HEIDELBERG


In Heidelberg, gelegen aan de rivier de Neckar in het zuidwesten van Duitsland, zorgen oude romantiek en een bruisend studentenleven voor een winnende cocktail waaraan jaarlijks duizenden liefhebbers zich komen laven. Het is dé stad die de kunstenaar in je ontwaakt en waar je je lief spontaan ten huwelijk vraagt. In dichtvorm uiteraard.

Wie Heidelberg bezoekt, kan het niet ontgaan; het kasteel dat majestueus boven de daken van de pittoreske binnenstad uittorent. Grootste kasteelschat is het grootste wijnvat ter wereld dat in 1751 door keurvorst Carl Theodor in de kelder werd gebouwd. Een kroonjuweel waarin maar liefst 222.000 liter wijn bewaard bleef. De hofnar en bewaarder van het grote vat was de dwerg Perkeo. Als hofnar hield hij het hoofse gezelschap bezig met zijn grappen. Zijn vermogen om te drinken was beroemd, hij zou 18 liter wijn per dag hebben gedronken. Toen hij op zijn 33e verjaardag ziek werd, raadde een arts hem aan om een glas water te drinken in plaats van wijn. Dat deed hij en stierf nog dezelfde dag. Vandaag de dag houdt Perkeo in de vorm van een beschilderde houten figuur nog altijd een oog op de grote ton die inmiddels leeg is. Alles opgezopen.

Komend vanuit de oude stad kun je naar het kasteel toe lopen, via routes door het stadsbos óf, voor de (fanatieke) fitness freak, via de trappen van de Himmelsleiter. Rustig lopend of keihard rennend (er wordt zelfs een klassement bijgehouden van de snelste tijden). Je beklimming begint bij het lager gelegen bergstation en jaagt je in twee etappes en een brute 1513 treden naar de top van de Königstuhl. De beloning: een droomuitzicht over Heidelberg en het hele Rijndal tot aan de Palts. Als je hartslag weer is gedaald, loop je terug of je vindt het welletjes geweest en kiest voor de weg van de minste weerstand: de oude bergbaan waarmee je naar beneden zoeft.

Indrukwekkend en weerzinwekkend tegelijk: de Heidelberger Thingstätte op de Heiligenberg is een voorbeeld van nationaal-socialistische architectuur en een openluchttheater naar het model van oude Griekse theaters. De Thingstätte werd tussen 1934 en 1935 gebouwd door de Reichsarbeitsdienst en studenten uit Heidelberg. Het podium werd voornamelijk gebruikt voor propaganda-evenementen zoals de vlaginwijding van de Hitlerjugend. Maar al snel verloren de nationaal-socialisten hun interesse in de faciliteit en de Thing-beweging. De Thingstätte werd na de oorlog tot 2005 weer gebruikt voor evenementen zoals opera en musicals, wat tegenwoordig om veiligheids-redenen niet meer is toegestaan. Het monument is echter vrij toegankelijk en prachtig gelegen in het groen. Bijkomen van de indrukken doe je in de biertuin van het rustieke bosrestaurant ‘Zur Waldschenke’.


Daar waar een klooster is, is het vaak niet lang zoeken naar het bier, met dank aan de Benedictijnen die naast bidden toch weinig anders te doen hadden. Maar voordat je je door de smaken van de kloosterbrouwerij laat bedwelmen, verdient de geschiedenis van het klooster Stift Neuburg nog wel even je aandacht. Dit stokoude gebouw, dat in 1130 werd gebouwd, was een populaire ontmoetingsplaats voor dichters, schrijvers en componisten die in de kloosterrust in staat bleken grootse dingen te produceren. Zo vond onder meer componist Carl Maria von Weber tussen de kloostermuren de inspiratie voor zijn beroemde opera, de ‘Freischütz’. Ook de locatie midden in het groen maakt van het klooster een gewilde hang out. Klaar met de geschiedeniscultuur? Schuif dan door naar een andere kloostercultuur; die van het bier. In de biologische Brauerei zum Klosterhof staan diverse ambachtelijk gebrouwen speciaalbieren te trappelen om de heilige geest in je te ontwaken. Na afloop verlaat je het terrein geheid gezegend.


Voor wie denkt dat Heidelberg alleen maar een pittoresk stadje is waar oude gebouwen als magneten aan toeristen moeten trekken, zal verrast zijn door het kunstfestival Metropolink dat sinds 2015 het perspectief van de stad heeft veranderd. Meer dan 50 wereldberoemde kunstenaars bezochten Heidelberg, de wijken en de regio om kunst te maken voor een groot publiek. Muren, gebouwen en openbare ruimtes zijn sindsdien omgetoverd tot kunstwerken, zo voorzag het Spaanse kunstenaarscollectief Pichiavo afgelopen jaar de grote noordgevel van Heidelberg Centraal Station van een enorme muurschildering. Het festival, dat jaarlijks plaatsvindt, wordt niet alleen bezocht door een groot aantal internationale artiesten, maar ook door duizenden enthousiaste bezoekers die zich uitgehongerd storten op de concerten, workshops en filmvertoningen. In 2020 was de corona-proof variant van het Metropolink festival een succes. Of het festival dit jaar weer plaatsvindt, hangt uiteraard af van de pandemie.


Heidelberg-marketing.com

Tourism-bw.com

Wait for it...