Top 10 Conscious Luzern


Foto: Zwitserland Toerisme / Kevin Wildhaber

Als je met een pijltje op het midden van de kaart van Zwitserland zou mikken, is de kans heel groot dat je Luzern en het gelijknamige kanton raakt. Alleen al door de ligging aan het fonkelende Vierwoudstedenmeer, dat omringd is door majestueuze alpen, is dit het (regio)hart om te veroveren. Begin je avontuur in de stad Luzern, dwaal door de Altstad en de Neustad, luister naar de rivier de Reuss die zich slurpend laaft aan de bak water die het meer hem elke dag voert, en wandel over de beroemde Kapelbrug, de oudste houten voetgangersbrug ter wereld. Buiten de stadsgrenzen wacht je een smakelijk achterland.
Foto: Luzern Tourismus / Micha Eicher

1. Stadsboerderij Hinter Musegg
Direct achter de Musegg stadsmuur ligt een stadsboerderij die wel wat weg heeft van The Biggest Little Farm uit de succesvolle, gelijknamige film: 2.4 hectare land dat al 400 jaar wordt bewerkt, fruitbomen, vier koeien, twee alpaca’s, vier minivarkens, acht kippen en een kat. Help mee met de oogst van fruit, kruiden en groenten, of met het hooien op het land. Luister naar het verhaal van de boer die succesvol is omgeschakeld van een conventionele boerderij naar een biologisch bedrijf dat onder meer met zonnepanelen en aardwarmte zijn energie opwekt. Sluit je dag af in het boerderijcafé waar uiteraard alleen eigen teelt op de kaart staat.Foto: Andermatt-Urserntal Tourismus / Martin Wabel

2. Luisteren naar (stads)verhalen
Alsof je naar de podcast van de verhalenverteller van Luzern luistert; zo klinkt de audiotour die elke stadsdwaler gratis vergezelt. Al wandelend raapt de app alle bijzonderheden van de straat voor je op. Zoals het verhaal over de zes bruggen over de rivier de Reuss die de oude stad met de nieuwe stad verbinden, de kleurrijke Middeleeuwse huizen, het verleden als vissersplaatsje, of het verhaal van de 39 meter hoge, stokoude watertoren die in de 13e eeuw werd gebouw als uitkijkpost over de haven.
Liever met een local op pad? Bänz Simmen is zo’n trotse local die je graag met een bak bergliefde overlaadt. Dit begint met een flinke snuif frisse berglucht, gevolgd door een wandeling door zijn geboorteplaats Andermatt (1444m) waar hij op elke hoek wel een mythe of legende uit zijn geheugen tilt, een geografisch weetje deelt of je iets over de lokale flora en fauna leert. Een wandeling met Bänz is een duik in de cultuur en geschiedenis van het bergdorp dat in het hart van maar liefst acht Zwitserse Alpenpassen ligt, direct op de kruising van de pasroutes van noord naar zuid en van west naar oost. Deze veelzijdigheid van routes is uniek in de wereld.Foto: Zwitserland Toerisme/ Silvano Zeiter

3. Volg de nieuwe long-distance Tell Trail
Hardcore bergwandelaars kunnen weer een nieuw kuitenbijtertje aan hun verlanglijstje toevoegen; de Tell Trail, een langeafstandspad dat van Altdorf (je start bij het Wilhelm Tell Monument) tot aan de Brienzer Rothorn voert. In acht uitdagende etappes, 208 kilometer en zo’n 14.000 hoogtemeters verleidt het avontuurlijke pad je met 11 glinsterende bergmeren en de ‘Big 6’ bergranges van centraal Zwitserland: Fronalpstock (1921m), Rigi (1797m), Pilatus (2137m), Stanserhorn (1898m), Titlis (3238m) en Brienzer Rothorn (2350m). Etappe 5, van Stans naar Engelberg, is in het bijzonder eentje om naar uit te kijken.Foto: Luzern Tourismus / Beat Brechbühl

4. Geitenparadijs Göscheneralp
Als je een geit zou zijn, kun je je geen betere woonplek wensen dan het geitenparadijs van het boerenechtpaar Christian en Lydia Näf. Behalve het overweldigende uitzicht over de machtige bergen van de vakantieregio Andermatt, kun je je dagelijks volvreten met het gras en de wilde bloemen van de alpenweides. Voorbijgangers zijn meer dan welkom op de geitenboerderij voor een praatje met de geiten, een rondleiding, een kijkje op de alp en in de kaaskelder, of om mee te helpen met het geiten melken.Foto: culinarium-alpinum.com

5. Culinarium Alpinum
Wie van streekvoer houdt dat ook nog eens op een ambachtelijke wijze is bereid, kan niet om het Culinarium Alpinum heen. Gevestigd in een oud kapucijnenklooster in Stans wordt het culinaire erfgoed van de alpen hier als een Zwitsers bankgeheim bewaard. Van bakkers tot likeurstokers en van kaasmakers tot slagers werken hier in het restaurant om jou de smaak van Zwitserland tot op het achterste van je tong te laten proeven. Traditie gaan hier hand in hand met innovatie met als doel duurzaamheid in de hele voedselketen te stimuleren. Behalve je hongerige maag stillen, kun je hier ook diverse cursussen volgen en zelfs overnachten in een van de 14 hotelkamers van het klooster.Foto: Engelberg-Titlis Tourismus / Oskar Enander

6. Kaas Trail Engelberg
Dat je bij Zwitserland vanzelfsprekend aan kaas denkt is een no-brainer, maar voor de hardcore kaaskop – wat bijna elke Nederlander is - is er het Alpenkaaspad. Trek je wandelschoenen aan of stap op de (e)bike en volg het (geur)spoor van de route die langs zeven kaasmakerijen en het klooster van Engelberg voert. Leer hier alles over de alpenkazen, die dankzij de kruidenrijke alpenweiden een heerlijke pittige smaak hebben, en van het mooie ambacht van het maken ervan. De route is ongeveer zo langs als een marathon; wandelend kun je de hele tocht over meerdere dagen (2-3) verspreiden, maar voor wie minder tijd heeft, loopt gewoon een deel van de route.Foto: MIGN C. Felber / Manuel Felber

7. Veganistisch restaurant Kraut
De veganistische keuken is wereldwijd aan een opmars bezig en heeft hierbij Luzern niet overgeslagen. Niet meer dan logisch als je bedenkt dat de vruchtbare alpen en valleien de hofleveranciers zijn van het natuurlijke aanbod waaruit de koks dagelijks kunnen putten. Kraut is het eerste veganistische restaurant van de stad. Wie hier aan tafel schuift ervaart elk seizoen als een smaakexplosie die al begint bij het lezen van de menukaart. Hier geen bewerkte producten maar alles vers op je bord, waarvan het merendeel zelfs diezelfde dag nog is geoogst. Karls Kraut bevindt zich in het centrum van de stad, direct aan de rivier de Reuss.Foto: Zwitserland Toerisme / Andreas Gerth

8. Fruitboerderij Haldihof
Echte oude fruitbomen zijn als oude wijnstokken. Het fruit dat ervan afkomt herinnert je haast pijnlijk aan hoe smaak behoort te zijn. Al het fruit dat je hierna nog eet is letterlijk een slap aftreksel. Op fruitboerderij Haldihof, dat langs de wandelroute tussen de Rigi en het Vierwoudstedenmeer ligt, worden de fruitbomen met de mantel der liefde bedekt; maar dan wel in de goede zin van het woord. Het telen gaat op duurzame wijze met de hand, zónder gebruik van kunstmest en zware machines die alleen voorkomen op de zwarte lijst van de gelijknamige familie. Hun energie halen ze niet alleen uit de zonnepalen, maar ook uit de dieren, insecten én mensen die de weg elk jaar naar de boerderij weten te vinden.Foto: Zwitserland Toerisme

9. Volg de ijzeren weg
Via ferrata, ook wel bekend als Klettersteig is een klimweg die je gezekerd aan een stalen kabel over grote hoogtes en steile wanden voert. En dat is best spannend, vooral voor mensen met hoogtevrees. Ondanks het feit dat je veilig gezekerd bent en je dus niets kan overkomen, voelt het soms toch anders. Maar voor wie leeft met het motto ‘doe elke dag iets waar je bang voor bent’, zijn de Rock & Safety Days die elke zomer in Engelberg worden georganiseerd, het duwtje in de rug. Tijdens deze dagen zet je, onder begeleiding van professionele instructeurs, letterlijk je eerste stappen in de wereld van de ijzeren klimwegen en ontdek je tevens waarom Engelberg een walhalla is voor hemelbestormers.Foto: Perretfoto.ch

10. Schipper mag ik oversteken?
Een van de beste plekken om je door het indrukwekkende alpenlandschap te laten omarmen is vanaf het water. Stap op de MS Diamant, het eerste klimaatneutrale schip van Zwitserland, en drijf haast geruisloos over het uitgestrekte Vierwoudstedenmeer. Het schip passeert diverse opstapplaatsen van bergbanen die je boven op de berg afzetten, waar vandaan tal van bergwandelingen beginnen. Of blijf lekker aan boord en geniet zowel van het uitzicht als van de streekgerechten in het scheepsrestaurant.


Klik hier voor meer informatie over de duurzame reistips in Conscious Luzern

Wil je meer inspiratie over Conscious Travel in Zwitserland, klik hierWait for it...