Top 10 Conscious Wallis

Foto: Jeroen van Rooijen / Shutterstock.com

Zelfs al probeer je de kaart van Zwitserland plat op tafel te leggen, dan nóg zullen de 45 vierduizenders die het kanton Wallis telt, het papier omhoog drukken. Ze kunnen niet anders. Deze reuzen liggen dichter bij de hemel dan elke andere bergpiek, met de witbepoederde Matterhorn (4478 m) als letterlijk hoogtepunt. Van veraf is zichtbaar hoe de beroemdste berg van Zwitserland zich met zijn gekartelde tand onwrikbaar in het landschap heeft vastgebeten. Wallis is het land van de bergen, de passen, de gletsjers en de hemelbestormers. Het land waar de Rhône elke dag opnieuw met zijn blauwe slinger het landschap kleurt. Wallis is hét land voor de avonturiers.Foto: Simona Weber / Shutterstock.com

1. Aletsch gletsertocht
Met een dikte van 800 meter, een gewicht van 11 miljard ton en een lengte van 23 km is de Aletschgletsjer de grootste ijskolos van de Alpen die als een natte droom van zowel avonturiers als wetenschappers, tussen de Walliser vierduizenders stroomt. Van de zuiderlijke hellingen van het beroemde bergtrio Eiger, Mönch en Jungfrau tot beneden in het dal van Wallis waar de ongetemde ijsplaat zijn lange tong vermoeid in de Rhône hangt. Ondanks het nog altijd indrukwekkende volume van de Aletschgletsjer heeft klimaatverandering ook hier behoorlijk aan de omvang geknabbeld. Zo is de ijsstroom in de laatste 40 jaar met meer dan 1300 meter gekrompen en maar liefst 200 meter dunner geworden. Op warme dagen kan de gletsjer tot wel 20 centimeter aan dikte verliezen. Veel mensen met overgewicht zouden er een moord voor doen, maar deze zwaargewicht, die samen met het oeroude Aletsch Wald op de UNESCO Werelderfgoedlijst prijkt, behoudt zijn kilo’s liever.
Van bovenaf lijkt de gletsjer een licht gerimpeld huidje te hebben, maar wie de ijsplaat opstapt, waant zich in een scène van de film Interstellar waarbij het ruimteschip de Endurance zojuist is geland op de planeet van Mann waar het landschap uit bevroren wolken bestaat. In deze majestueuze bergwereld waar je (onder begeleiding) tussen brede geulen en diepe spleten laveert, grif je een herinnering voor het leven.


Foto: Veysonnaz Tourisme

2. Volg de waterwegen
Suonen, ook wel Bisses genoemd, zijn het toppunt van Zwitsers vernuft. Om het smeltwater van gletsjers en rivieren naar de droge akkers van het dorp te leiden, legden de Zwitsers vroeger, op hoogten tussen de 700 en 2300 meter, een uniek netwerk van irrigatiekanalen aan. Ondanks het feit dat er inmiddels modernere systemen zijn, zijn veel van deze waterwegen nog steeds in gebruik. Suonen horen bij Wallis. Ze vormen het karakter van Wallis en zijn een vast onderdeel van de kantonziel. Vanaf het terras van Nendaz (1300 m), waar je je blik over de Alpen kunt laten vallen, stap je op een wandelnetwerk van zo’n 100 km en volg je de Suonen letterlijk op de voet; van makkelijke routes voor het hele gezin tot en met adrenaline spuitende tochten langs steile afgronden. Een Suonen-wandeling sluit je na afloop niet af met water, daar heb je dan genoeg van gezien, maar met een lokaal gebrouwen Suonen Kräuterbier. Prost!


Foto: chrissie.st

3. Warm nest
Een van de leukste dingen van bergwandelen zijn de hutten die je onderweg tegenkomt. Of je er nu stopt voor een Kaffee mit Kuchen, een huttenstempel als mooi souvenir van je wandeltocht, of om er een nachtje te gaan pitten; zodra je een hut in de verte ziet opdoemen, volgt automatisch een gevoel van euforie. Want meestal heb je er dan al de nodige klimuurtjes op zitten. Opeens voel je hoe hongerig je bent, voel je je kuiten en lijkt het gewicht van je rugzak zo vlak onder de top opeens te zijn verdubbeld. De Lämmerenhut op 2500 meter hoogte, boven de Gemmipas, is dan een warm nest voor uitgehongerde avonturiers, maar ook voor de vele steenbokken die hier rondom de hut veelvuldig op hun lauweren rusten. Behalve een geweldig uitzicht op de rauwe rotsen van de Balmhorn en Bietschhorn, steekt deze gezinsvriendelijke hut ook op het gebied van duurzaamheid er met kop en schouder bovenuit.


Foto: Julie Rebaudo / JB bieuville

4. Dents du Midi-Trail
De Dents du Midi-Trail is een bergwandelavontuur voor goed getrainde berggeiten die niet bang zijn voor een wolf in schaapskleren. Want met 42,5 kilometer en zo’n 18 uur wandelen, verspreid over 2-4 dagen, lijkt de rondwandeling misschien zo mak als een lammetje, maar de 6000 hoogtemeters die je voor je kuiten krijgt, zullen geregeld als een man met de hamer toeslaan. Wat je hiervoor terugkrijgt is echter priceless: PUUR NATUUR (in hoofdletters) met hoge pieken, knalblauwe alpenmeren, fluisterende bossen, sluipende gletsjers, kletterende watervallen en verrassende bergpassen. Langs de route liggen uiteraard hutten en herbergen voor een overnachting, een maaltijd of om iets te drinken. De trail is begaanbaar van juni tot oktober.


Foto: Matterhorn Gotthard Bahn

5. De vier seizoenen
We hebben het hier niet over Vivaldi maar over de vier jaargetijden van de Matterhorn die je dankzij de nieuwe multimedia-expositie ‘Zooom the Matterhorn’ in één dag kunt beleven. Zodra de Gornergrat-tandradbaan je op de 3089 meter hoge Gornergrat boven Zermatt heeft afgezet, reis je door de seizoenen rond de fameuze berg. Onderweg pik je heel veel leuke weetjes op over de lokale flora en fauna. Ben je het jaartje rond, spring dan niet gelijk in de trein terug naar beneden, maar neem de tijd om vanaf deze hoogte alle 29 omringende bergtoppen boven de 4000 meter in je op te nemen (en te tellen).


Foto: Dana David / Shutterstock.com

6. Stuwmeer Mattmark
Duurzame energie staat wereldwijd hoog op de kalender; zon, wind én water. En van dit laatste ligt er in het stuwmeer Mattmark op 2200 meter hoogte in het Saasdal, gelukkig genoeg. Hier wacht een vat van maar liefst 100 miljoen kubieke meter water tot het aan de bak moet. Behalve dat het stuwmeer vrijwel alle huishoudens in Wallis van de benodigde stroom voorziet, is het ook een geliefd excursiedoel voor tech geeks die graag een kijkje in de keuken van een krachtcentrale willen nemen. Maar eerst moet je er zien te komen. Dat dat kan op eigen kracht met de ‘gewone’ fiets, of met behulp van een peut stroom die je e-bike full speed de berg opjaagt. Neem een verrekijker mee, rondom het meer scharrelt namelijk nogal al wat wild.


Foto: Zwitserland Toerisme / Jan Geerk

7. Gletsjerpad
Vrijwel iedereen die skiet of snowboardt kent Saas-Fee, dat in de volksmond liefkozend ‘Saas’ wordt genoemd. Niet alleen vanwege de weergaloze pistes of de ongeëvenaarde tomatenkaasfondue, maar ook omdat Saas-Fee autovrij is. Daarnaast staat ‘Saas’ bekend als het gletsjerdorp, een bijnaam die het dorp te danken heeft aan het feit dat 50 procent van het oppervlak uit gletsjers bestaat. Helaas slaat klimaatverandering het populaire bergdorp niet over, en dat wordt haarfijn uitgelegd op het speciaal aangelegde gletsjerpad waar het verhaal over het verdwijnen van de gletsjers in 12 informatiepunten langs de route wordt verteld. Al wandelend zie je hoe de ijsmassa als een enorme verfkwast door het landschap is getrokken. Saas-Fee werkt overigens hard aan een duurzaam energiebeleid en sleepte hiermee het label Energiestadt in de wacht.


Foto: Natali Glado / Shutterstock.com

8. Heilzame alpenflora
Vergeet de drogisterij en denk eens wat vaker aan de wijze woorden van je (overgroot)moeder: in de natuur vind je de oplossing voor tal van kleine kwalen. Maar sinds we nergens meer tijd voor (lijken te) hebben, zoeken we ons heil alleen nog maar in instant oplossingen. Tijdens een wandeling door de ongerepte natuur van Dents du Midi trek je de deur van de drogisterij dicht en die van de natuur open. Samen met een gids ontrafel je de geheimen van heilzame planten; wilde planten en bloemen die van oudsher worden gebruikt om balsems en kruidenthee van te maken. Welke soorten zijn er en wat kun je ermee doen? Aan het eind gaat elke deelnemer aan de wandelexcursie naar huis met recepten en zelfgemaakte producten.


Foto: Fascination Alpes Sarl

9. Mont Blanc Express
Wie in Zwitserland is, kan niet om een treinrit heen. Punt. En al helemaal niet als er aan de zijkant van het treinstel ‘Mont Blanc Express’ prijkt. Deze rode slang verbindt al sinds 1906 het Zwitserse Martigny met het Franse Chamonix. Hiertussen ligt het magische landschap van het Trientdal waar het treintje rustig doorheen boemelt met onderweg hier en daar een stop bij een bergdorp. Blijf je zitten of stap je even uit, aan jou de keuze. Er bestaat geen autoweg die dezelfde route volgt. De kers op de taart is een bezoek aan de gletsjer Mer de Glace boven Chamonix, die alleen bereikbaar is met de tandradbaan.


Foto: Zwitserland Toerisme

10. We Love Trail
Waar bergen zijn, vind je tegenwoordig ook steeds vaker trail runners op de bergpaden. Speciaal voor hardloopfans die het heerlijk vinden om te rennen in een ongerepte bergnatuur, kun je deze zomer in Nendaz terecht voor een zogenaamde We Love Trail week. Tijdens deze week ga je samen met lokale trail runners hardlopen, krijg je coaching van een trail expert en ontdek je de regio aan de hand van lokale producten. Het verblijf is geschikt voor alle niveau’s.Klik voor meer duurzame reistips in Conscious Wallis

Wil je meer inspiratie over Conscious Travel in Zwitserland, klik hier


Wait for it...