COULEUR LOCALE

5 dwaalroutes door het Kleurenrijk

“I prefer living in color”, is een uitspraak van de invloedrijke Engelse schilder David Hockney (1937). Net als Vincent van Gogh deelt hij de liefde voor de natuur en de fascinatie voor de seizoenen. Met deze kleurrijke routes heb je geen roze bril nodig om iets van de verwondering van deze kunstschilders te kunnen begrijpen.
Foto: Shutterstock.com

Pretty in pink in het Zwillbrocker Venn (D)

Buiten de lijntjes Wandelen, fietsen.
Kleur bekennen Flamingo’s in Nederland? En of! Van deze pretty in pinks kun je zelfs vier verschillende soorten in ons land aantreffen: de Europese, Chileense, Caribische en kleine flamingo. Onderling verschillen ze in grootte, snavel en kleur van het verenkleed en van de poten. De ene zuurstok is de andere dus niet. In Nederland kun je de vogel na de broedperiode als zogenaamde ‘dwaalgast’ onder meer tegenkomen langs de Friese IJsselmeerkust, rond het Lauwersmeer en de Zeeuwse wateren. Wil je er zeker van zijn dat je de flamingo’s ziet; reis dan tussen april en juli naar het Zwillbrocker Venn, net over de Duitse grens, vlak bij het Gelderse Groenlo. Dé dating site voor flamingo’s. Vanuit het Bezoekerscentrum in Zwillbrock kun je een 6 km lange wandeling door het ruige veengebied maken, waar je de vreemde vogel vanuit een vogelkijkhut kunt begluren. Meer kilometers maak je door de Trage Tocht Zwillbrock (12 km) te volgen, waarmee je het rondje combineert met een wandeling door het natuurpark de Leemputten. Fietsliefhebbers trappen zich op de Flamingoroute (450 km) letterlijk een slag in de rondte.
Couleur locale De fraaie barokkerk, Twentse krentenwegge, een Kölsch of Düsseldorfer Alt speciaalbier uit Noordrijn-Westfalen en Ik trap ‘em an (ik ga naar huis)
Meer tinten bszwillbrock.de, flamingoroute.com, wandelbeeld.nl
Foto: Sebastiaan Rodenhuis

Off the Beaten Track in Groningen

Buiten de lijntjes Wandelen.
Kleur bekennen Groningen is nuchter, eigenzinnig en onvervalst. Wat dat precies inhoudt, ervaar je als je ‘off the beaten track’ gaat. Volg de kunstroute door de stad. Kruip door de sluipdoor steegjes en laat je keer op keer verrassen door straatkunst, gebouwen en opmerkelijke installaties. Maar liefst 12 pronkjuwelen laten je in een 4 km lange stadswandeling kennismaken met de onontdekte kant van Groningen; van muurschilderingen en glazen constructies tot en met een maancyclus verwerkt in de straatstenen en een openbaar toilet met foto’s van Erwin Olaf. Een route waarin rauwe randjes worden gecombineerd met de klassieke schoonheid van de stad. Maar je moet je ogen wel openhouden, want de kunstwerken zijn niet allemaal even gemakkelijk te vinden. Alleen het oog van de oplettende kijker ontgaat niets.
Couleur locale Eierballen, Hooghoudt Jenever en Knols Koek.
Meer tinten download de route gratis op visitgroningen.nl
Foto: Chris Pollen

Dwaze bouwwerken in Boswachterij Dorst

Buiten de lijntjes Wandelen, fietsen.
Kleur bekennen Wel eens gehoord van een ‘folly’? Dat is, aldus Wikipedia, ‘een niet-conventioneel bouwwerk, dat ongeschikt is voor huisvesting of andere functies en uitsluitend een decoratief, kunstzinnig of ludiek doel dient’. De term is afgeleid van het gelijknamige Engelse woord voor dwaasheid. In Boswachterij Dorst, een dennenbos bij het Brabantse dorp Dorst, onder de rook van Breda, vind je een serie maffe bouwsels die de functie hebben om je te verrassen. Denk aan een stal met een ‘omgekeerd perspectief’ dat gezichtsbedrog uitlokt; een witte duiventoren bestaande uit een schijnbaar willekeurige opeenstapeling van stenen en een uit hout en staal opgetrokken constructie die doet denken aan een achtbaan. Vijf kunstwerken met een schijnbaar onzinnig karakter zijn zo in een 13 km lange route verwerkt. Je kunt de route wandelend (+/- 2,5 uur) of fietsend (+/- 1 uur) volgen. Ben je een mountainbiker, sla dan het rondje Dorst (8,6 km) niet over. Meer slingers? Plak er de rondes van het Cadettenkamp (7,4 km) en Vrachelen (10,7 km) aan vast en je hebt meer dan 30 km door de bossen gerost.
Couleur locale Brabants worstenbrood, Biercafé de Beyerd, Bierbrouwerij Frontaal (beiden in Breda) en Houdoe! (Tot ziens).
Meer tinten landkunst.nl (locaties), mtbtracksoosterhout.nl
Foto: Shutterstock.com / Martien van Gaalen

Wilde bloemenzee de Vlietlanden.

Buiten de lijntjes Wandelen, skeeleren, fietsen.
Kleur bekennen Volg de bijna 20 km lange wandelroute die Natuurmonumenten door de Vlietlanden bij Vlaardingen en Maasland heeft aangelegd. Dit Zuid-Hollandse natuurgebied is een van de weinige vaderlandse laagvenen dat nooit is ingepolderd. Het is er waterrijk (vliet is een oud-Nederlands woord voor waterloop) en het zit er tjokvol flitsende flora en fauna - van veenpluis tot kuifeend, van blauwe kiekendief tot moeraskartelblad en van lepelaar tot brede orchis. Er huist zelfs een zeldzaam muisje dat in tegenstelling tot zijn soortgenoten juist wél van pootjebaden houdt: de Noordse woelmuis. De kans is overigens klein dat je het diertje gaat spotten. Dat geldt niet voor de gele dotterbloemen, de paarse pinksterbloemen en de roze koekoeksbloemen die het landschap in het voorjaar kleuren. Maar ook het luchtruim verandert in die periode in een kleurrijke kakofonie van weidevogels die luidruchtig over elkaar heen buitelen. In het najaar nemen kattenstaart en munt de schilderkwast over. Liever op rolletjes? Volg de 28 km lange skeelerroute of trap 57 km over fietsroute Mooi Midden-Delfland.
Couleur locale Uitzichtpunt Het Balkon. De Trekschuit (zelfbedieningstrekpontje), de Trambrug, komijnekaas en pijpie! (biertje).
Meer tinten Download de route-app van Natuurmonumenten voor alle routes.
Foto: visit.brussels - Jean-Paul Remy

Striproute Brussel (B)

Buiten de lijntjes Wandelen.
Kleur bekennen De cowboy die sneller schiet dan z’n schaduw, de eeuwig vrijgezelle Galliër uit het dorpje dat dapper weerstand blijft bieden, de blond gekuifde verslaggever met zijn olijke hondje Bobbie; je komt ze allemaal tegen op het stripparcours dat de hoofdstad van onze zuiderburen doorkruist. Een wandelroute van 9 km rijgt een slordige zestig stripfiguren aaneen die letterlijk huizenhoog zijn vereeuwigd op de muren van de metropool. De bonte stoet is ontstaan doordat het Brusselse stadsbestuur in de jaren 90 talloze muren van lelijke reclameposters had ontdaan. Op de lege wanden brachten bekende Belgische striptekenaars, waaronder Maurice De Bevere (Lucky Luke), Georges Remi (Kuifje), Willy Vandersteen (Suske & Wiske) en André Franquin (Guust Flater en Robbedoes), hun beroemde stripfiguren tot leven. De afgelopen jaren kregen overigens ook veel niet-Belgische tekenaars en stijlen als de Graphic Novel en graffiti letterlijk ruim baan op de openbare canvassen die de stad van Manneken Pis rijk is.
Couleur locale Brusselse wafels, Brusselse spruitjes, lambiekbieren en Stamenei (stamcafé).
Meer tinten brussel.be/striproute, parcoursstreetart.brussels/nl
Op de komoot-pagina van Salt vind je een aantal van de routes die in deze reportage zijn beschreven.
Meer kleurrijke routes vind je in de net verschenen Lente editie Salt #79

Wait for it...