Pimp Your Draisine en maak kans op toffe prijzen


Nederland staat bekend als hét fietsland van de wereld. We zijn met fietsen opgegroeid, zijn er volwassen mee geworden en hebben er ook meestal meer dan één; van stadsbarrel tot ranke wegfiets, robuuste mountainbike of vliegensvlugge e-bike. De fiets is voor Nederlanders het meest vanzelfsprekende voorwerp ooit! Voor de uitvinding ervan moeten we ruim 200 jaar terug in de tijd en een slordige 450 km ver reizen, naar Mannheim en Heidelberg in Duitsland.

Niemand had ooit kunnen bedenken dat de uitbarsting van de Indonesische Tambora vulkaan - zo’n 200 jaar geleden – uiteindelijk naar de uitvinding van de fiets zou leiden. Met een daverende knal, die tot 2500 km ver te horen was, knapte de vulkaan uit zijn kokendhete jasje en stuwde een 43 kilometer hoge roetpluim de lucht in, die voor een wereldwijde daling van de temperatuur zorgde. Het jaar 1816 zou later de geschiedenisboeken ingaan als ‘Het Jaar Zonder Zomer’. In heel Europa mislukten de oogsten. Ja, we hebben het nog steeds over hoe de uitvinding van de fiets tot stand is gekomen. Want een van de verstrekkende gevolgen van de mislukte oogsten was dat paarden, hét vervoersmiddel uit die tijd, verhongerden en massaal werden geslacht. Door een tekort aan edele viervoeters stokte de handel en brak er massaal hongersnood uit. Deze wantoestand vormde voor baron Karl von Drais uit Mannheim in 1817 de aanleiding om met een alternatief te komen: het ‘houten paard’, oftewel de loopfiets. Door twee wielen achter elkaar in een simpel frame (met stuur) te plaatsen, ontwikkelde de Duitse slimmerik de voorloper van de moderne fiets. Zijn Laufmachine werd een daverend succes. Fietsvrees, gecombineerd met een opkrabbelend klimaat, betekende uiteindelijk de doodsteek voor de houten draisines, maar de uitvinding leidde 50 jaar later wel naar de eerste fiets met pedalen en mechanische aandrijving. De houten voorlopers restte niets anders dan een laatste ritje naar het museum. Zowel in Mannheim als in Heidelberg zijn in de plaatselijke musea nog enkele van deze oude knarren te bezichtigen.

Behalve dat het houten paard de vriendschap tussen de twee Duitse steden markeert, zijn de stadjes ook uitgegroeid tot een soort bedevaartsoord voor iedereen die van fietsen houdt. Behalve de historie van de fiets lonken er talloze fietsroutes in, rondom en tussen de beide steden. Van pure stadsroutes waarbij je de plaatselijke hoogtepunten en Duitse Kneipen (bier!) en Konditoreien (Kaffee mit Kuchen) aaneenrijgt, tot en met de Duitse Neckartal-Radweg die de fietsveelvraat in 366 km van het Zwarte Woud naar Mannheim (met Heidelberg als pitstop) slingert. De route is uiteraard ook prima in etappes te verteren. Maar naast de fietstroeven zijn zowel Heidelberg als Mannheim stadsoases met verrassende stadse fratsen waarmee ze jaarlijks velen nieuwsgierigen naar zich toe weten te trekken. Zo raak je in Heidelberg bedwelmt door barokke straatjes, pastelkleurige huizen, een wereldberoemde kasteelruïne en een stokoude universiteit. En in Mannheim raak je gemakkelijk in vervoering van gigantische muurschilderingen die over de stad zijn uitgesmeerd. Maar beide steden kennen ook plekken waar het stadsgeluid verstomt en het natuurgeluid het luidkeels overneemt.

PIMP YOUR DRAISINE
En maak kans op een lang weekend (of midweek) naar de bakermat van de fiets


Het houten paard inspireert kunstenaars en ambachtslieden tot op de dag van vandaag. De draisine als canvas. Download de bouwtekening laat je creativiteit de vrije loop en wie weet hangt jouw kunstwerk later op de fietsexpo van het Keistad Fietsfestival in oktober in Amersfoort, of ben je de gelukkige winnaar van een minivakantie (lang weekend of midweek) naar Heidelberg en Mannheim voor twee personen.

Wat moet je doen?
Download de bouwtekening van de Draisine. Pak de (digitale) schilderkwast, de lijmpot, het potlood, de inktpen; of wat ook, en geef de Draisine een flinke creatieve lik. Buiten de lijntjes kleuren wordt uiteraard aangemoedigd. Klaar? Scan je kunstwerk in of maak er een foto van en mail je inzending naar laura@getsalt.com o.v.v. Draisine Contest 2021. Vergeet niet je naam en telefoonnummer toe te voegen zodat we je gemakkelijk kunnen bereiken, mocht je een van de winnaars zijn. Mensen die hun art work op Instagram posten met de #pimpyourdrasine en #wearesalt verdienen extra bonuspunten.

Wie kunnen er meedoen?
Iedereen met een creatieve geest.

Tot wanneer kun je meedoen?
Inzendingen tot 15 augustus 2021 dingen mee naar de prijzen.

Wat kun je winnen?

10 x Blow-up (A1-formaat)
Uit alle inzendingen selecteren we er 10 die eruit springen op basis van originaliteit en creativiteit. Van deze 10 wordt een blow-up (A1-formaat) gemaakt die gezamenlijk de Urban Art Fietstour vormen in oktober, tijdens het Keistad Fietsfestival in Amersfoort. Jouw werk zal gedurende 2 weken in het straatbeeld van de stad opdoemen. Na afloop mogen deze 10 winnaars hun blow-up mee naar huis nemen.

Hoofdprijs:
Een minivakantie (midweek of langggg weekend) voor twee personen naar de bakermat van de fiets.

Inclusief:
• 2 nachten, inclusief ontbijt in Heidelberg waar je verblijft in het Holländer Hof, een historische locatie direct bij de Alte Brücke.
HeidelbergCARD inclusief toegang tot het beroemde Schloß Heidelberg, gratis openbaar vervoer en diverse kortingen op musea en restaurants en attracties.
• Gratis toegang tot het Kurpfälzische Museum waar je de oudste Draisine ter wereld kunt bezichtigen.
• 2 nachten inclusief ontbijt in het NH Hotel in Mannheim, dat qua locatie het ideale vertrekpunt is voor je ontdekkingstocht door de stad.
• Twee tickets voor het Luisenpark, de groene stadsoase waar je onderdompelt in stilte maar ook in het grootste Chinese theehuis van Europa uit 30 soorten thee kunt kiezen.
• 2 tickets voor het Technoseum waar je een tijdreis kunt gaan maken en onder meer de uitvinding van de fiets passeert.
• Fietshuur.

Exclusief:
• Reiskosten van en naar Duitsland.
• Eigen bestedingen ter plekke.
• Reis- en annuleringsverzekering.

De reisperiode wordt in overleg met de winnaars en betrokken partners vastgesteld. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Wait for it...