Gluren bij de Duitse buren: Van kolen naar kunst

Landschaftspark Duisburg-Nord in het Ruhrgebied - Foto: Tourismus NRW e.V.

Hoe goed ken je je buren? Goede vraag sinds we in een tijd leven waarin we het een stuk dichter bij huis zoeken. Ook als het gaat om onze reisbestemmingen blijken de buren verrassender dan gedacht. Dat geldt zeker voor de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen; pal aan onze grens en bezaaid met ruwe kunstdiamanten.

Havengebied Medienhafen in Düsseldorf - Foto: Tourismus NRW e.V.

Noordrijn-Westfalen begint direct over de grens bij Limburg, Gelderland en Overijssel waar een enorme lap grond van 34.000 vierkante kilometer zich als een omgevallen pot verf over Duitsland verspreidt. In de jaren ’50 en ’60 stond de deelstaat vooral bekend als het ‘Land van kolen en staal’. In de jaren ’90 transformeerde de deelstaat echter naar oases vol kunst en cultuur waar je na een dag vol verrassende ontdekkingen heerlijk kunt crashen in een van de vele buitengewone accommodaties zoals een rioolbuis, slaapvat, gevangeniscel of bouwkeet. Eten en drinken doe je op plekken waar vroeger mensen de mouwen opstroopten voor de noeste arbeid.

Streetart van kunstenaar Klaus Klinger (Farbfieber) in Düsseldorf- Foto: Johannes Höhn

Zo ontpopte de stad Düsseldorf zich meer en meer als een hemel voor liefhebbers van kunst en cultuur waar je het werk vindt van vele internationale kunstenaars. Hier poetsten graffiti-artiesten onder meer de voormalige arbeiderswijken Bilk, Flingern en Friedrichstadt op met streetart, en transformeerde het verlaten havengebied Medienhafen, tot een hotspot van moderne architectuur.

Kunstinstallatie 'Tiger and Turtle' in Duisburg - Foto: Johannes Höhn

Een ander voorbeeld van een geslaagde make-over vind je in de omgeving van Duisburg waar een afvalberg werd omgetoverd tot Magic Mountain met op de top de magische kunstinstallatie Tiger and Turtle. Van de verte lijkt het op een rollercoaster maar wie dichterbij komt ziet dat het hier om een zogenaamde strollercoaster gaat. Geen karretjes dus die je in de baan rondslingeren, maar gewoon ronddolen op je eigen voeten, door een wereld van staal, zink en tin; restafval uit de mijnen dat hier een tweede leven vond. In Bielefeld kun je plaatsnemen aan de ‘biechttafels’ van restaurant Glückundseligkeit. In deze voormalige Martinikerk uit de 19e eeuw zorgen heerlijke gerechten, een spannend lichtscenario en een modern interieurontwerp voor een hemelse ervaring.

Plaatsnemen aan de ‘biechttafels’ van restaurant Glückundseligkeit in Bielefeld - Foto: glückundseligkeit.de

En goede afsluiting van het gluren-bij-de-buren is de Dortmunder U. In deze voormalige brouwerij die tot 1927 het hoogste gebouw van Dortmund was, kun je nu volop genieten van onder meer moderne kunst uit de 20e en 21e eeuw. Voor een biertje zal je nu naar de bovenste verdieping moeten waar je in het restaurant tevens getrakteerd wordt op een vergezicht over de stad.

Meer inspiratie vind je op nrw-vakantie.nl


Wait for it...