eens, het werkt.

chrisburkard.com
Meer lezen?
Voor ons eerste Salt boek interviewden we 70 mensen wereldwijd over het thema rijkdom. Hun belangrijkste lessen, inzichten en tips verwerkten we in dit boek. Dit zijn miljonairs die hun creditcards gevuld hebben met tijd. Tijd die ze laten rollen om hun dromen te realiseren, te genieten van vrijheid, hun creativiteit te laten bloeien en om betekenisvol te kunnen leven.

152 pagina’s, 70 interviews, 70 schitterende zwart-wit portretten en 10 lifehacks. Inclusief heel veel boekentips, wijsheden en inspiratie. Een boek dat bulkt van lef en steevast van plan is om elke voorjaarsschoonmaak te overleven.

€ 24,99Wait for it...