Kort maar krachtig


Met korte(re) beentjes heb je soms geen trek in kilometervreten. Geen punt. We tellen af: tien behapbare tussendoortjes voor jong én oud.

10 km peddelplezier
In Giethoorn dobberen de toeristen helaas in file door de slootjes. Op het water bij het kleine zusje Belt-Schutsloot is het gelukkig nog niet zo’n drukke bedoening. Vanaf Camping Kleine Belterwijde (ook voor kanoverhuur) heeft Natuurmonumenten een prachtig peddelrondje van 9,97 km uitgezet door de karakteristieke vaarten, kolkjes en meren van de Wieden. Houd de ogen open voor roerdompen, slangenwortels en trrrr-trrr-trilveen.

9 km smokkelen
De oude bossen van De Baronie van Breda, op sluipafstand van de Belgische grens, waren ooit berucht om de vele smokkelaars. Vanaf restaurant Het Smokkelaartje leidt een 9 km kort boswachterspad over een van de populairste sluiproutes van weleer. Ook zonder rugzak vol contraband ontnemen de oude zeedennen en Neerlands laatste hoogveeneiland je zo nu en dan de adem. Infoborden langs de route vertellen onderwijl over het gespuis uit vroeger tijden.

8 km asfalt surfen
Wat het circuit van Assen is voor gemotoriseerde asfaltvreters is, het Máxima Park in Leidsche Rijn voor iedereen die zich liever op eigen kracht in het zweet werkt. Dit groentje onder de Utrechtse stadsparken wordt namelijk volledig omzoomd door Het Lint: een spekgladde asfaltstrook van acht kilometer lang en zes meter breed. Het pad is populair onder hardlopers, maar ook met skates of longboard kun je er je lol op.

7 km slingeren
Waarom in vredesnaam nog naar het pretpark als Moeder Natuur ook in een handomdraai een achtbaan uit haar mouw schudt? In Nationaal Park de Veluwezoom bijvoorbeeld, waar vanaf parkeerplaats Lappendeken de woest slingerende Zevenheuvelenroute het bos in krult. Toch nog niet verzadigd? De goed gemarkeerde trailrunroute van 7,5 km heeft gezelschap van een extra lus van nog eens 15 kilometer.

6 km tijdreizen
Wanneer werd Bison Kit uitgevonden? Wat deed Mao Zedong in 1958? Na een wandeling over het Wereldtijdpad – tussen de Overijsselse dorpjes Holten en Rijssen – ben je de koning van elk potje Triviant. Ongeveer elke 25 meter stuit je op een van de ruim 2000 ‘jaarpaaltjes’ met sleutelmomenten uit het verleden. In zes kilometer wandel je bijvoorbeeld door het Romeinse Rijk van de eerste 160 jaar van onze jaartelling. Wie alsnog de hele reis wilt afleggen krijgt ruim 50 km geschiedenisles.

5 km kunstkijken
Er zijn weinig plekken in Nederland waar zo vrolijk buiten de lijntjes wordt gekleurd als in Heerlen. Sinds 2013 nodigen de initiatiefnemers van Stichting Street Art elk jaar een aantal (internationale) muurkunstenaars uit om met hun spuitbussen richting de postindustriële provinciestad te trekken. De collectie bestaat inmiddels uit meer dan 100 waanzinnige murals, die in een handvol kilometers aan elkaar te zomen zijn. Check alle kakelbonte kunst op de interactieve plattegrond van streetartheerlen.nl

4 km zandhappen
Als het aan de kat lag, kocht ze Whiskas. Maar als het aan de hond lag, schranste hij zijn maaltje als een malloot naar binnen, om zo snel mogelijk richting Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen te sprinten. Hier wacht immers Europa’s grootste zandverstuiving. Vanaf café-restaurant De Roestelberg is met rode paaltjes een fijne track door de bossen uitgezet, waar de riem los mag en Frodo halverwege kan bijtanken bij een verfrissend vennetje.

3 km kriebeltenen
Socrates wist het al: laat een dag de sokken uit en je voelt je vanzelf zo vrij als een vogel. Omdat kale plavuizen of zelfs een hoogpolig tapijtje echter snel gaan vervelen, springen de blotevoetenpaden de laatste jaren uit de grond als (voet)schimmel in een natte douche. In het Limburgse Brunsum bijvoorbeeld, waar je in een ontdekkingstocht door het Blotevoetenpark een dikke 3 km lang ondermeer modder, grassprietjes, boomstammen en zwerfkeien voor de voeten krijgt.

2 km moddervreten
Het mountainbikeparkoers op de Winterswijkse berg heeft de twijfelachtige eer om te boek te staan als één van de kortste mtb-routes van ons land. Volgens zijn geboortepapieren is de voormalige puinberg 2,3 kilometer, maar snij de bochten wat minder ruim aan en je komt met gemak onder de 1900 meter uit. Ondanks zijn geringe afmetingen is deze singletrack met dik 90 hoogtemeters per ronde en een eigen rockgarden echter een meer dan prettig trainingsrondje om je techniek en klimkuiten te beproeven.

1 km achterover leunen
De kleine moet zijn eerste stapjes nog zetten? No worries. Er zijn genoeg natuurgebieden waar de kinderwagen niet binnen no time vastloopt in het mulle zand. Het Gelderse Bergherbos bijvoorbeeld, waar Natuurmonumenten vanaf ’t Peeske een halfverharde buggyroute heeft uitgerold. Het pad loopt een kleine 1300 meter door het heuvelachtige bos en de aangrenzende akkerranden. OERRR-opdrachten voor eventuele oudere broertjes en zusjes houden je desondanks een flinke tijd zoet.

Wait for it...