Top Tips Conscious Vaud

In het zuidwesten van Zwitserland ligt het kanton Vaud - Waadland in het Nederlands - dat met zijn tenen grotendeels in het heldere water van het Meer van Genève hangt, deels tegen Frankrijk aan schurkt en voor de rest de tuinschutting deelt met de Zwitserse kantons Bern, Fribourg en Wallis.
In Vaud gaat veel met de Franse slag, maar dan in de goede zin. Ze spreken er grotendeels (< 80%) frans en ze eten (kaas) en drinken (wijn) als de fransen. Mede dankzij de wijnbouw die hier in groten getale aanwezig is. Hier tussendoor slingert de Golden Pass treinlijn als een gouden slang door het indrukwekkende landschap.


Foto: Fred Grangier

1. Parc Naturel Régional Gruyère Pays-d'Enhaut
Iedere kaasfondueliefhebber heeft ervan gehoord: Gruyère. Dé kaas die ervoor zorgt dat er met elke hap een stukje Zwitserland op je tong smelt. Een bekende kaasgenoot is de L’Etivaz AOP, een rauwmelkse zomerkaas die van mei tot oktober in meer dan 100 Alpenweiden in Vaud wordt gemaakt. Hiermee heb je gelijk de twee belangrijkste iconen van dit regionale natuurpark te pakken. Om hun afkomst te garanderen, laten beide kazen een AOP-keurmerk (Appellation d’Origine Protégée) als een tatoeage in de kaashuid beitelen. Behalve genieten van het ‘stunning’ landschap, kun je hier – 1 x raden is genoeg – ook diverse kaasroutes volgen.Foto: Zwitserland Toerisme

2. Golden Pass Line
Stap in Montreux aan het Meer van Genève in de trein en slinger in vijf uur door één grote ansichtkaart naar Luzern. Onderweg vallen de òòoh’s en de ààah’s achter elkaar uit je mond, waarvan je niet wist dat deze zo ver kon openvallen. Dankzij de panoramaramen van de Golden Pass heb je het gevoel in een 8K film rond te rijden. Het ‘enige’ verschil is dat het uitzicht op de UNESCO-wijngaarden van Lavaux, de witte gepoederde bergtoppen, de alpenweiden - waarop in de zomer een tapijt van witte narcissen rolt -, de knusse bergdorpen en beroemde meren, dit keer hartstikke écht is.
Stap in de gewone trein of voeg een extra dimensie aan je railtrip toe door in een belle époque-rijtuig uit begin 20ste eeuw, de kaastrein of de chocoladetrein te stappen. Of pak in de maand juli de New Orleans Jazz trein die ter gelegenheid van het Montreux Jazz Festival rijdt.


Foto: Fabiano Mancesti @fabxplore

3. Een nacht onder de sterren
Vaud is trots op zijn donkere kant; zonder donkerte kun je de sterren immers niet zien. En daar hebben ze er in dit kanton, waar geen lichtvuiltje aan de hemel valt te bespeuren, dan ook genoeg van. Zodra de dag is weggeveegd, kun je samen met een gids op pad, de bergen in, door de heuvelachtige Jura, naar het plateau waar je je slaapzak uitrolt en op de eerste rang plaatsneemt voor een nachtelijk spektakel onder de sterren. Na afloop stuurt Klaas Vaak je je niet naar huis maar boven op de berg naar dromenland.


Foto: Fabrice Wagner

4. Papier hier
Een van de eeuwenoude, nog levende tradities in het kanton Vaud is de knipselkunst. Vaak worden kinderen afgebeeld en scènes uit het boerenleven van vroeger, in zwart-wit en kleur. Midden in de streek Pays d’Enhaut ligt Château-d'Œx, het centrum van deze vorm van kunstnijverheid. Behalve een museum waar deze meesterwerkjes van papier als kroonjuwelen worden bewaard, vind je in Château-d'Œx en de omliggende dorpen nog diverse knipselkunstenaars die hun passie graag met je delen. Boek een workshop en maak kennis met papiermagie.


Foto: Zwitserland Toerisme

5. Zwerf op de fiets door de Alpes vaudoises
Of je nu bergen wilt verzetten of liever wat lager bij de grond blijft; overal in de Alpes vaudoises stromen fietskilometers als aderen door het landschap. Beklim een van de 3 mythische passen: Col de la Croix (1776 m), Col du Pillon (1546 m) of Col des Mosses (1445 m); trap op je gemakkie door de wijngaarden van Bex, Ollon en Aigle of volg een van de fietspaden door het Rhônedal tot aan het Meer van Genève. Veelvraten boeken een 4-daagse fietstocht door de Alpes vaudoises waarbij onder meer je bagage wordt vervoerd en accommodaties worden geregeld. Daarnaast neemt pro cycling-gids Alain Rumpf je graag op de fiets mee door zijn geboortestreek.


Foto: Fabrice Wagner

6. Leer kaasmaken op de Alp
Dat kaasmaken tegenwoordig een ware kunstvorm is geworden, zal kaasmaker Blaise Chablaix je haarfijn uitleggen tijdens de workshop kaasmaken die je in zijn boerderij, hoog boven Les Mosses, kunt volgen. Van melk tot kaas en elk detail wat hiertussen ligt komt aan bod. Zo laat Chablaix je stap voor stap zien hoe hij, met de handgemaakt en volgens eeuwenoude tradities, L’Evitaz AOP kaas maakt. Van de ketel die boven een open vuur hangt en het stremmen van de melk tot en met het maken van het kaaswiel. Behalve dat je de lekkerste kazen proeft die een rijke alpenflora je mond in slingeren, zal kaas na afloop nooit meer hetzelfde smaken nu je weet hoeveel moeite het kost om het te maken! Na een kaasproeverij heb je genoeg energie voor een wandeling naar het bergmeertje van Lioson.


Foto: visualps.ch

7. Wandelen door de wijngaarden
De regio Chablais kent een lange wijnbouwtraditie met chasselas als belangrijke druivensoort die een droge witte wijn oplevert. Het wordt verbouwd in het Rhônedal en in de regio van het Meer van Genève, met name in de terrasvormige wijngaarden van Lavaux, die sinds juni 2007 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. In het hart van deze wijngaard doemt Chateau d’Aigle als een waargebeurd wijnsprookje in het landschap op. Het is een museum voor iedereen die zich met wijn bezighoudt of er hoe dan ook van houdt. Volg hier het wijnwandelpad en wordt dronken van de verhalen over deze godendrank. Leer over het wijnbouwproces, het landschap en over het belang van biodiversiteit. Maar verbaas je ook over de enorme verzameling aan attributen die ze vroeger gebruikten om wijn te maken; van persen, potten en vaten tot en met ontelbare gereedschappen, smaakvinnen, kurken en kurkentrekkers. Genoeg geluisterd? Tijd om te proeven. Maak kennis met de wijnboeren, hun leven en vooral met hun wijnen.


Foto: KleineWeltwunder.ch - BAFU

8. Op het ritme van de natuur en de dieren
Terwijl wereldwijd de meeste boeren naarstig op zoek zijn naar hun oorsprong, leven in het Pays-d’Enhaut bijna honderd boeren die nog altijd het ritme van de natuur en hun dieren volgen. Van generatie op generatie is deze werkwijze doorgegeven, en doet het denken aan de slogan van een bekende verzekeringsmaatschappij: “als je maar lang genoeg jezelf blijft, word je vanzelf bijzonder.” Ga eens langs op zo’n boerderij en ontdek hoe het voelt als je je tempo aanpast aan het leven op de boerderij. Sjok mee met de boer, ruik het landschap, de dieren en het verse hooi; kijk hoe bergkaas wordt gemaakt en proef de lokale producten. Een nachtje slapen kan ook. Wekker niet nodig, de haan gaat elke ochtend af…… om half 4. ☺

Klik voor meer duurzame reistips in Conscious Vaud

Wil je meer inspiratie over Conscious Travel in Zwitserland, klik hier

Wait for it...