Top 10 Conscious Graubünden


Foto: Zwitserland Toerisme / Rob Lewis

Het Zwiterse kanton Graubünden, in het oosten, is de ‘dramaqueen’ van Zwitserland, maar dan in de goede zin van het woord. Het kanton staat bekend om zijn dramatische Alpenlandschap dat voor zo’n overweldigend natuurdecor zorgt, dat het ontroert. In één klap besef je weer de kracht van Moeder Natuur. Tussen de indrukwekkende pieken, met de Piz Bernina (4048,6m) als letterlijk het hoogste goed, nestelen authentiek bergdorpen, schuiven gletsjers, slingert de Zwitserse Grand Canyon - de Rheinschlucht -, maar ook een van de mooiste treinen ter wereld, de Bernina Express die op pure waterkracht door het landschap spoort.
Foto: Zwitserland Toerisme / Rob Lewis

Zwitserse precisie
Net als met bergen wordt Zwitserland ook altijd in één adem genoemd met treinen. Niet alleen vanwege de precisie waarmee deze treinen rijden, maar vooral door de magisch mooie routes die van treinreizen in dit land de mooiste manier van reizen maken. Treinen lopen door heel Zwitserland maar voor Graubünden heeft de Rhätische Bahn (RhB), de Zwitserse NS, de mooiste ritten bewaard, met als kers op de taart de Bernina Express. Van Chur, via St. Moritz naar Tirano, via 55 tunnels, 196 bruggen, hellingen met stijgingspercentages tot 70% en een landschap tot door de enorme panoramaramen zo bij je naar binnenvalt. De treinen rijden sinds 2013 voor 100% op waterkracht.Foto: SNP/Hans Lozza

Zwitsers Nationaal Park
Wie vaker in Zwitserland is geweest, zou vanwege de overweldigende natuur verwachten dat het overgrote deel van het land een nationaal park zou zijn, maar het land kent maar één officieel nationaal park, en dat ligt in Graubünden: Het Zwitsers Nationaal Park. Gesticht in 1914 en hiermee tevens het oudste nationale park van de Alpen. Hier krijgt de natuur over een oppervlakte van 170 km2 vrij baan, en die neemt het er dan ook goed van. Bloemen, planten en bomen tieren hier welig en vormen het paradijs voor onder meer gemzen, herten en bergmarmotten.
Goede en dierbare buur van het nationale park is het UNESCO-biosfeerreservaat Engadin Val Müstair. Hiermee heb je twee enorme brokken pure Zwitserse natuur waar alle aandacht is voor duurzaam toerisme, wandelen en wildspotten.Foto: Zwitserland Toerisme / Christoph Benz

Tussen gletsjers en palmbomen
Slechts 25 km scheiden de gletsjers van de Bernina Range en de pas op 2328 meter van de boomgaarden en palmbomen aan de monding van de vallei in Campocologno op 553 meter. Aan weerszijden wordt de vallei ingesloten door toppen van 3000 meter hoog, waarvan de hoogste, de Piz Palü, 3900 meter bereikt. Alle klimaat- en vegetatiezones zijn hier vertegenwoordigd, van extreem bergachtig tot mediterraan, die een breed scala aan landbouwproducten bieden. Onder het label ‘100% Valposchiavo’ wordt een scala aan unieke lokale producten en culinaire belevenissen gepresenteerd. Twaalf horecabedrijven dragen het label en stellen menu’s samen met lokale specialiteiten, hoofdzakelijk van biologische teelt. In deze regio staan trouwens ook de meeste biologische boerderijen van Zwitserland.Foto: Arosa Tourismus / Nina Mattli

Arosa Bärenland
Beren in Zwitserland? En of. Geen beren die hier van nature voorkomen, maar beren die dankzij de samenwerking tussen dierenwelzijnsorganisatie Viervoeters en Arosa eindelijk in vrijheid kunnen leven. Beren die voorheen in kooien of onder andere slechte omstandigheden moesten leven, kunnen zich nu vrij bewegen in het berglandschap. Het hele jaar door kun je hier vanaf platforms, op veilige afstand, naar de beren komen kijken. Behalve dat je in levenden lijve kunt zien waartoe de inspanningen van Viervoeters kunnen leiden, heeft het unieke reservaat op de hellingen van de Weisshorn ook een educatief doel. Er is trouwens nóg een hele goede reden om de Weisshorn te bezoeken, vanaf de top heb je een schitterend 360 graden uitzicht over de Alpen.Foto: Zwitserland Toerisme / Tectonic Arena

Drie UNESCO Werelderfgoederen in één kanton
Sinds 1972 wijst UNESCO over de hele wereld culturele en natuurlijke rijkdommen aan met het doel deze te onderhouden en behouden voor toekomstige generaties. De bewoners van Graubünden zijn er trots op drie werelderfgoederen binnen de kantongrenzen te hebben: 1. Het klooster St. Johann in Müstair met zijn muurschilderingen uit de 9e eeuw en Romaanse beelden uit de 12e en 13e eeuw. 2. Het landschap van de Albula- en Berninaspoorlijn van de Rhätische Bahn dat een aaneenschakeling is van bergen en bouwsels die uitblinken in architectuur. 3. De Tectonikarena Sardona dat geologisch gezien uniek in de wereld is omdat het ’t proces van bergvorming zo goed laat zien.Foto: Zwitserland Toerisme / Rob Lewis

Silvretta Glacier Trail
Niets maakt klimaatverandering zo zichtbaar en voelbaar als gletsjers die zich in de afgelopen decennia steeds verder hebben teruggetrokken en dat nog steeds doen. Dit besef dringt des te meer tot door wanneer je oog in oog komt te staan met de Silvrettagletsjer bij Davos of de Morteratschgletsjer in het Engadin. Om meer te weten te kunnen komen over de geschiedenis van gletsjers en hoe ze gevormd zijn, volg je de Silvretta Glacier Trail die in 2007 werd geopend. Behalve de verbluffende uitzichten onderweg, ben je na 11 kilometer, 5 wandeluren en 15 informatiepanelen, helemaal bijgepraat.


Foto: Zwitserland Toerisme

Lokaal bier hier
De trend van lokale bieren die gebrouwen zijn in kleinschalige bierbrouwerijen heeft Graubünden niet overgeslagen. Hoe kan het ook anders als je de belangrijkste ingrediënten zoals kristalhelder bronwater, Zwitserse hop en lokale biologische mout allemaal zelf in huis hebt? Dan komen daar biertjes uit die zowel in het Rijndal als hoog in de bergen de dorstige keeltjes, na een dag buitenspelen, lekker smeren. Zoals het pure bergbier Biera Engadinaisa dat door Bieraria Tschlin in het Engadin enkel met Zwitserse ingrediënten is gebrouwen, of het speciaalbier van de Alpenbrauerei Girun dat je op 1570 meter hoogte letterlijk in hogere sferen brengt. In het idyllische Walserdorp Monstein vind je een brouwerij die met zijn bieren al diverse prijzen in de wacht heeft gesleept.Foto: Zwitserland Toerisme

Authentieke bergdorpen
Ga er maar aan staan als je als in de schaduw staat van wereldberoemde plaatsen als St. Moritz, Chur, Arosa en Davos. Hoe val je als klein bergdorp dan nog op? Maar juist in dat verborgen karakter schuilt de kracht. Klein, knus én authentiek; bergdorpen die de vaart uit het jachtige bestaan halen. Leven in een lagere versnelling en met een lokale cultuur die nog springlevend is. Afhankelijk van de regio spreken de Bündner Zwitsers-Duits, Italiaans of Reto-Romaans. Met de taal komt ook een eigen karakter en eigen culinaire specialiteiten.Foto: ExpediTom / Shutterstock.com

Via Albula/Bernina
De Via Albula/Bernina is een uniek langeafstandswandelpad dat 131 km, verdeeld over tien etappes door het fascinerende berglandschap langs het Albula- en Berninatraject van de Rhätische Bahn voert, een van de drie UNESCO-werelderfgoederen in Graubünden. Het langeafstandswandelpad volgt de Albula- en Bernina-lijnen van noord naar zuid, doorkruist hierbij drie taalgebieden en culturen – en laat je oog in oog staan met tal van bruggen, viaducten, spiraalvormige tunnels en oude treinstations. Download de Werelderfgoed RhB-app of schaf de wandelgids Via Albula/Bernina aan, en krijg zo ook nog de meeslepende informatie uit de begintijd van de spoorwegtechniek mee. Beentjes moe? Op verschillende punten stap je zo op de beroemde, gelijknamige trein die je met liefde een stukje verderop afzet of zelfs naar het eindpunt brengt.Foto: Rhätische Bahn, Erik Süsskind

Bernina Kruidenexpress
Deze treinrit is een feest voor al je zintuigen en combineert ook nog eens het beste van twee werelden de schoonheid van het UNESCO Werelderfgoed, waar je met de beroemde Bernina Express doorheen spoort, en de uitgestrekte kruidenvelden van Valposchiavo. Vanaf verschillende opstappunten gaat de treinreis naar Le Prese waar er een lunch klaarstaat die voor 100% bereid is met producten uit de streek. Hierna volgt een rondleiding door de kruidentuinen en de productiefaciliteit van Raselli Erboristeria Biologica. In de middag keer je terug naar je opstappunt of je blijft lekker een nachtje in Le Prese hangen pakt de volgende dag de trein terug.


Klik hier voor meer informatie over de duurzame reistips in Conscious Graubünden

Wil je meer inspiratie over Conscious Travel in Zwitserland, klik hier


Wait for it...