Top 10 Conscious Ticino


Foto: Zwitserland Toerisme / Ponte dei Salti

Ticino is het meest zuidelijke kanton van Zwitserland waarvan de grens als een vinger in de Italiaanse pap hangt. Hier flirten wulps bewegende palmen met scherpe alpentoppen, liggen Italiaanse risotto en noeste alpenpasta lepeltje lepeltje op je bord. Door dit fantastische decor loopt een groene draad die tal van duurzame vakantiemogelijkheden aaneenrijgt. Maak een emissieloze 5-daagse trekking langs alpenmeren, overnacht in authentieke berghutten die zelf hun stroom opwekken, logeer in een ecohotel waar gekookt wordt met biologische producten uit de streek of volg een natuurcursus. Agrotoerisme is ook hier heel populair en geeft je de kans mee te helpen bij het werk op de boerderij. Liever wat actiever? Leer suppen op het Lago Maggiore of verken Ticino met een deelfiets. Buone vacanze!
Foto 1: Grotto Pozzasc - Foto 2: Grotto Milani - Remy Steinegger / Ticino Turismo - Foto 3: Eremo San Nicolao

1. Eten in een grotto
Wie in Ticino zijn of haar neus achternaloopt, eindigt vroeg of laat in een van de Grotti (meervoudsvorm van Grotto), de authentieke restaurants van het Zwitserse kanton waar je neerploft voor een streekervaring die volledig via de maag loopt. Hier geen uitpuilende menukaarten of blinkende sterren op de deur, maar eerlijk eten ónder de sterren, bereid met lokale producten van het seizoen. Grotti vind je vaak aan de rand van een bos, altijd in oude stenen huizen en niet zelden tegen een rotswand gebouwd; plekken waar schaduw en verkoeling op warme zomerse dagen welkome gasten aan tafel zijn.Foto: Castello del Sole

2. Bezoek de rijstvelden
Wie voet zet op het 150 hectare grote agrarisch bedrijf ‘Terreni alla Maggia’, betreedt een wereld waar 90 jaar liefde voor de natuur is gezaaid. Als dank worden de eigenaren van deze vruchtbare delta, die stap voor stap zijn overgeschakeld op een natuurlijke en biologische teelt, jaarlijks overladen met graan, groenten, fruit, wijn, eaux-de-vie en, als enige in Zwitserland, zelfs met rijst. Wie hier over de rijstvelden zwerft, waant zich heel even in Azië. De meeste producten die hier van de akkers komen, gaan naar 7 eersteklashotels van de streek, maar er blijft genoeg over voor bezoekers zoals jij. Boek een rondleiding en sluit af met een wijnproeverij.Foto: Ticino Tourismo

3. Verborgen vallei
In het Bavonadal hebben ze lang geleden al de wijzers uit de klok gehaald, want wat doet tijd ertoe als de natuur het tempo bepaalt? Voor de bewoners van het dal de gewoonste zaak van de wereld, voor jou als bezoeker pure magie. Hier ervaar je wat ze bedoelen met less is more en hoe rijk een leven met niet meer dan basiscomfort is. Duurzaamheid is hier vanzelfsprekend. Ondanks de aanwezigheid van waterkrachtcentrales is het dal zelf verstoken van elektriciteit, behalve in San Carlo. In plaats hiervan maken ze gebruik van zonnecollectoren, kleine waterturbines, kaarsen en petroleum. De beste manier om het dal te leren kennen is er doorheen wandelen, en je te laten leiden door het geluid van de waterval van Foroglio, die van een hoogte van 108 meter als een stortdouche in het dal klettert.Foto: Ticino Tourismo

4. Alpenmerentrekking
Denk aan een adembenemend natuurlandschap in het zuidelijke Alpengebied en druk op ‘start’. Wat volgt is een huttentrektocht die 60 wandelkilometers, vijf dagen, vier berghutten, talloze meren en de ijsmassa's van de Basòdino-gletsjer – de grootste van Ticino - samenvat in een droom die je met open ogen beleeft. De tocht begint en eindigt in het pittoreske dorpje Fusio, het hoogste dorp van het Maggiadal op 1.289 m boven zeeniveau. Onderweg word je getrakteerd op ongerepte natuur, zeldzame planten, glinsterende rotskristallen, cozy hutten en polenta met sappige spareribs die door hutwachter Niccolò Scarselli, in een ketel boven het vuur zijn bereid.Foto 1/2: Wilson Sup, Locarno

5. Twee vliegen in één slag
Vanaf het water beleef je de wereld heel anders, helemaal als dat water zo helder is dat je het gevoel hebt er elk moment doorheen te vallen. Tel daar de machtige bergpieken rondom bij op en je weet opeens hoe een speld zich voelt. Stap op een sup, peddel over het knalblauwe water van de Maggia rivierdelta of het Lago Maggiore, en vang nietigheid en schoonheid als twee vliegen in één slag. Zowel beginners als gevorderden kunnen terecht bij Wilson Sup in Locarno waar maar liefst 50 supboards startklaar liggen. Huur een board en peddel zelfstandig een slag in de rondte, schrijf je in voor een cursus (individueel of in groepsverband) of ga mee op peddeltocht en zwerf tussen de imposante bergkloven van Ponte Brolla.Foto: Zwitserland Toerisme / Giglio Pasqua

6. Op boerderijvakantie
Net als in de rest van de wereld wint agrotoerisme ook in Ticino aan populariteit. Wakker worden van het geloei van de koeien die blij zijn dat de boer ze komt melken, het gekraai van haan die nog steeds niet weet wat een fatsoenlijke tijd is om te ontwaken, of van de bellen om de nek van de kudde geiten die zich luid klingelend aankondigen. Wie op een boerderij verblijft valt bovendien letterlijk met de neus in de boter. Verser kunnen de producten op je bord niet zijn. Bovendien is een boerderijverblijf een geweldige manier om het gebied, de mensen en hun tradities te leren kennen. In Ticino liggen over het hele kanton boerderijen verspreid die je welkom heten voor een ontspannen vakantie op het land. Wie wil, kan meehelpen bij het dagelijkse werk op de boerderij en zo echt deel uitmaken van het boerenleven.Foto 1: Zwitserland Toerisme / Mattias Nutt - Foto 2: Borgna-Hütte

7. Over de Via Alta
Sinds 1983 onderhoudt een enthousiaste club van gepassioneerde bergwandelaars uit het Verzascadal een 5-tal authentieke berghutten die bergwandelaars verwelkomen. Ze staan op fantastische locaties, zijn eenvoudig ingericht en gebouwd in de stijl van het dal, meestal met gebruik van lokale stenen. Stroom voor verlichting en voor de keuken wordt met zonne-energie opgewekt. Alle hutten liggen op een hoogte van zo’n 2000 meter en zijn onderling verbonden door de alpiene bergroute Via Alta, een route die geschikt is voor ervaren bergwandelaars. Als onderdeel van het avontuur, neem je je eigen eten mee en bereid je die zelf in de hut. Drankjes zijn wel verkrijgbaar.
Foto: Jens Klatt / adidas

8. Daal af in de krochten van de bergen
Waterratten en klautergeiten; of nog beter, een combinatie van die twee, zullen in Ticino een hemel betreden zodra ze zich in een wetsuit, klimgordel en met touw in de krochten van de bergen laten zakken. Hier vind je een aquapark dat met de grootste zorg van Moeder Natuur in dit Zwitserse kanton is aangelegd en, volgens kenners, de beste canyoning-arena van Europa is. Denk aan groene poelen, wit gepolijste rotsen, watervallen waarlangs je kunt afdalen en eindeloze natuurlijke glijbanen die je op volle snelheid door het landschap slingeren. En dit allemaal overgoten door die heerlijke mediterrane zon die buurland Italië met liefde met Ticino deelt. Volg een cursus – zowel voor beginners en families als next levellers – en ontdek een wereld waarvan je het bestaan niet wist.Foto: Eurotrek.ch

9. 66 Lugano Bike
Een van de mooiste mountainbiketochten van Ticino start in Lugano (Monte Bré) en eindigt in Ponte Tresa. Hiertussen zitten 4 etappes, 120 kilometer - waarvan 40 km singletrails en 80 km bergpaden - en drie imposante bergpieken waaronder de machtige Monte Tamaro. Onderweg passeer je het heuvelachtige bos van Malcantone, drie sfeervolle berghutten en word je onafgebroken getrakteerd op fantastische uitzichten die bij elke bocht in de overtreffende trap lijken te gaan. Je fietst de tocht individueel maar je kunt gebruik maken van bagagevervoer en accommodaties die voor je geregeld worden.Foto: Ticino Turismo / Alessio Pizzicannella

10. Volg een natuurcursus
Wil je tijdens je vakantie ook nog iets opsteken en iets nieuws leren over de natuur? Dan is een bezoek, al dan niet in combinatie met overnachtingen, in het Centro Pro Natura Lucomagno een optie die je zal verrassen. In dit natuurcentrum, gelegen op 1750 meter hoogte in een van de meest pittoreske Zwitserse landschappen, vind je naast cursusruimten ook een hotel en een camping. Vergroot je kennis van de bergnatuur tijdens een van de fascinerende zwerftochten in de omgeving van de Lukmanierpas of volg een natuurcursus bij de instructeurs van het centrum dat onderdeel is van oudste natuurbeschermingsorganisatie van Zwitserland. Het centrum won al eens de Swiss Solar Prize en de titel Ecohotel van het jaar vanwege hun waterzuivering en hergebruik van energiebronnen.Klik voor meer duurzame reistips in Conscious Ticino

Wil je meer inspiratie over Conscious Travel in Zwitserland, klik hier

Wait for it...