MANNHEIM


Op fietsafstand van Heidelberg ligt de universiteitsstad Mannheim als de goede buur, precies op het punt waar de Rijn en de Neckar samenvloeien. Mannheim wordt ook wel de Quadratestad genoemd, een bijnaam die de stad te danken heeft aan de vorm van de binnenstad die volgens een schaakbordpatroon is aangelegd. Huizenblokken, de zogenaamde Quadrate, zijn volgens een bepaald systeem genummerd waardoor straatnamen vrijwel niet voorkomen.

Niet bepaald iets dat je zou verwachten in een grote stad, maar Mannheim heeft een heus Waldpark met aangrenzend het Reißinsel, een stadsoase die niet alleen een toevluchtsoord is voor de inwoners van Mannheim maar ook voor vele dieren die in deze natuur hun onderkomen hebben gevonden. Het Reißinsel, dat decennialang grotendeels onaangeroerd is gebleven, is een van de laatste natuurlijk voorkomende uiterwaarden van de Rijn. Neem een uitgebreid bosbad door het ruim 4 kilometer lange pad te volgen en belandt in een weelderige groene weide met knoestige fruitbomen. De fruitknarren behoren tot de grootste boomgaardweide van de Bovenrijnvlakte. Of volg het Rijnfietspad dat deze ongerepte natuur eveneens doorkruist. Direct aan het water kun je heerlijk ontspannen in een van de ligstoelen of picknickplekken.

Foto: Alexander Krziwanie

Kunstvreters rijgen met het Stadt.Wand.Kunst.-initiatief maar liefst 30 muurschilderingen in een lange wandeling aan elkaar, waaronder de grootste van Duitsland. Met dit openbare museum van gevelkunst zijn de kunstwerken tot in het hart van de stad gebracht en voor iedereen gratis toegankelijk. Een ander bijzonder kenmerk van deze galerie is dat je de totstandkoming van de murals zelfs live kunt volgen.

Van voormalige haven tot levendige trendy wijk waar muzikanten, hipsters en tal van creatievelingen samenkomen: Jungbusch, een levendige wijk van Mannheim die een echte Berlijnse sfeer naar de stad brengt. Tussen de industriële romantiek en het havenlandschap klopt hier het creatieve hart van de stad. Dit is de plek waar iedereen naartoe trekt die wil ervaren hoe een leuk avondje uit in Mannheim eruitziet.

Midden in het bekende Luisenpark kun je verrast worden door een Chinees theehuis, het grootste van Europa dat volgens de leer van Feng Shui is aangelegd. Voor de totstandkoming is geheel volgens de Zuid-Chinese bouwstijl alleen gebruik gemaakt van eenvoudige materialen zoals natuursteen en hout. Behalve dat het een architectonisch pareltje is, doet het theehuis natuurlijk ook wat je ervan verwacht: theeschenken. Je kunt kiezen uit 30 verschillende soorten Chinese thee. En wie geluk heeft, krijgt van Shuli Meng, de exploitant van het theehuis, een persoonlijke rondleiding door de Chinese tuin.

Foto: Daniel Lukac

Van een geheel andere architectuurorde is de Multihalle in het Herzogenriedpark dat op Mars waarschijnlijk niet zou misstaan. Het werd in 1975 ontworpen door de architecten van het Olympisch Park in München, Frei Otto en Carlfried Mutschler. De Multihalle had op dat moment de grootste zelfdragende koepel ter wereld en kreeg al snel de bijnaam ‘Mirakel van Mannheim’. Door zijn organische structuur en materiaal besparende constructie reikt de roem van het opzienbarende gebouw tot in de hoogste architectuurkringen. Behalve de indrukwekkende bouwstijl zijn ook de culturele evenementen die hier regelmatig worden georganiseerd je bezoekje waard.

Boekenwurmen kunnen niet om Books Bender heen, een van de oudste boekwinkels van Duitsland en sinds 1775 het adres op het gebied van boeken. Naast alle nieuwe titels van zowel grote als minder grote schrijvers, vormen de boeken van de oudste Duitse boekenclub, de Gutenberg Book Guild, de grootste winkelschat. Bovendien vinden studenten van de Universiteit van Mannheim hier de volledige semesterliteratuur.

Visit-mannheim.com
Tourism-bw.com

Wait for it...