Top 10 Conscious Bern

Wie naar Zwitserland reist, doet dat in de eerste plaats vanwege de overweldigende (berg)natuur, en dan denk je niet direct aan de stad. Maar de locals van Bern zijn het daar hartgrondig mee oneens. Het feit dat ‘hun’ stadje de bondsstad (lees: hoofdstad) van Zwitserland is, is niet eens belangrijk. Het zakelijke stof laat zich immers met een zucht verwijderen. Het gaat om wat hieronder ligt: een verborgen parel voor de modern explorer met traditie, ambacht en bommetje vol creatieve cultuur. Hier omheen liggen, als in een parelketting, de glooiende heuvels en indrukwekkende bergketens van het gelijknamige kanton.

Foto: Zwitserland Toerisme

1. Kajakken op het meer van Brienz
Midden in het hart van Berner Oberland, vlak bij de plaatsen Interlaken en Brienz, ligt de Brienzersee (564 m.), een van de blauwste meren van Zwitserland. Stap hier in een kajak of op een sup, en peddel de stilte in, die over een lengte van 14 km en een breedte van 2,8 km, vanaf de omliggende Alpenpieken zo op je neerdaalt. Wie dat in de vroege ochtend doet, wordt ook nog eens betoverd door de reflectie van de bergen op het wateroppervlak dat als een glasplaat de peilloze diepte van 260 meter afdekt. Bij Hightide huur je je kajak of sup, volg je een cursus of boek je een zwerftocht over het water.Foto: MaxThijssen

2. Maak kennis met het oeroude ambacht van de alpenhoorn
Van blaasinstrument waarmee de herders hun koeien naar de stal ‘riepen’ om gemolken te worden tot nationaal symbool: de alpenhoorn, die dankzij de Bernse voorzitter van de kantonraad, Niklaus Mülinen in 1820 van de totale ondergang werd gered. Hij liet de instrumenten opnieuw maken om ze in Grindelwald uit te delen aan begaafde muzikanten. Dat was het zetje dat ervoor zorgde dat de alpenhoorn uitgroeide tot publiekslieveling nummer 1. Veel vakmensen die ze met de hand, en met hout uit de omgeving, bouwen zijn er niet meer, maar in het bergdorp Habkern bij Interlaken woont alpenhoornbouwer Heinz Tschiemer. Voor iedereen die meer over de tradities van de alpenherders en de geschiedenis van de alpenhoorn wil weten, staan de deuren van zijn museum én werkplaats wagenwijd open. Hier kun je het bouwproces meemaken, maar ook zelf eens proberen te toeteren. Of neem een stukje Zwitserland mee naar huis door een alpenhoorn te laten maken.


Foto: Urs Zuberbühler

3. Slapen in een ecocapsule
Alsof Elon Musk nu ook de Zwitserse Alpen heeft uitgekozen als landingsplaats voor een van zijn ruimte-experimenten; in werkelijkheid gaat het hier om de Ecocapsule waarvan er twee in de Jungfrauregio zijn neergestreken: eentje in het bergdorpje Guttannen en eentje aan de rand van de Thunersee. Het zijn duurzame slaapkamers, midden in de natuur, die geheel zelfvoorzienend zijn. Zo wordt de energie opgewekt door zonnepanelen en een windmolentje op het dak en wordt het regenwater opgevangen voor drinkwater. Als gast ontvang je een voucher waarmee je je inkopen kunt doen in de dorpswinkel of kunt gaan eten in een nabijgelegen restaurant.


Foto: Zwitserland Toerisme

4. Hiken in de Jungfrauregio
Een wandeling door een bergdorp is een wandeling door verhalen die door een lokale gids worden verteld. In plaats van door de straten zwerf je door de plaatselijke geschiedenis, langs gebruiken, tradities en bijzondere gebeurtenissen van de dorpen van de Jungfrauregio: Grindelwald aan de voet van de beroemde Eigernoordwand, het Lauberhorn-dorp Wengen, het James Bond-dorp Mürren en Meiringen, de locatie van het Sherlock Holmes-boek The Final Problem en geboorteplaats van het schuimgebak meringue.


Foto: Bern Welcome

5. Peddelen op de rivier de Aare
Rivierratten kunnen niet om de rivier de Aare heen die als blauw bloed vanuit de Berner Alpen naar de bondsstad Bern stroomt. Behalve verkoeling op warme zomerdagen, is het diepblauwe en heldere water van de Aare vooral een playground voor zwemmers, riviersurfers, rafters, suppers en tubers. Een populaire hang-out van locals die hier aan het einde van de dag graag verzamelen. Bovendien biedt de rivier het beste uitzicht op het historische parlementsgebouw. Houd je de voetjes liever droog? Volg dan het 5 km lange wandelpad langs de rivieroever of plof neer bij een van de vele restaurantjes met uitzicht op het water.


Foto: René Michel

6. Gäggersteg Boardwalk
Zelfs van een afstand steekt de Gäggersteg boardwalk aan de voet van de Gägger in Rüschegg scherp af tegen de achtergrond van het groene bos. Sinds juni 2020 ‘zweef’ je hier in het Natuurpark Gantrisch over een hagelnieuwe loopbrug, zigzaggend door, langs en soms zelfs acht meter boven het bos. Waar je ook loopt, overal houd je uitzicht op het magisch mooie Gantrisch-gebergte. Wat wel constant verandert, is je kijk op het landschap dat in 1999 nog flink om de oren kreeg van storm Lothar. Gelukkig is de natuur veerkrachtig en heeft het landschap zich hier in de tussentijd flink hersteld.


Foto: Bern Welcome

7. Local Craft Beer
Borrelen, bruisen, gisten en brouwen; het zijn vertrouwde geluiden in Bern dat bekend staat als bierhoofdstad van Zwitserland. Hier brouwt bijna iedereen zijn eigen bier; of het nu in een van de grotere stadsbrouwerijen is of in de talloze microbrouwerijen die vanuit garages en kelders de meest bijzondere goudgele rakkers tot leven brengen. Maar liefst 176 brouwerijen en microbrouwerijen zijn er in Bern geregistreerd. Om even een pintje te kunnen pakken, zou je naast je creditcard ook een paar stevige wandelschoenen in moeten pakken. En je telefoon, voor het geval je de weg bent kwijtgeraakt, letterlijk én figuurlijk. Dus, bierliefhebbers, hop hop naar Bern!8. Verblijf in een Alpenhut
Veel boerenfamilies verhuizen in de zomer met hun koeien en varkens mee naar de hoger gelegen weidegebieden. Zo ook de familie Brunner die in die maanden hun intrek nemen in een alpenhut op de Heubühlen Alp (1331 m.), op een uurtje wandelen van Habkern in Berner Oberland. Kom kijken bij het maken van kaas of geniet van een stevig boerenontbijt of raclette, allemaal met zelfgemaakte producten die ter plekke ook te koop zijn. Buikje rondgegeten? Zak dan met een boek weg in een van de ligstoelen en geniet van het uitzicht op de Berner Alpen.


KWO / Foto: Luca Zanier

9. Zwerf door een waterkrachtcentrale
De waterkrachtcentrale KWO (Kraftwerke Oberhasli) is een van de meest complexe hydro-elektrische systemen van de Alpen. Vanaf de oprichting in 1924 is de infrastructuur stap voor stap uitgebreid. Nu zijn er onder meer 13 krachtcentrales, 8 spaarbekkens en honderden kilometers aan tunnels en transportleidingen. Hiermee worden meer dan 1 miljoen mensen van stroom voorzien. Zwerf rond in dit fascinerende landschap met zijn bergpaden, hangbruggen en steile bergbanen, en maak kennis met de fascinerende wereld van waterkrachtenergie.


Foto: Zwitserland Toerisme / Lorenz Richard

10. Winkelen in de oude binnenstad
Als iets je ‘conscious’ maakt is het wel een historische binnenstad. Laat je fantasie de vrije loop en je gaat vanzelf kopje onder in de geschiedenis. Bern is zuinig op deze verhalen die nog eens versterkt worden door juweeltjes van lokale winkels die in de arcaden van de historische binnenstad verscholen liggen. Hier geen massaproducten maar boetiekjes met handgemaakte lederwaren, lokale kaasspecialiteiten of kunst. Of duik onder in de oude kelders van de stad waar tal van zaakjes met tweedehandsspullen zijn gevestigd. Honger en dorst duren in Bern nooit lang, daar zorgen de vele cafés of restaurants wel voor. Even je waterflesje bijvullen kan bij een van de fonteinen in de binnenstad. Het water dat hieruit komt is zo schoon dat je het rechtstreeks kunt drinken.

Klik voor meer duurzame reistips in Conscious Bern

Wil je meer inspiratie over Conscious Travel in Zwitserland, klik hier
Wait for it...